Цветан Василев може да си купи втора банка?

Според разследващи журналисти е възможно Василев да си купи втора банка, чрез която да изкупи обезценените активи на КТБ

cvetan-vasilev-26

След отнемането на лиценза на КТБ от БНБ и внасянето на решението в съда, съдбата на немалкото активи в трезора става все по-интересна. Според изразено мнение от Фонда за гарантиране на вложителите в банки (ФГВБ), притежаваните от трезора ценности, в това число акции и инвестиции в предприятия, са достатъчни, за да покрият плащанията на гарантираните депозити, което означава, че са оценени на около 3.4 милиарда лева.

Доверени лица на Цветан Василев вече са наели адвокатска кантора – различна от тези, които се тиражират в медийното пространство като негови представители и една от трите одиторски фирми, на които БНБ възложи проверката на Корпоративна търговска банка.

Тази версия разкри журналистката Елена Пенчукова, според която Цветан Василев ще си купи втора банка, с която ще се опита да изкупи най-апетитните активи от КТБ. Според нея става дума за банка „Токуда”, чийто уставен капитал е 68 милиона лева. Придобиването на тази или друга българска банка ще даде възможност на Цветан Василев да участва и евентуално да придобие на вторичния пазар активи на КТБ. 

Продажбата на притежавани от банката с отнет лиценз акции и дялове в компании ще става по ред, посочен в закона, и при възможност за участие на всички заинтересовани. Възможно е част от тях да бъдат подценени и да бъдат придобити на сравнително ниски цени, ако липсва реален интерес от повече инвеститори.

Не е ясно обаче доколко бившият собственик на затворения трезор разполага с необходимия финансов ресурс за подобни операции и дали не е подкрепян от други институции или инвеститори. Само преди ден се разбра, че той е продал дял от 33% в ЗАД „Виктория“,  но едва ли получените средства са достатъчни за подобна мащабна операция.

На същото мнение е и известния разследващ журналист Григор Лилов:

„Е, рано или късно информацията, която се носи из банковите среди, получава гласност. Факт е, че „Токуда“ се продава, факт е, че в нея в момента се прави ню дилижънс (оценка на пасиви и активи) и известна одиторска компания е ангажирана с продажбата. Факт е, че Алексей Петров (имал интереси в Токуда и амбиции за нея и стоящ много близо до Цветанов) се ориентира към друга банка – Виктория. Сензацията е логична – при разследване за пране на пари в чужбина задигнатите милиарди чрез Цветан Василев няма да отлежават в някой сейф. Те имат само няколко възможности да заработят – в Сърбия, в Русия, у нас – т.е там, където ще са с политическа опека. Логично е групировката да си търси нова банка за операциите в България, а чрез нея елегантно ще закупят и обезценените апетитни активи на Корпоративна. Информацията е изстрел в центъра на десетката на политическо-финансовите машинации и това е най-обсъжданата тема през последната седмица в родните финансови среди. Нека да напомня, че само протестът на ЕК в Брюксел спря приемането от парламента на т.3 от решението за Корпоративна, с което щяха да налеят пари в банката, за да възвърнат 600 млн. лева капитал на Цветан Василев и онези зад него като „награда“ за изпразнения от тях трезор.“, коментира журналистът.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s