Американския шистов балон и колапса в цената на петрола

Уилям Енгдал – топ анализатор и автор на няколко бестселъра по въпросите на световната геополитика и енергетика, завършил политология в университета Принстън, смята, че САЩ и Саудитска Арабия умишлено са ударили цената на петрола, но това е довело до сериозни последствия и за самите Щати

Barack Obama

След последните ходове на САЩ в Сирия и Ирак последва голям спад на цените на петрола. Администрацията на Обама цели да осакати икономиките на основните си опоненти, които разполагат с най-ценния ресурс – Русия и Иран. Тази политика обаче може да доведе до сериозни последствия и в други аспекти, касаещи самите Съединените щати: ускоряване на развитието на Китай, заплахи за долара и сериозно предизвикателство пред успеха на шистовия балон, базиран на фиктивни икономически прогнози. Според Уилям Ендгал тази манипулация в световните цени на петрола е „сламката, която ще счупи гърба на камилата“.

Срива в цената на петрола в САЩ, който започна през септември, може много скоро да доведе до срив на американския шистов балон и да отнесе илюзията, че Съединените щати могат временно да изместят Саудитска Арабия и Русия като най-големи производители на петрол във света. Тази илюзия, подхранвана от недействителни прогнози на Американския енергиен департамент бе основен елемент в геополитическата стратегия на Обама.

Сега финансовата Понзи-схема за повишаване на вътрешното производство на нефт в САЩ през последните години е на път да се изпари и да се превърне в облак от дим. Базовата цена на шистовата продукция бе опустошена след договорката между Джон Кери и саудитския крал Абдула, проведена през септември край Червено море цената на петрола да бъде изкуствено занижена с 23% като част от икономическата война срещу Русия.

Анализаторите от Goldman Sachs прогнозират, че през 2015 цените на петрола в САЩ, измерени чрез репера, наречен WTI (West Texas Intermediate) ще падне до $70 за барел. За 2013 WTI даваха повече от $106 за един барел. Защо това е толкова критично за американския добив на шистов газ? Защото, за разлика от конвенционалните залежи на нефт, шистовите или стеснените залежи, както ги нарича индустрията, обедняват драстично по-бързо.

Според новия подробен анализ на Дейвид Хюз – канадски експерт и гео-учен с тридесет годишен стаж в Geological Survey of Canada, изготвен по данните, които за първи път бяха оповестени в САЩ, се наблюдават драматични темпове на спад на наличните количества нефт в американските шистови петролни кладенци.

„При наблюдението над седем шистови кладенци в период от три години се наблюдават между 60-91% спад в наличните залежи. Това означава, че за тези три години, количеството нефт, идващо от тези кладенци е много малко. По тези причини в четири от тези седем кладенци добива на шистов нефт е преустановен.“, пише в проучването си Хюз.

1-4923-33132Поради тези причини нефтодобивните компании се принуждават да дупчат все по-дълбоко, ако искат въобще да добиват нещо. За увеличаване на добивът просто не може да става дума. А това означава, че те трябва и да харчат повече пари, за да дупчат по-дълбоко, много повече. Според Хюз администрацията на Обама и Енергийния департамент са приели твърде безкритично прогнозите, дадени от компаниите, които създадоха американския шистов мит. Сега прогнозните количества бяха драстично понижени. Според изчисленията на канадският експерт до 2040 г. продукцията на шистов нефт в САЩ до 2040 г. реално ще е около 10% от прогнозираните от Енергийния департамент.

Според Дейвид Хюз компаниите са изправени пред „неблагодарно дупчене“, защото те дупчат все повече и повече, добивайки все по-малко. Нефтодобивните компании вече пресушиха най-обещаващите шистови кладенци, за да увеличат продукцията максимално. При тези обстоятелства те трябва да добиват шистов нефт от по-малките находища.

