240 мишки в Народното събрание

big_80a9ed0b733ac865164dc0fc40aec507

Днес е Мишинден, наричан още: Мишкинден, Поганшляк, Мишляци, Пуганци, Мишовина, Мишако, Очовден – народен празник в чест на мишките. Празнува се в деня на св. Нестор (27 октомври) и по-рядко на 24 ноември (св. Катерина), на Песи понеделник (първият понеделник от Великденските пости) или през първите три дни на февруари.

Според народната легенда „мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял да победи при една битка“, а друго предание разказва, че „всички гадини – мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян“. С мишката са свързани различни поверия. Ако мишката премине през разкрача на човека, ще го сполети нещастие. Появата на много мишки през годината е прокоба за студена зима, за глад и болести. Ако в къщата се въдят много мишки, вярват, че някой от домочадието краде.

Точно този ден избраха за първи работен новите народни избраници. Бат Сали, Йордан Цонев, Делян Пеевски, Хюсеин Хафъзов и още около 160 мишоци-ветерани  отново ще прекрачат прага на българският парламент. Около 80 са мишките – новобранци.

Какво ще ни донесе новият парламент? Повишаване на жизнения стандарт, разрешаване на проблема с КТБ по удачен за народа начин? Съдбоносни реформи в съдебната система? Взимане на категорични мерки за борба с корупцията и кражбата на държавни и европейски средства? Едва ли…

Нека все пак пожелаем на новия парламент успешна работа. Дано я свършат, като лъвове, не като мишки. Макар че силно се съмняваме.

Честит мишкин ден, народни избраници! 

 

 

 

Автор: Борис Касиков,

 

One Comment to “240 мишки в Народното събрание”

  1. Българската православна църква вече отмени Мишкинден, понеже всички мишки от България се изнесли в Гърция, тъй като в родината им нямало никакъв шанс да оцелеят. От целия им род тук се подвизават все още само 240 тлъсти, добре охранени плъхове.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s