USAID отказват да разяснят как точно „строят демокрация“

В САЩ се зароди нов финансов скандал, свързан с  USAID, която има клон и у нас

USAID-is-CIA-395x300

Според данни от разследвания на Washington Post агенцията усилено блокира одитите за своите огромни харчове. От USAID, която се финансира с държавни пари, често описвали, че са похарчили колосални суми за „подпомагане на демокрацията“ в случаите, когато всъщност е било неудобно

да се разкрие за какво и на кой са давани парични средства в трети държави. Тази година бяха предоставени 12 редактирани отчета на USAID, защото в тях се съдържала информация за над 400 операции, които агентството не искало да разкрива. В един от отчетите била заличена 90% от информацията, пише Washington Post.

Сред един от най-съмнителните харчове на изтъкващата се като „благородна агенция, подпомагаща народите на чужди държави в борбата им за демокрация“ е платените 4,6 млн.долара здравни разходи на сина на министъра на транспорта на САЩ през март 2012 г. Той още петнадесет души бяха арестувани в Египет по обвинение в незаконно пресичане на държавната граница и участието им в „незаконни политически акции“. Тоест, очевидно, въпросните шестнадесет човек са получили 4,6 млн.долара, за да изпълнят незнайно какви политически цели в Египет, като сумата е била преведена на сина на транспортния министър уж за здравните му разходи. Скандалът беше набързо заметен, а ролята на САЩ в събитията в Египет останаха извън медийното полезрение.

Но това далеч не е първия и единствен подобен скандал, в който са замесени от USAID. Джон Сопко, специален инспектор, отговорник за възстановяването на Афганистан, в своя отчет през април открито показа, че от агенцията са пряко свързани с членове на афганистанското правителство, които от своя страна пък са били свързани с терористи, находящи се в азиатската държава. Сопко бил шокиран, когато по време на негова визита в Кабул, високопоставен член на държавния департамент му предложил той да предаде отчета си на департамента, за да бъде потвърдено разрешението той да бъде публикуван и да бъдат изменени някои „неудобни подробности“.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s