Какви са поуките за България от скандала между Камерън и Меркел ?

Миналата седмица германския канцлер Ангела Меркел е заявила на Дейвид Камерън, че Германия би приела излизането на Великобритания от ЕС

cameron-merkel_2939304b

Ние българите обичаме да се шегуваме с историята на политическите и военните съюзи, в които сме членували през последните сто години. Накратко, шегата обобщава общия им фатален край – съюзите с Германия и коалициите й, съответно Антантата през Първата и Оста през Втората световна, след това СССР. Сега, след геополитическия завой, който започна малко преди 10 ноември 1989г. сме под влиянието на Съединените щати и членуваме в НАТО и ЕС.

По всичко личи, че ако не casus beli, то Източна Европа, в която 45 години източноевропейците живяха, в повечето случаи, в тоталитарни държави, влизащи в съветския лагер, винаги ще е повод за скандали. Последния случай е разделената между Запада и Русия Украйна, едно фиктивно държавно формирование, което бе родено мъртво. И там има 50 млн. източноевропейци, половината от които са „за“ Русия, а другите са про-ЕС и про-западно настроени, грубо казано съотношението е такова. Но шокиращото е, че според последните социологически проучвания 49% от британците биха гласували „за“ излизането на страната от ЕС на референдума, който премиера Камерън утвърди, че ще се проведе през 2017 г.

Защо беше нужно да подчертаем особеностите на „врящия котел“, пълен с източноевропейци? Всички тези особености и предисторията и историята на голямата измама наречена „преход към демокрация“ са причината Великобритания да заплашва, че ще напусне ЕС. Не е само тя, но тя е една от основните, наред с „глупостите на Брюксел“, както определи Дейвид Камерън всичките изисквания на еврочиновниците след последното им настояване Великобритания и някои други държави-членки на ЕС, сред които и България, да плащат по-голяма годишна членска вноска. На България и повечето държави от бившия съветски блок се гледа презрително, източноевропейците и западноевропейците се движат „на две скорости“ в рамките на евросъюза. Проблема е и друг – макар и Великобританяи да е една от няколкото държави, които въобще биха могли да определят, че имат полза от евросъюза, новите и настоящите условия са такива, че вече и британците и французите се питат дали трябва да останат в ЕС. Ако в най-бедната държава-членка на ЕС, която не получава почти никакви средства от еврофондовете и бе приета по геополитически и стратегически причини в НАТО и ЕС и която не само не отговаря на условията за членство в тези две формирования, а дори не може да си плаща членския внос можем да наречем всеки противник на безхаберната политика на Брюксел „рубладжия“, то е трудно да дадем подобно „обяснение“ за наличието на същите тези противници на ЕС и то много повече в държави като Италия, Испания, Франция и Великобритания. Истината е, че никой „проевропейски“ настроен човек не би трябвало да одобрява сегашното положение, в което се намира Европа и политиката, която Брюксел налага, освен ако не е ненормален. Европа трябваше да се научи да отстоява себе си, а не да бъде пленница на интересите на Съединените щати. Защото в края на краищата важния урок за Европа от Втората световна война трябваше да бъде научен – Европа не може да си позволи война с Русия, а дори да я загуби американците ще стъпят триумфално в Берлин, идвайки от хиляди километри разстояние.

Ангела Меркел е заявила на Дейвид Камерън, че Германия е готова за евентуалното напускане на Великобритания. Сега пред Камерън остава един единствен ход – да спре да блафира и да действа. Антиимиграционната политика във Великобритания и Франция трябва да бъде следвана от управляващите, ако искат да не отприщят вътрешно напрежение и да си спестят гнева на тълпите, които настояват за точно такава политика. Но, разбира се, има и други сериозни причини – високата безработица и практическото й увеличаване заради неадекватната политика, която ЕС води срещу нея, все по-малкото влияние, което имат дори държави като Италия, например, при взимането на важните решения, икономическата нестабилност и много други, сред които е редно да се включат и умората на европейците да воюват из целия свят за интересите на САЩ. Но това, което е най-важно е, че държавите-членки губят собствената си идентичност и суверинитет.

И така докато буквално лидерите на някои европейски държави българофобстват и размахват пръст на тъй презираните източноевропейци, които са универсален виновник за всичко – от това, че от евробюджета липсват над 300 млрд.евро заради корупцията до това, че идват и „взимат работата“, в случая, на британците, ние стоим и слушаме какви „евроатлантически ценности“ изповядваме, колко сме горди, че сме в евросъюза и въобще как цъфтим и колко хубаво живеем в прегръдката на новите си „братушки“. Разбира се реалността силно се различава от бръщолевенето на разни „блогъри“-усвоители на американски пари за „демокрация“ по телевизията, но това е само част от комичната част на българското трагикомично ежедневие и битие. Дори ни убеждаваха, че искат още 50 млн.източноевропейци и фалиралата им Украйна, в която половината от тях воюват срещу другата половина.

Няма нищо по-демократично от това, след като никой не е питал нито българите, нито британците, нито французите и въобще никой искат ли да членуват в Европейския съюз сега все пак те да бъдат попитани дали искат да останат в него. Очевидно е, че членството в НАТО и ЕС не е точно „доброволно“ – особено за източноевропейските държави, които Русия и САЩ си подмятат като пешки по глобалната шахматна дъска. За НАТО въпроса е още по-сложен – устава на алианса противоречи на международното право, защото изключва доброволното му напускане от страна на някоя от държавите-членки…

One Comment to “Какви са поуките за България от скандала между Камерън и Меркел ?”

  1. НАТОе вредна по същество организация.Тя е бича на САЩ за Европа и превръща държавите в донори за пушечно месо за войните на САЩ .Абсурдна е и политиката на таз организация спрямо православните народи.Русия пазителката и обединителката на православието,полага геройски усилия да се противопостави наамбициите на натовските държави,да се домогнат до нея и нейните ресурси.Милиони хора по света с надежда следят огромния скок,който направи за кратко време Русия във всяко направление.Съществуването на Нато вече е безпредметно,защото никой не вярва в неговата необходимост.Народите не се чувстват заплашени от Русия.9

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s