Григор Лилов: Разграбват валутния борд и изнасят парите в чужбина

Разследващият журналист Григор Лилов показа документ в Нова телевизия, от който според него се вижда как от валутния борд преди и след затварянето на КТБ са изтеглени на два пъти по 700 милиона лева, които вероятно са изтекли в чужбина

20141109.nmiwvgpcpm

Според него, БНБ е нарушавала през последните години Закона за валутния борд като е печатала неразрешени банкноти и така е поддържала изкуствено борда.

„В момента са пуснати още 6.5 милиарда лева от БНБ. Продажбите в страната се свиват с една трета, а броя на банкнотите расте“, коментира журналистът. Той бе категоричен, че ако гуверньорът на БНБ Иван Искров проговори, няколко български правителства ще се окажат в нарушение на закона и вероятно ще бъдат осъдени.

Според Лилов, състоянието на банковата ни система е далеч от стабилно, а лошите или проблемни кредити са застрашителен процент от отпуснатите.

„В официалния доклад на БНБ до парламента по повод на КТБ се казва, че лошите кредити на банковата система са 35%, а не 18%, както се обявяваше преди време и това е признание за тежкото състояние на трезорите в България“, твърди журналистът.

Разследващият журналист коментира, че „при 10% се счита ,че банките имат проблеми, при 15 % се задава фалит на банки, по нагоре не искам да анализирам какво може да се случи“. Той бе категоричен, че „БНБ нарушава закона за валутния борд с печатането на тези банкноти, изсипва допълнително между 6 и 8 милиарда лева, за да финансира банките и бюджета. Това говори, че цялата финансова система е под въпрос“.

Затова той прогнозира, че ни чака „Виденова зима“ и обясни, че в страни от третия свят, каквато според него е България, кризите са циклични и стават средно на 15 години, така че да не се учудваме, ако ни сполети нещо подобно на това, станало през 1996/97 година.

 

 

 

Използвани източници: „Нова Телевизия“, „БЛИЦ“

One Comment to “Григор Лилов: Разграбват валутния борд и изнасят парите в чужбина”

  1. в Бг няма цикли, има пладнешки грабеж чрез държавата, превзета от банда канибали

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s