Шпиони ли са членовете на неправителствени организации, финансирани от чужди държави?

В Израел се разглежда нов законопроект за шпионажа, който може да доведе до забраната на всички неправителствени организации, финансирани от чужди държави и правителства

x

До две седмици в Кнесета (израелския парламент) ще бъде внесен законопроект, базиран на американския закон за чуждестранните неправителствени организации, за да се противодейства на чуждестранни НПО-та, нанасящи вреди на страната да оперират на нейната територия.Законопрокетът предвижда по-голяма прозрачност и отчетност за финансирането на неправителствените организации, получаващи средства от чужди правителства. В него се включва и премахване на безданъчния статус на тези организации. Показателно е, че именно от американците, които финансират с държавни средства внушителна международна мрежа от неправителствени организации, израелските политици черпят опит. Във всички силни държави като САЩ, Русия и Китай закона е категоричен, че организациите и техните представители, получаващи финансиране от чужди правителства са чуждестранна агентура и са забранени със закон.

Предните два подобни законопроекта, целящи да ограничат дейността на финансирани от вън НПО-та бяха блокирани от същите тези членове на подобни организации и техните привърженици в Кнесета.

Законът предвижда създаването на механизъм, с който се определят за чужди агенти лица, които получават финансиране от чужда държава, а в замяна се задължават да представляват интересите на тази определена държава, или интересите на хора, които не са израелски граждани. Подобни лица и организации ще трябва публично да уточняват коя е спонсориращата ги държава, както и пълно описание на своята дейност и намеренията им. Още по-големия удар за чуждестранните НПО-та, обслужващи интересите на държавите, които ги финансират ще бъде задължението в медийнтие сайтове, които притежават, да се изписва кой е спонсорът на медията и коя държава стои зад нея и конкретните НПО-та. За да ограничат още повече влиянието им, тези организации ще започнат да бъдат облагани с данък, за да се намалят средствата, които получават от чуждото правителство, за което работят.

„Тези организации, които оперират без никаква прозрачност относно намеренията и целите си, криейки се зад маската на организации, работещи за интересите на Израел трябва да бъдат облагани с данък, защото гражданите на Израел не печелят от тяхната дейност, а целите на членовете им е да прокарват чужди интереси“, коментира един от вносителите на законопроекта.

 

 

 

 

4 коментара to “Шпиони ли са членовете на неправителствени организации, финансирани от чужди държави?”

 1. ХА-ХА-ХА…
  .
  Да се направим на глупаци и да „повярваме“, че не са… също толкова „глупаво“ да попитаме…:
  – Ма като не са, тогава чужди правителства ЗАЩО им ПЛАЩАТ…???
  .

 2. В България НПО правят изключение – те работят за интересите на България! А иначе, въпросът е риторичен!

 3. Хайде давайте го тоя закон и тук направо! Звънкайте там един два телефона (може и на право на US посолството да звъннете както по принцип се прави), та да го приложат и тука тоя закон. Ама не може нали, няма как да си отрежат клона дето седят на него!

 4. Крадецът вика:„Дръжте крадеца!“

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s