„Работете без пари“ – шефът на Bank of Canada

Ръководителя на Bank of Canada Стефен Полоз си навлече обществения гняв, след като посъветва над 200 хил. безработни младежи в Канада да работят без пари

image

Според Полоз, който печели над $ 435 000 долара годишно проблема с високата младежка безработица би се решил, ако безработните се съгласят да работят без да получават парични възнаграждения за трудът си.В последствие ръководителя на Bank of Canada пояснява, че това следва да е временна стъпка. Той допълва, че когато си работил без заплата това изглежда добре в твоята автобиография (СV).

„Вижте, да имате нещо, за което не сте получавали заплащане във вашето CV си струва, защото това е начин да противодействате на ефектите от това, че сте били без работа. Излезте, трупайте опит, дори да е безплатно“, заявил Полоз пред репортерите.

Полоз, чиято годишна заплата е $ 435 000 долара не отстъпи от изказването си, което отприщи яростна обществена вълна срещу него. Той изрази позицията си във вторник и пред парламентарната комисия по финансите, допълвайки, че след като става дума за млади хора те едва ли имат кой знае какъв опит и всъщност няма нищо лошо в това да работят и да трупат опит дори да не получават никаква заплата.

„Наясно ли сте, че незаплатения труд създава големи неравенства?“, попита либерала Скот Брисън, който оспори тезата на Полоз, припомняйки, че за разлика от децата в богатите семейства, по-бедните не могат да си позволят да работят без да получават заплащане.

Реакциите в социалните мрежи срещу Полоз заваляха една след друга. Много потребители задават въпроси към шефа на Bank of Canada как си представя, че някой обикновен младеж може да оцелее, работейки без пари, или защо не подели огромната си заплата с част от безработните младежи.

tweet1

 

 

 

4 Коментари to “„Работете без пари“ – шефът на Bank of Canada”

  1. Да трябва да има прогресивен данък, върху всичкото имущество, което не участва в създаването на работни места и блага, например къщи, банкови депозити, колкото по висока е стойноста толкова по – висок е и данъка и идва момента когато данъка е толкова висок, че повече няма как един човек да трупа безполезни активи, НО това да не важи за стойности, които са инвестирани в създаването на блага и работни места. Тоест пред супер богаташа ще има две възможности след като си е осигурил всичко нужно. Да даде парите си за данъци или да ги реинвестира в икономиката, вместо да ги къта в замаразени в банкови депозити.Проблема на икономиката е, че парите са абстрактно понятие, в моменти на криза какво се променя, хората имат по – малки нужди от блага ли? Какво тогава ги спира да създават нов блага? Липса на пари, а къде са отишли тези пари, някои ги е изнесъл на Марс ли, НЕ те просто стоят замразени в нечия сметка и не изпълняват функцията си, която е да регулират икономиката.

  2. По принцип има работа навсякъде, но всеки иска пари за да я свърши.Това е проблема на днешният свят. Но въпроса е не едни да работят без пари а други да са свръх платени , въпроса е да се промени цялата световна система в, която парите не са единствения стимул за работа. Ако навсякъде всичко беше безплатно нямаше да имаме нужда от пари, разбира се би трябвало да има ограничения за да не се взима повече отколкото човек може да консумира, но не това ограничение да е чрез парите. Може би трябва да има ограничение на количеството пари които притежава човек и след определено количество да работи безплатно,защото благата на земята неса неограничени и всичко има лимити това трябва да се отнася и за богатството.

  3. Той допълва, че когато си работил без заплата това изглежда добре в твоята автобиография (СV).

    Напротив-изглежда като човека да е изпаднала отрепка!

  4. Този да не призовава официално за робство? Да даде личен пример.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s