Украйна – равносметката след 213 дни война

По всичко изглежда, че Украйна ще изгуби безвъзвратно Донецк и Луганск

warcrimes 17yrs 8

След 213 дни на война между про-руските опълченци и украинската армия, която беше изпратена в източната част на страната, за да воюва срещу съгражданите си, които отказват да признаят за законно свалянето на бившия президент Виктор Янукович и инсталираното ново правителство и президент на страната равносметката е повече от тъжна.Точно толкова са кошмарните дни, които преживяват жителите на Източна Украйна. Те бяха подложени на всевъзможен терор по време на иронично-звучащата „антитерористична операция“, която беше стартирана след пристигането на шефа на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) в Киев, за да я ръководи лично.

Градове в източната част на Украйна като Донецк и Луганск бяха подложени на систематично бомбардиране с касетъчни боеприпаси и на няколко пъти дори и с балистични ракети. Картината силно наподобява разрухата в Сирия. По улиците виждахме разчленени хора, чиито органи се виждат през зеещите дупки в телата им, плачещи възрастни хора, чиито домове са били разрушени от бомбардировките, унищожени болници  и училища.

Равносметката за тях е – 4,000 убити, 10, 000 ранени и над половин милион бежанци, които са избягали от Украйна в Русия, защото „руснаците в Украйна ги тормозят“ – тази логика изрази станалата известна с комичните си изказвания Джейн Псаки – говорителка на Държавния департамент на САЩ. Но зад тези цифри, обявени от ООН е твърде възможно да стоят още стотици други, за които ние не знаем, или просто не искат да знаем.

Последния шокиращ случай беше на 05 ноември, когато две деца бяха убити пред 53-то училище в Донецк, докато играеха футбол от снаряд, изстрелян от украинската армия, която в същия ден наруши над 10 пъти приетото прекратяване на огъня между тях и опълчението. Случая е показателен – незнайно защо украинската армия отново бомбардира училищна сграда.

Според украински депутати Украйна е погубила 58% от военната си техника по време на войната срещу опълченците. Тези данни са били цитирани от Петро Порошенко по време на закрито заседание в Радата, на което украинския президент е запознал депутатите с реалните загуби на украинската армия. „Само за два дни са пленени почти две хиляди наши войници“, заявил Порошенко, който беше цитиран от депутат от партия „УДАР“ пред журналисти. До този момент властта в Киев имаше две причини да крие реалния брой убити и пленени военни в хода на „антитерористичната операция“. Първата е повече от ясна – огромните загуби ще деморализират допълнително украинските войници, които не изгаряха от желание да воюват срещу съгражданите си на изток. Това щеше да отприщи и още по-яростна антивоенна кампания сред жителите на Киев, които се обявиха против задължителната мобилизация. Втората причина обаче, както става ясно от писмо на Михаил Ковал, зам.председател на украинската служба за национална сигурност до „нашите западни партньори“ – загубите са огромни, а Киев не би искал да се налага да плаща обезщетения на семействата на загиналите украински войници. За това Ковал пише, че често те били обявявани не за загинали, а за „безследно изчезнали“ или дори „дезертьори“.

Това означава, че само официален Киев е наясно какъв е броя на реалните загуби. Данните, които излизат в медиите са за едва 1,052 убити или пленени от април до днес. (NSDC)

Въпреки приетото прекратяване на огъня през нощта в Донецк и Луганск хората все още се страхуват да заспят, защото в късните часове украинската армия често бомбардира с артилерия техните домове. Както стана ясно от признанията на заловени украински войници, украинската армия няма конкретно задавани цели, по които да обстрелва с артилерията. Просто се открива безразборен огън по градовете, без значение какви сгради ще бъдат унищожени и дали ще бъдат избити цивилни граждани. Тоест, пълен геноцид и военно престъпление, целящо етническо прочистване и унищожение на „нежеланите“ от Киев граждани. Украинските хардлайнери като Юлия Тимошенко обвиниха Петро Порошенко, че е загубил войната за бастионите на опълчението Донецк и Луганск. Според Тимошенко „трябва по-добре да се бомбардира“, а приетото даване на автономен статут на Донецката Народна Република и Луганската Народна Република е знак, че Киев е изгубил войната и Новорусия е факт. Прекратяването на огъня, макар и често нарушавано и от двете страни все пак внесе доста надежда, че войната ще приключи скоро. Според някои анализатори обаче много скоро Порошенко ще отприщи нови агресивни удари и атаки, а сега просто печели време, за да подготви армията за новата офанзива. В този момент САЩ започват от своя страна да изпращат военни-експерти, които да обучават съставените предимно от крайно-десни радикали от организации като „Десен сектор“ доброволчески батальони като „Донбас“. Експертите са пенсионирани служители в две от най-елитните спец.звена на САЩ – Делта форс и морските тюлени. САЩ ще изпратят още военна техника и финансова помощ, сигнали които говорят за това, че Киев ще предприеме последна отчаяна офанзива срещу опълченците.

One Comment to “Украйна – равносметката след 213 дни война”

  1. Щом има Бог и Той забранява, но не отменя… ще продължава в същия дух. Йоан го е преписал в края на Откровението „си“.
    А м и н .

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s