Половината американци живеят в бедност или малко над прага на бедността

47% от американците имат доходи, които не са по-високи от два пъти минимума за издръжка на живот, тоест половината население живее в бедност или е близко до прага на бедността

Homeless man begs for money in the Financial District in San Francisco
Тези цифри бяха изчислени по Индекса за измерване на бедността (ИИБ) на Бюрото по преброяване, които вземат предвид правителствени разходи и регионалната издръжка на живота за всеки щат. Според тези изчисления има 48 милиона и 700 хиляди души, които живеят на ръба на бедността, а това е с три милиона повече от официалните данни, публикувани миналия месец.

Тези нови данни, точно както и официалната информация пов ъпроса от миналия месец, беше премълчана от медиите, въпреки че след две седмици ще се провеждат междинни избори. Както с всеки основен социален и политически проблем, така и въпросите за бедността и социалното неравенство са напълно некоментирани на предизборните дебати и дискусии и се игнорират от двете големи бизнес партии.

След публичното изнасяне на тези цифри се появиха многобройни доклади и проучвания, описващи разрастващото се социално неравенство в САЩ. Миналата седмица Credit Suisse докладваха, че 1% от най-богатите хора в света управляват почти половината богатство, а в с САЩ броят на свръх-богатите е десет пъти повече, отколкото в която и да било друга държава.
В разговор по телефона с Кристофър Вимър, директор на Центъра по бедност и социална политика към Колумбийския университет, той обясни, че „справянето с бедността в САЩ е все още основен проблем.”

Той обясни, че ИИБ започва с малко по-висок праг на бедност в сравнение с официално приетия и след това се приравнява според издръжката на живота и цените на най-необходимото. Вследствие на това и нормата за бедност и броят на хора живеещи в бедност са малко по-високи от официалните изчисления. Но най-голямата разлика е, че по-прецизното допълнително изчисление показва точно броя на хората които се борят да свързват двата края, но официално не са под прага на бедността. „Понеже според тази система се изваждат приходите, които отиват за най-необходимото, това което остава ясно показва, че около прага на бедността живеят много повече хора от официалните данни,” добави Вимър.

Официално прагът на бедност се пресметя като „умножим по три минималните разходи за изхранване от 1963 година” и ги коригираме спрямо инфлацията. Според това излиза, че за сам човек прагът на беднос е 11 888 долара, а за възрастен с две деца – 18 769 долара, като и двете цифри са абсурдно ниски.

Тъй като чрез ИИБ се взимат под внимание разликите в издръжката на живот според различните населени места, можем по-обективно да отчетем разпространението на бедността в скъпи щати като Калифорния и градове като Ню Йорк.
Според Вимър „животът в метрополиите е много по-скъп, а това са местата където има много по-висока гъстота на населението. Точно затова много хора са засегнати.”

Според новите измервания на Бюрото по преброяване приблизително един на всеки четири души в Калифорния живее под прага на бедността. Използвайки допълнителните изчисления, в Калифорния има 23.4% бедни, което е доста повече от официално оповестените 16%.

Доктор Вимър и негови колеги от Колумбийския университет са използвали сходна методология като ИИБ, за да проучат икономическите затруднения сред обитателите на Ню Йорк.
Те откриват, че една четвърт от гражданите живеят в бедност (официалните данни са за 21%.) 55% от жителите на Ню Йорк имат доходи под два пъти прага на бедността.

37% от нюйоркачаните са засегнати от така наречените „тежки материални лишения”, които включват „оставане в приюти, принудително преместване с други хора или спрени услуги.” В доклада се добавя, че средно тежки материални проблеми, срещат 6 от 10 жители на „Голямата ябълка.”

В доклада, на базата на тези изчисления, се констатира факта, че „почти две трети от жителите на Ню Йорк са се борили да „свържат двата края” в някакъв момент през 2012 година.” Междувременно състоянието на свръх-богатите (400-те най-богати според Форбс) нараства значително с 13-процентно годишно увеличение. От тези 400 човека, 52-ма живеят в Ню Йорк, което е два пъти повече, от който и да е друг град. Вимър отбелязва, че проучванията на Бюрото по преброяване показва ясно ролята на правителствените програми срещу бедността и стремежа максимално много хора да не са в нищета.

Понижението на бедността „не е следствие от пазарни приходи, а от социални програми като талоните за храна и застроховки срещу безработица.” Според доклада тези мерки са помогнали на около 3% от населението да надскочи прага на бедността през 2012 година, но през 2013 има съкращения в предвидения бюджет за подобна политика.
С края на федералните обезщетения за трайно безработните и намаляването на ваучерите за храна, броят на засегнатите ще се увеличи.

Съкращенията в социалната политика бяха подкрепени и от Демократите, и от Републиканците. Предложението за 2015 година на администрацията на Обама призова за орязване на парите с 5% в Департамента по здравни и човешки услуги, който осигурява предучилищната програма и съкращения в Департамента по земеделие, който управлява купонната система.

 

 

 

 

Автор: Станислав Кертиков

Използвани източници: „Global Research“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s