F-35 – Измамата на столетието

F-35 е един от най-големите военни проекти в историята. Този многоцелеви изтребител от пето поколение бе конструиран от Lockheed Martin, Northrop Grumman и BAE Systems

1024px-F35A_Prototyp_AA1_2

Самолета влиза на въоръжение в Австралия, Канада, Дания, Съединените щати, Израел, Италия, Япония, Норвегия, Холандия, Обединеното кралство и Турция през идните 40 години и заменя остарелите F-16, F-18 и F-22.

Неговото производство обаче започна в момент, когато ключови аеронавигационни софтуерни системи все още не бяха разработени. Оръжейната индустрия продаде на тези държави-купувачи F-35 без те да знаят дали в последствие ще бъде доставена и системата.

От започването на проекта по конструирането му до завършването му цената беше постоянно променлива и това доведе до отказа на някои държави, които също го бяха поръчали.  През август 2014 г. правителствената служба за отчетност в САЩ публикува „успокоително проучване“ за цената на изтребителя, но тя се базираше на информация от преди 2 години. Най-вероятно 65-те F-35, поръчани от Канада ще струват потресаващите $ 1.5 млрд.долара за един брой. Само за справка следва да отбележим, че през 2007 г. САЩ уверяваше, че самолета ще е по-скъп от F-18, а приблизителната цена, която обявиха беше 377 млн.долара за брой.

1-4498-59767-2-c0d7c

Инфографика: Как цената за един брой F-35, предназначени за Канада прехвърли $1 млрд.щатски долара

Уравнението е просто.

Спорния F-35 ще бъде доставен на минимум 11 държави със сигурност, а цената му ще бъде над $1 млрд.долара за един самолет…

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s