Евроатлантическите ми терзания за „Южен поток“

Чух вчера как президентът Росен Плевнелиев поръча на следващия кабинет да строи „Южен поток“ и сърцето ми изстена като Едвин Сугарев по време на гладна стачка пред порция с ребърца

887175d35a738155b99a45750d65bfba_big

Всяка сутрин ставам и правя пет поклона пред потрета на Жан-Клод Юнкер и съчинявам химн във възхвала на Европейската комисия и нейния неизтощим бюрократизъм. Вместо гимнастика – чета статия на

български интелектуалец за евроатлантическите ценности и мислено, но достатъчно горещо, подкрепям борбата на украинските бандеровци за еврофондове. Закуската ми се състои от въздишки за това кога най-накрая американците ще пратят ядрени ракети на българска територия, за да ни отърват един път завинаги от мракобесното русофилство, кървавият ботуш на диктатора Путин и от репресията на руската водка, която дори и десните интелигенти продажнически пият.

Точно заради това вчера бях изумен, потресен и разтърсен от изявлението на Росен Плевнелиев, който поръча на следващото правителство да строи „Южен поток“. Сърцето ми се сви проатлантически, а душата ми изстена като десебар когато чуе руския химн. Къде останаха нашите ценности? Всички знаем, че евтината руска газ покварява хората, защото им позволява да се топлят на ниски цени и така разваля отговорността им пред пазара? Нима президентът също мина в отбора на Путин и иска народът да стене под ботуша на порочната руска топлина? Кой е позволил на България да защитава собствени икономически интереси? Питали ли сме нашите биг-брадъри от Брюксел? Американската посланичка санкционирала ли е това изявление? Радан Кънев не се ли намръщи укорително като го чу? Иво Инджев не замисля ли публично самоубийство?

Отдавам геостратегическото предателство на присъствието до Плевнелиев на австрийския президент Хайнц Фишер. Австрия е държава, която е по-малка от България и е сред най-големите радетели на газопровода, ама това е, защото тия също са забравили изконните евроатлантически ценности, които предписват да стоиш на студено, но да се чувстваш горд и гладен. Сега усещам как страната пропада в евроатлантическата класация и сърцето ми се къса като на реформатор след реч на Бойко Борисов, че ще връща мандата. А, пусто, човек не може да си помечтае за рускиня, че току виж пожелае санкциите да паднат и така да влезе в разкол със себе си.

Автор: Александър Симов,
„Поглед инфо“

4 Коментари to “Евроатлантическите ми терзания за „Южен поток“”

  1. Отдъхни си приятелю.Туй нее нащо президент туй е двойникът му

  2. И кое му е евтиното на руският газ? Може би е фактът, че в България струва $485 (за 1000 куб. метра), а в Германия същият е под $300? Сигурно и Германия е по-близо до Русия от България… Да, така е!

    • Германия инвестира в находища и явно нейните управляващи са се споразумели по-изгодно от нашите. не може да се обижда Русия, да се бълва държавно организирана антируска пропаганда по всички медии характерна за тоталитарните държави и да искаш евтин газ. И пак руския природен газ е по-евтин и изгоден от авантюрите, които ни предлагат сатаните от САЩ.

    • Скъп ще ни е газа, да, нека продължава да се дърви господин президента с повод и без повод и да ни бута между шамарите, когато САЩ и Русия се карат, пък ти искай по-евтин газ. А Германия плаща много ниска цена за газта, защото въпреки кризата в отношенията между Запада и Русия германците и руснаците се опитват да си сътрудничат. Освен това немски компании разработват находища в Русия в съвместни проекти. Това е другата причина газта за Германия да е толкова евтина. Като искаш отстъпки няма да се репчиш, това си го позволяват само украинците, но с построяването на „Южен поток“ вече няма да се налага, както сега, Европа да им плаща за газта, само и само, за да може да се отопляват и другите държави. И въпреки това по-евтина алтернатива няма. Вече виждаме схемите и скъпотията от „зелените тарикати“ – любимците на президентът.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s