Спомняте ли си, че през цялото време Асад твърдеше, че воюва срещу „терористи“?

Колко джихадисти воюват в Ирак и Сирия?

saudi-isil-cartoon1

От юли 2012, началото на войната в Сирия по модела „Никарагуа“ бойци от целия Близък изток се изсипаха в Леванта. Според медиите в дърржавите от НАТО и петролните монархии в Персийския залив става дума за „спонтанно придвижване“. The Guardian разкри „Доклад на Съвета за сигурност на ООН, според който 15 000 наемници са нахлули в Сирия и Ирак, за да се бият за Ислямска Държава и подобни екстремистки формирования. Те идват от над 80 държави“.

Изданието не разкрива кой е поръчал изготвянето на доклада. Самият доклад е изготвен от Питър Нюман, директор на Международния център за изучаване на радикализма в Кралския колеж, Лондон и няма нищо общо със Съвета за сигурност на ООН.Този учен, чийто екип е спонсориран от интердисциплинарния център Херзлива (Израел) работи съвместно и с редица фондации на всеизвестния спекулант и „филантроп“ Джордж Сорос. Нюман придружи президента на САЩ Барак Обама на срещата за международния тероризъм при Генералната асамблея и Съвета за сигурност на ООН през септември. В Лондон негов асистент е Аарон Зелин, който е тинк-танк в Американско-израелски комитет по обществени въпроси. (AIPAC). С други думи, Guardian цитира цифри от доста съмнителни източници.

Цифрите, които дава Нюман съвпадат напълно с официалната версия на американското разузнаване. Сами по себе си те се различават значително от цифрите, които дават сирийските власти, които вече три години воюват срещу джихадистите. Правителството в Сирия говори за между 12-16 пъти по-голям брой наемници, воюващи срещу тях.

Повече от невероятно звучи заключението на професор Нюман, че едва 800 души превзеха и администрират  огромни територии от Ирак и създадоха своя „халифат“ и то под носа на Коалиционните сили в Ирак.

Тези абсурдни твърдения се различават от данните, изнесени от Сирийската Арабска Армия от юни 2014, според които реалния брой на чужди наемници, които са нахлули в страната от началото на конфликта преди 2 години е около 250, 000.

Така например от Либийската Ислямистка Бойна Група (клон на Ал-Кайда в Либия) нахлуха джихадисти на два контингента. Първия контингент наброяваше поне 3, 000 души, а професор Нюман, в синхрон с американското разузнаване, говореше за 556 засечени бойци от Либия и то за период от три години. Втория контингент беше от 1, 500 души, предимно афганистанци, а за същия период професорът твърдеше, че техния брой е около 23-ма души.

Сирийската Арабска Армия твърди, че телата на убитите джихадисти се изгарят, освен в случаите, когато има договореност за репатриране с държавата, на която се водят граждани. По силата на такава договореност са върнати повече от хиляда алжирски джихадисти в Алжир, докато професор Нюман твърди, че те са само 250 души.

Противоречията далеч не са плод на случайна немърливост. През последните три години държавите от НАТО и съюзниците им от Персийския залив като Катар и Саудитска Арабия твърдяха, че Сирия е изправена пред „вътрешна революция“ на гневните тълпи, които са успели да се въоръжат въпреки описвания като кървав и тоталитарен режим на Асад, и  са повели война за освобождението на страната. Точно обратното пък твърдеше Дамаск. Башар Асад и властите в Сирия поддържаха винаги тезата, че воюват срещу терористи, както стана очевидно сега, когато САЩ поведоха коалиция за нанасяне на въздушни удари срещу ИД в Сирия и Ирак. Монархиите в Персийския залив и САЩ официално обучаваха наемници, въоръжаваха ги и ги вкарваха през Турция и Пакистан в Сирия и твърдяха, че Асад трябва да бъде свален на всяка цена и това е желанието на повечето сирийци. Истината обаче е, че сирийците бяха подложени на всевъзможни зверства от „освободителите“ си и дори тези, които не подкрепят Башар ал-Асад предпочита той да запази властта, отколкото да предаде страната в ръцете на ислямските терористи. Показателни бяха резултатите от изборите, проведени на 3 юни, 2014 – Асад консулидира 88.7% от вота в своя подкрепа.

 

One Comment to “Спомняте ли си, че през цялото време Асад твърдеше, че воюва срещу „терористи“?”

  1. Логично е всички „ню – та“ да си приличат. И Нюман, и Нюланд служат на една кауза!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s