България не подписа световното споразумение за отказ от банковата тайна

Служебното правителство на президента Плевнелиев, който се изявява напоследък с призив след призив за реформи и пак реформи, отказа да подпише ключово международно споразумение за повече прозрачност в света на финансите и срещу укриването на данъци, приход от престъпни действия и пране на пари

0,,17729759_303,00

На фона на всичко това и най-вече отнемането на лиценза на банката-пирамида КТБ, основните политически сили развихриха на най-високи обороти демагогията как ще „поръчат” дирене по света на потъналите пари от КТБ, как ще разкриват кредити и депозити на „играчи” в аферата и ще озаптят мафията…тоест себе си.Служебното правителство на президента Плевнелиев, който се изявява напоследък с призив след призив за реформи и пак реформи, отказа да подпише ключово международно споразумение за повече прозрачност в света на финансите и срещу укриването на данъци, приход от престъпни действия и пране на пари.

В сряда държавите от ЕС (само Австрия поиска срок с една година по-дълъг от останалите) подписаха споразумение по процедурата „Multilateral Competent Authority Agreement”. Този документ беше парафиран след двудневни разговори на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели в рамките на Организацията за икономическо сътрудничесто и развитие. Домакин на срещите бе германският финансов министър Волфганг Шойбле.

„Банковата тайна, в старата си форма, е остаряла“, заяви той в свое интервю пред тиражните немски медии.

Освен страните от ЕС, които ще започнат да го прилагат от септември 2017 (Австрия – от 2018) и маса др. държави от други континенти сложиха подписа си отдолу. Една бележка: посочените години визират началото на обмена на данни между държавите, но информацията, която ще споделят, започва да се трупа още отсега.

САЩ пък си имат свой закон FATCA 2010, който задължава всички банки – техни и чужди на тяхна територия да докладват за офшорките на американските си клиенти и преводите в тях, с които избягват налозите към фиска.
Този ход предизвика навремето пет европейски страни – Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания – да се обединят около идеята за автоматичен обмен на информация за сметки и офшорки през 2011 година и така се роди споразумението.

Навремето Германия ни предложи масив данни със сметки на българи в швецайрски банки срещу взаимност – сметки на немски граждани в наши банки, но България отклони сделката. САЩ от години ни предлагат и настояват за същото.

 

 

 

 

 

 

Григор Лилов

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s