Втора историческа сделка и Китай се превръща в най-големия потребител на руски газ

Отварянето на „Западния маршрут” – Алтай – ще свързва Западен Китай и Русия и ще доставя допълнителни 30 милиарда кубически метра газ, почти двойно на предишната сделка

russia-gas-deal.si

Москва и Пекин стигнаха до единодушие по много от въпросите за втори газопровод до Китай, така нареченият „Западен маршрут”. Това е в допълнение към „Източния маршрут”, който бе създаден след сключване на сделка за $ 400 млрд. през май.

„Постигнахме съгласие относно отварянето на „Западния маршрут“, заяви руският президент Владимир Путин пред медиите в навечерието на конференцията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

„Вече се споразумяхме по много технически и търговски въпроси от този проект, като положихме добра основа за постигане на окончателни договорености“, добави той.

Отварянето на „Западния маршрут” – Алтай – ще свързва Западен Китай и Русия и ще доставя допълнителни 30 милиарда кубически метра газ, почти двойно на предишната сделка.

Когато маршрутът Алтай бъде завършен, Китай ще стане най-големият клиент на газ в Русия.

Енергийното сътрудничество е двупосочна улица, която Русия показа като предложи на китайски компании дял в големи енергийни полета. През септември най-голямата руска петролна компания „Роснефт” предложи на Китай дял от нейното второ най-голямо петролно поле, Ванкор в региона Красноярск в Източен Сибир. Очаква се в района да има резерви в размер на 520 милиона метрични тона петрол и 95 милиарда кубически метра природен газ.

„Имаме изграден и функциониращ петролопровод от Русия до Китай и сключихме споразумения за увеличение на доставките на суров петрол“, каза Путин.

Китай ще участва в съвместно проучване и добив на суров петрол и въглища в Русия, а работата по съвместно финансираната петролна рафинерия в Китай вече започна.

Към делегацията на Путин се присъединиха държавни служители и представители на бизнеса, както и министърът на външните работи Сергей Лавров, който ще се срещне с американския си колега Джон Кери.

Миналата година конференцията се проведе в далекоизточния руски град Владивосток, което е доста по-близо до Китай, отколкото е Москва или Санкт Петербург.

Преследването на Дракона

Москва се обърна към разширяващата се втора по големина икономика в света (най-голяма по някои икономически показатели), след като САЩ и ЕС наложиха санкции на Русия след събитията в Украйна по-рано тази година.

„Укрепването на връзките с Китай е приоритет на външната политика на Русия. Днес нашите отношения достигнаха най-високото ниво на цялостно равностойно партньорство, основано на доверие и стратегическо взаимодействие. Наясно сме, че такова сътрудничество е изключително важно както за Русия, така и за Китай“, каза президентът.

Цялостната търговията между Русия и Китай се е увеличила с 3.4 % през първата половина на 2014 г., достигайки $ 59.1 млрд. и двете съседни страни очакват годишната търговия да достигне $ 200 млрд. до 2020 г. Китай е вторият по големина търговски партньор на Русия след ЕС.

Централните банки на двете страни подписаха тригодишна сделка на стойност $ 25 млрд., която да даде тласък на търговията с националните валути и да намали зависимостта от долара и еврото.

Друг финансов напредък за двете страни бе създаването на Банка за развитие БРИКС заедно с Бразилия, Индия и Южна Африка. Фондът ще бъде на стойност $ 100 млрд.

 

 

 

Използвани източници: „RT“, „FBR.bg“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s