В Турция нападнаха с камъни американски военни (видео)

Турски активисти от Турския младежки съюз (ТМС) нападнаха американски военнослужещи в Турция. Инцидента е станал във вторник на 11 ноември в Истанбул

sailorsattacked1

Около двадесет турски активисти на ТМС обградиха трима американски военни от военноморските сили на САЩ, които са част от състава на ядрения унищожител USS Ross. Информацията за инцидента беше потвърдена и от американски военни официални лица.Клип, на който се вижда как групата турски активисти, обявяващи се „срещу империализма на САЩ“ обграждат трима американски военнослужещи беше качен в интернет. На кадрите се вижда как активистите от Турския младежки съюз (ТМС) първо нападат вербално американците, заявявайки, че са „убийци“ и крещейки в лицата им „Янки, вървете си у дома“ на английски език. След това агресията прераства, когато започват да ги замерят камъни и слагат найлонови пликове на главите им преди тримата уплашени американски моряци да успеят да избягат.

Американските военни са част от екипажа на ядрения боен кораб USS Ross, който акустира в Турция по-рано.

„Американските военни официални лица работят в сътрудничество с нашето посолство и Службата за разследване на морски военни престъпления и вече разследват случая. Тримата моряци не са сериозно пострадали. Не е нужна медицинска помощ.“, заяви кап. Грег Хикс, говорител на американското военно командване в Европа пред CNN.

От американското посолство осъдиха нападението и изразиха мнението, че според тях „повечето турци биха направили същото“.

В Турция е разположена военновъздушната американска база Инджерлик, която има важно стратегическо значение за Съединените шати още от времето на Студената война. Изграждането на базата започва още през 1951 г. и започва да функционира от 1955 г. до днес. Именно от базата си в Инджерлик американците искаха да започнат нанасянето на военновъздушни удари по позициите на Ислямска Държава в Сирия, но Реджеп Ердоган, който негласно подкрепя джихадистите, не позволи това и предизвика бурната реакция на Вашингтон. На свой ред турският президент реши да нанесе удари срещу кюрдите, които единствени се борят срещу черната чума, за да защитят стратегически важния град Кобани от това да падне в ръцете им.

По света Съединените щати имат поне 900 военни бази в държавите на над 130 нации. Това и честото използване на военна сила, включително и в разрез с международното право, са основните аргументи срещу американскяи милитаризъм. От края на Втората световна до днес в света са избухнали 248 военни конфликта до 2001 г., като САЩ са разпалили 201 от тях.

„От края на Втората световна са избухнали 248 въоръжени конфликта в 153 точки на света. Съединените щати са предизвикали 201 военни конфликта чрез задгранични военни операции и интервенци между края на Втората световна и 2001г., като след това са отговорни и за други като Афганистан и Ирак“, пише в последният доклад на American Journal of Public Health

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s