Украйна e в практически фалит

Украинските облигации удариха най-голямото дъно от март месец насам

big

Украинската национална валута – гривната също потъва надолу. Само през този месец тя вече е понижила стойностите си с 18%, отчитат анализаторите в МВФ, цитирани от „Ройтерс“.Украинските акции продължават да поевтиняват вече пет поредни дни. Според икономистите и анализаторите Украйна се приближава още повече до фалита, а сраженията в източната част само ускоряват неизбежния фалит. Според МВФ Украйна няма да може да погасява дълговете си, а кредита, който ще получи на стойност от 17 млрд.долара няма да бъде достатъчен.

За капак региони и градове като Донецк и Донбас и др., които генерираха около 60% от общия брутен продукт на държавата бяха под артилерийски обстрел в продължение на два месеца от украинската армия. Губейки тези важни индустриални и промишлени центрове Украйна удави окончателно икономиката си и се превърна в поредната кредитна-робиня.

Банкрута, войната в изтока и несъгласието на половината от 43-милионното население на Украйна със събитията от „Евромайдана“ до днес окончателно бетонираха илюзията, че страната някога ще се присъедини в ЕС. Асоциацията с ЕС също беше практически отложена, както предложи и Янукович. Новата еврокомисия побърза да хлопне вратите на съюза и прие решението нови членове да не се приемат минимум до 2020 г. Бившия председател на комисията пък Жозе Мануел Барозу още месеци след свалянето на Янукович, заяви че „Такава страна като Украйна няма място в ЕС“, но не разшири изказването си, описвайки каква точно държава е Украйна.

Окончателната „екзекуция“ за Украйна ще е изграждането на „Южен поток“, с което Украйна повече няма да може да блокира доставките на газ за Европа и да ползва газ, бавейки се с изплащането му неопределени периоди от време. В момента 66% от доставките на руски газ за Европа минават през Украйна.

Анализаторите очакват съвсем скоро новите масови бунтове в Киев. Социалната и икономическа криза и чувството, че са измамени може да отприщят още по-жестока и кървава зима още тази година. Няколко месеца дори жителите на столицата Киев стояха без топла вода, газовите хранилища са почти празни. Заради киевчани вече организираха няколко протеста, които не бяха отразени в медиите. Черноработниците на „Майдана“ – радикалите от Десен сектор пък вече се заканиха и на новата власт. Въпреки че отдавна изгуби красивата си символика „Евромайдан“ все още има. Там останаха много хора, които са недоволни от това, че дори асоциацията на Украйна с ЕС не се случи, членството практически беше отписано, а новия президент на Украйна е не по-хрисим олигарх от предния.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s