Открадната справедливост

След провала на делото срещу бившия вътрешен министър и делото за тефтерчето на Златанов е на път да се провали…

640x480_1374163092

Нали знаете много добре какво се случва в държавата?! Това нормално ли е според вас?!“. Така бившия вътрешен министър Цветан Цветанов коментира присъдата си от четири години затвор, ефективно, на излизане от съдебната зала на 29.05.2014г.

Наистина не е нормално това, което се случва. Особено това, което се случваше при управлението на ГЕРБ. Цветанов бе осъден за това, че е опънал чадър над бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

Другото дело за масовото и безразборно подслушване беше прекратено. Двама от основните свидетели умряха по време на процеса. Първи бе проф. Евгений Николов, който умря в пътен инцидент, който така и не беше разследван адекватно. Николов беше единствения от експертите, призовани в съда, който публично заяви, че Цветанов носи отговорност и трябва да понесе наказание. Другия беше Николай Найденов. Ако за смъртта на проф. Николов можем да приемем, че това е нещастен случай, то трудно може да b77a48657129450e57806d249f2ff596обясним така публичната екзекуция на 38-годишния компютърен специалист, който работеше по възстановяването на унищожените от Радко Димитров – шеф на отдел в СДОТО по заповед на Цветанов, данни за подслушването от автомобила за подслушване, станал известен с ироничния прякор „цецомобила“. Въпреки ефективната присъда Цветан Цветанов продължава да е „втория човек“ в ГЕРБ, не е ясно какво знае за Бойко Борисов, който отказва да го махне, въпреки че опорочава целия образ на партията му. Официално Цветанов няма да е отново вътрешен министър, но остава съмнението дали няма да е „министър в сянка“ и няма да контролира никому известния Веселин Вучков, който получи поста в новото правителство. Вучков коментира, че

„Службите в България продължават да тънат в нормативно безвремие и работят по стародавен обичай. Има много какво да се желае не само по отношение на ДАНС, но и на другите служби, които са допускали спекулации с политически цели“.

Това е повече от вярно и за съдебната ни система. Впрочем, грешно е да говорим за „съдебната система“, а не за хората, които работят в нея. Съдебната ни система не е толкова лоша, проблема идва от зависимите от политически лица прокурори, съдии, магистрати и прочее.

Сега наблюдаваме поредния фарс и слушаме поредната нелепа история съшита с бели конци. 60-годишния Стефан Бенчев, на който беше възложено да направи повторна експертиза на страниците от тефтерчето на бившия председател на Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, разнасял основното веществено доказателство срещу Златанов из София и някой го бил откраднал от колата му. Бенчев обясни, че за първи път от много години насам решил да отиде на работа с личния си автомобил, а не с такси, както обикновенно. Важното доказателство било захвърлено на задната седалка. Стефан Бенчев установил, че гумата му е спукана и спрял автомобила. Отишъл до „гумаджията, но и той не можал да смени гумата“. Накрая зарязал колата и не знайно защо оставил и чантата си, в която е тефтерчето, и някакъв зъл апаш го откраднал от автомобила му. Как е оцелил точно неговия автомобил, какво невероятно съвпадение. За разследване на самото престъпление не чухме нищо освен дежурното уверение, че „ще се води разследване“. Свидетели, камери – нищо. Филип Златанов беше осъден на 3,5 г. затвор ефективно. Причината е че бившия шеф на КПУКИ се оказа най-замесения в конфликт на интереси. В неговото тефтерче имаше бележки от рода на „да се удари“, „да се прекрати“ и тн. относно политически лица, които са опоненти на ГЕРБ. В тефтерчето, пак по невероятна случайност, пише че заповедите идват от хора, чиито инициали съвпадат с основните фигури в ГЕРБ – „Б.Б.“, „Ц.Ц“, „И.Ф“ и прочее. Златанов заяви, че нямало нищо шокиращо в прослувутото му тефтерче – „това са си просто мои мисли, които съм си записвал“, коментира веднъж Златанов. Едва ли не го изкара невинно „дневниче“.

Знаейки, че делото предварително е провалено пък Сергей Станишев – шеф на ПЕС и бивш лидер на БСП се бие в гърдите как се отказва от имунитета си. Делото се провали още по времето на дългото протакване, 4 години, и саботаж от страна на Станишев. Бившия лидер на БСП е обвинен в това, че е изгубил важни документи с класифицирана информация. Кой премиер „губи“ документи, съдържащи секретна информация, след това 4 години, последната от които е отново във властта, срещу него не може да тръгне делото. Загубата на класифицирани документи е немърливост, касаеща националната сигурност. Освен това никой не пита какво точно е имало в тези документи.

Много беше откраднато през последните двадесет и пет години. Според данни на чуждестранни анализатори от GFI от България са изнесени незаконно поне $36 млрд.долара, което в левове е още по-шокираща сума. И това е само за периода 2003-2013г. Колко ни е струвал и струва този безконечен „преход към демокрация“ е трудно да се изчисли. В сметката, която плаща народа, влизат корупционните практики, концесиите-подаръци на чуждестранни инвеститори, приватизацията, некадърността по високите етажи на управлението, ако щете и всичките „прищевки“, които геополитическите ни партньори изискват и много други. Но това, което ни откраднаха са младите хора. Около 3 млн. млади българи избягаха от държавата, в която политиците откраднаха надеждата, бъдещето и справедливостта. Тефтерчето на Златанов замени тефтерчето на Левски – като собствен пример за достойно поведение и отговорност към държавата и нейният народ. А този наивник Левски тръгнал да ни освобождава и го било срам, че си е позволил да си купи няколко маслини, защото умирал от глад, с народни пари за революционното движение…

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s