Видео: Турски войници си говорят с бойци от „Ислямска държава“ на границата със Сирия

Скандално видео, на което се вижда как турски войници си говорят с джихадисти от „Ислямска държава“, след което ги оставят необезпокоявани да продължат към Сирия

Untitled

Информационна агенция DİHA разпространи видео кадри, разкриващи отношенията между турските войници и представители на „Ислямска държава“.

Видеото от граничните райони между Турция и Сирия е повече от скандално, тъй като на него се вижда как турските войници си говорят съвсем спокойно докато около тях стоят бойци от джихадистката организация „Ислямска държава“. Това, което изумява е фактът, че турските военни оставят джихадистите да продължат по пътят си, най-вероятно към Сирия, без да ги обезпокояват. Джихадистите от ИД дори махат за „сбогом“ на турските войници.

От агенция  DİHA уточняват, че кадрите са заснети на 22-ри октомври. Журналистите са потресени от това, че на фона се вижда оранжевия флаг на кюрдите, които се бият, за да защитят Кобане от ислямистите.

Същевременно турския президент Реджеп Ердоган не само не помогна за отблъскването на джихадистите от Кобане, а дори бомбардира позициите на отбраняващите ключовия град кюрди от ПКК.

цялата хронология на битката за Кобане между джихадистите и кюрдите

Припомняме, че още от началото на т.нар. „гражданска война“ във Сирия Турция беше една от основните държави, през които има установени канали за внасяне на оръжия, средства и бойци, биещи се срещу правителствените сили в страната. Очевидната подкрепа на Турция за джихадистите предизвика опозиционните сили в Турция, които призоваха Ердоган да прекрати подкрепата си за организации като „Ислямска държава“.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s