НАТО провежда на границите на Русия по едно „учение“ на всеки два дни

В средата на тази седмица в Естония приближиха апогея си щабните учения на НАТО Trident Juncture. От 9 до 17 ноември в Прибалтика блокът разработи сценария на защита на малката Естония от нахлуването на „голяма враждебна държава”

 8090905637_98555306b2_k

Както заявиха от руското Министерство на отбраната, ученията имат демонстративно антируски и провокативен характер, доколкото освен Русия никаква друга „голяма държава” близо до Естония няма.

В ученията участват малко повече от 1500 щабни работници. Но пък затова са задействани всички основни щабове на алианса – от главния в Брюксел до норвежкия Ставангер и италианския Неапол. Такава широка география на антируските игри в НАТО още не е имало. Но дори това е само началото.

През септември Вашингтон прие решение да увеличи броя на ученията на блока в Източна Европа на фона на уж агресивното поведение на Русия в Украйна. Всъщност сега става въпрос вече за „перманенти” учения на НАТО на територията на Източна Европа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг седмица преди Trident Juncture обяви, че за „засилването на колективната отбрана” на алианса тази година ще бъдат проведени общо 200 военни учения! Т.е. военни репетиции ще се провеждат приблизително веднъж на два дена.

Да се държиш така откровено и нагло с ядрена държава – това вече прилича на пълно безумие, казва известният американски писател, политолог и радиоводещ Стивън Лендмън.

– За ключови „проблеми” САЩ сега смятат Китай и Русия. Китай е основно икономически проблеми, а Русия – военен. Само ядреното й оръжие и системите за доставяне могат да съперничат с американските. Можете ли да си представите конфронтация между тези две държави, която достига до война? Създава се впечатление, че с политика във Вашингтон се занимават не напълно нормални хора.

https://alterinformation.files.wordpress.com/2014/08/untitled2.pngКакто съобщи германския вестник Die Welt, НАТО разглежда възможността да проведе още следващата година невиждани по мащаби учения близо до руските граници, в които ще бъдат задействани между 25 и 40 хиляди войници. Командващият Обединените сили на НАТО в Северна и Източна Европа германски генерал Ханс-Лотар Домрезе в прав текст заяви пред германските медии, че планираните учения са замислени тъкмо „като отговор на действията на Москва”.

Всички тези подготовки по никакъв начин не са свързани с някаква заплаха от страна на Русия, защото никаква заплаха за Европа от страна на Москва не съществува, казва депутатът на руската Държавна дума Дмитрий Вяткин.

– Политиката, която сега провеждат САЩ и съюзниците им в Европа, е насочена не към това да бъде отразена заплахата, а към това да бъде видяна такава. Създаването на нови бази на НАТО, нарастването на военната инфраструктура на блока и по-частните учения в Европа целят да принудят европейските страни да отделят допълнителни разходи и да породят тревожна обстановка в редиците на европейските съюзници.

 

Автор: Андрей Федяшин

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s