Европа на два стола…

Оценката за икономическия растеж на „Локомотивът“ на Европа – Германия бе влошена. На този фон немския канцлер Ангела Меркел даде да се разбере, че Германия повече не може да подкрепя икономическите санкции срещу Русия и заяви, че германия няма да подкрепя по-нататъшни санкции, инциирани от Вашингтон срещу Русия

15400-Angela Merkel_620_348

Германия продължава за забавя движението, a е единствената европейска държава, която успява да преодолее икономическата криза. Според икономистите на останалите държави от континента ще са нужни минимум десет години, за да преодолеят кризата, която избухна през 2008 г.

 

Teмата продължава международния анализатор П.Искандеров.

– Експерти от Независимия съвет икономисти към германското правителство значително преразгледаха предишните доста оптимистични оценки на икономически растеж за тази година. Вместо растеж от 1,9% от брутния вътрешен продукт се очаква едва 1,2%. За идната година германските икономисти прогнозират 1%. Имайки предвид натрупания тази година опит за преразглеждане на прогнозите по посока към намаляване, на практика това може да означава истинска рецесия.

Изглежда, че Ангела Меркел се е отнесла сериозно към изводите на икономистите. Коментирайки прозвучалите оценки, тя каза, че смята за основна причина на забавянето „геополитическите предизвикателства, отчасти силно ударили и по Германия“. Общите загуби от санкциите все още се изчисляват, но вече е ясно, че става дума за милиарди евро.

Съветникът на руския президент по въпросите на евразийската интеграция Сергей Глазиев смята, че „ако западните антируски санкции продължат, Европейският съюз може да понесе загуби до €1 трилион“. Ясно е, че именно на германската икономика, по силата на значителните й връзки с Русия, ще се паднат и основните загуби. Откъде ще се вземе в това положение икономически растеж! Не е за учудване, че Ангела Меркел през последните дни все по-активно се обявява против предложения от Вашингтон нов пакет антируски санкции.

Тези дни в авторитетното американско издание „The National Interest“ се появи статия на група експерти начело с професор Стивън Уебер от Калифорнийския университет. Авторите й сочат, че докато САЩ се опитват да „строят“ другите страни съгласно създадения от самия Вашингтон световен ред, в света нараства популярността на алтернативния модел, който може да се окачестви като „свят без САЩ“. Става дума за създаване на „успоредна многостранна архитектура, която заобикаля либералния ред, и изглежда по най-фундаментален начин ще промени световната политика и икономика“ – пише „The National Interest“.

Сред проявите на тази нова архитектура изданието изброява такива организации, като БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество, но не споменава Европейския съюз. И не е за учудване, защото докато Европейският съюз се опитва да седна на два стола и да „кръстоса“ антируските санкции със собствените си икономически интереси, за неговата самостоятелна роля в световните работи не може и дума да става.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s