Пол Робъртс: Украинците избраха марионетките на Вашингтон

Бившия зам.министър на финансиите на САЩ в кабинета на Роналд Рейгън Пол Крейг Робъртс коментира провелите се миналата седмица парламентарни избори в Украйна

roberts

Изборът на украинския народ отразява желанието му да продължи да получава финансова помощ от Вашингтон, заяви в интервю за агенция „РИА Новости“ Пол Крейг Робъртс – политически  анализатор и бивш помощник по икономическата политика на Министерството на финансите на САЩ в администрацията на Роналд Рейгън.

„И Порошенко и Яценюк са марионетки на Вашингтон, затова можем да заключим, че украинският народ избра кандидатите на Вашингтон“ – заяви Робъртс. „Стигнах до извода, че целта на изборите бе да се привлекат чуждестранни инвестиции в Украйна и че украинците гласуваха за двамата кандидати, които са най-близо до парите на Вашингтон“ – констатира експертът.

„Крайнодясната партия „Свобода“, чиито бойци изглежда бяха основните насилници над рускоговорящото население в Източна Украйна, са подкрепени от по-малко от шест на сто от избирателите. Партията на сваления Янукович спечелили 8%. „Свобода“ бе инструмент за подстрекаване на уличното насилие, което доведе до падането на демократично избраното правителство на Янукович. И въпреки това привържениците на „Свобода“ са по-малко от тези на правителството, което бе свалено с помощта на тази партия“ – заяви Робъртс.

„Двете основни партии получават гласовете на малко повече от 20% от населението. Това не е кой знае каква подкрепа“ – казва Робъртс.

Украинските власти се надяват да спасят икономиката с помощта на външни заеми, включително и от МВФ. Първият транш от 3,2 млрд. долара Киев получи през май, а втория – 1,4 млрд. долара – в началото на септември. Общо МВФ одобри отпускането на 17 млрд. долара на Украйна за стабилизирането на бюджета в условията на политическа и икономическа криза.

Украинците избираха за петгодишен мандат общо 423 парламентаристи: 198 в едномандатните мажоритарни окръзи и 225 – по партийни листи с 5-процентна бариера. Не е предвидена минимална избирателна активност. За да се ​​признаят резултатите от даден изборен окръг в страната е достатъчно там да се е гласувало поне в една избирателна секция. Украинските власти признаха, че не могат да проведат избори в половината от избирателните окръзи в Донецка и Луганска област, заради въоръжения конфликт между украинските сили за сигурност и опълченците. 

 

Използвани източници: „ФБР БГ“, „РИА НОВОСТИ“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s