„Ако бъдещето на американския добив и продукция на газ зависият само от собствените ресурси в САЩ сме изправени пред мъгла, зад която се крие едно голямо разочарование“, заключава Хюз.

Това навярно е причината САЩ да лобират така активно в държавите, в които има богати находища на шистов газ. Сред тези държави е Украйна, а американските компании като „Шеврон“ получиха апетитни концесии от новата власт в Киев, за да добиват шистов газ от най-богатите шистови находища в Европа, намиращи се в Източна Украйна, но се оттеглиха, заради сраженията в тази част на страната.

Колапса в цените на петрола

Това, което Хюз описва беше състоянието на нефта преди началото на сделката между Кери и Абдула. Сега цените на петрола в САЩ спаднаха с катастрофалните 25% само за шест седмици и продължават да падат. Други големи производители на петрол като Русия и Иран ще започнат да наводняват световния пазар с техния петрол, за да увеличат приходите в бюджетите си и да заситят глобалния петролен глад. Това от своя страна оказва влияние и натиск над цените още повече.

Митът за „златната мина“ от шистов нефт и газ се базираше повече на спекулации, а не на реални и трезви прогнози и анализи. Спекулациите бяха подклаждани най-вече от Уол Стрийт, но когато цените на световните пазари са в колапс цялата икономика на кредитирането на сондьорите на шистов газ и нефт също се свива. Парите внезапно секват и започват истинските проблеми за тях.

Според Филип Верлегер, бивш отговорник по енергетиката в кабинета на президента Картър и настоящ енергиен консултант за едно от най-големите шистови находища, намиращо се в северна Дакота, спада на цената на барел петрол до $70 ще доведе до 28% спад в добива от находището Бейкън, което се равнява на минус 800 хил. барела до февруари, а до юли загубите ще са вече поне 1.1 млн. барела дневно.

„Потокът от пари ще се намали и средствата за тези хора, нужни, за да продължат дупченето в крайна сметка ще започнат да свършват и в крайна сметка ще станем свидетели в голям спад на добива на шистов газ и нефт.“, коментира Верлегер.

 

Митове, лъжи и петролните войни

Пукането на американския шистов балон ще доведе до опустошителни последствия за американската петро-геополитика. Днес 55% от американския нефтодобив идва от шистовите петролни кладенци. Със спада на добива, съпътстван и от спада на цените на петрола, сондьорите ще се принудят да прекратят разработването на нови находища, което е нужно, за да се поддържа стабилно производство на нефт.

Агресивната американска политика в Близкия Изток беше продиктувана от заблудата на Вашингтон, че САЩ е отново „краля на петрола“ и може да си позволи високорискови петро-геополитически начинания. ЦРУ, Министерството на отбраната, Държавния департамент и Белия дом се замесиха в какви ли не проекти, почиващи на лъжливото спокойствие, продуктувано от митовете и лъжите за шистовия добив. Но както самия Джон Макейн бе признал по времето, когато се съревноваваше с Барак Обама за президентския пост – „За съжаление САЩ са енергийно зависими от петрола в Близкия Изток“.

Шистовото високомерие обаче тотално превзе Белия дом. Това ясно пролича от едно изказване на един от съветниците на Обама по въпросите на националната сигурност през април 2013 година:

„Новата енергийна позиция на САЩ ни позволява да се замесим в дадени глобални процеси от позицията на по-голяма сила. Увеличавайки собствените ни енергийни резерви ние си гарантираме възможността по-спокойно да преследваме своите национални интереси в дадени части на света“

 

 

 

 

 

„Has Washington Just Shot Itself in the Oily Foot?“

– F. William Engdahl

(превод: Alter Information)

3 коментара to “Американския шистов балон и колапса в цената на петрола”

  1. Боже! Спаси България от наивници! Тe Американците няма да си оставят магарето в калта.

  2. поздравявам ви за страхотния материал, както винаги единствени правите добра журналистика в интернет (за БГ говоря)

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s