Семейство Буш – олигархия от Тексас до Ирак

Докато се канят отново да получат президентския пост в САЩ, след като е ясно, че с Барак Обама е свършено, фамилията Буш отново е в центъра на нов скандал и пореден епизод от задкулисните войни, които водят „елитите“ на САЩ

dzordz-bus

На 4 ноември Дентън стана първият град в щата Тексас, който забрани използването на хидравлично разбиване – „фракинг”, след гласуване, на което 59% от гласувалите пожелаха този метод за извличане на газ да бъде спрян.

Това се случи в сърцето на газовия резервоар Барнет Шейл, където Джордж Мичел – „бащата на фракинга” – направи първите пробни сондажи за компанията си Мичел Енърджи.

Както беше обещано от индустрията и Тексаската железопътна комисия в лицето на Дейвид Портър, на гласуването веднага беше отговорено с правни процедури. И Текскаската Асоциация за Петрол и Газ (Texas Oil and Gas Association – TXOGA), и Texas General Land Office заведоха дела в тексакския съд, по-малко от 12 часа след провеждането на вота. Това бяха последните действия от мощната, дълго-месечна кампания, проведена от индустрията и Щатското правителство, за предотвратяване на забраната.

И в двете заведени дела (Texas Oil and Gas Association; Texas General Land Office) има сходни аргументи, че държавния закон е над местната тексаска конституция. Но нещо друго свързва двете дела: и двете асоциации са свързани с бившия президент Джорд Буш и неговото семейство.

В случая с Тексаския офис настоящия комисар Джери Патерсън ще се оттегли от поста си, въпреки че се подписа под заведеното съдебно дело. А човекът, който ще дойде на неговото място е Джордж Прескът Буш – син на бившия губернатор на Флорида и потенциален кандидат за президентска номинация на Републиканците през 2016 – Джеб Буш. Същевременно и племенник на Джордж У. Буш. Джордж Прескът Буш спечели убедително надпреварата за комисарското място с 61% от гласовете. Ако се вземе предвид тромавия и продължителен характер на съдебните спорове в САЩ, ще се окаже, че делото тъкмо ще започва, когато Дж. Прескът Буш заеме своето комисарско място. Правната жалбата на TXOGA е заведена от мощен екип от адвокати, които работят във фирмата Baker Botts. Международната адвокатска кантора е кръстена на семейните наследници на Джеймс А. Бейкър III, който е съдружник във фирмата.

Бейкър III служи като началник на щаба както при президента Роналд Рейгън, така и при Джордж Х.У. Буш, държавен секретар при Джордж Х.У. Буш и като близък съветник на президента Джордж У. Буш по време на американската окупация на Ирак. Той дари на Джордж П. Буш $ 10,000 по време на предизборната му кампания за комисар.

1

Законът за енергийната политика от 2005 г., който не засяга фракинга и го изключва от Закона за безопасността на питейната вода, Закона за чистотата на водите и Закона за Националната екологична политика, е голямото зло, оставено то администрацията на Джордж У. Буш според критиците му. Сега, почти десетилетие по-късно, двете заведени дела срещу Дентън показват ясно, че завещаното от Буш продължава да съществува и да се разпростира в щата, където се зароди фракинг-индустрията, та чак до Ирак и обратно.

Джеб и Джордж Прескът Буш: Фракинг инвеститори

Като баща и син Джеб и Джордж Прескът Буш действат в света на фракинг-индустрията. Джеб работи във фирмата Britton Hill Holdings LLC, докато Джордж работи в St. Augustine Capital Partners, а наскоро изкара и краткосрочна назначение в Борда на директорите на Arabella Exploration тексаска фракинг-компания от Мидланд за изследвание и извличане на газ. „Първите инвестиции са обвързани с експлоатацията на шистов нефт и газ в САЩ“, отбеляза статия в Bloomberg.

 

Jeb Bush

Джеб Буш

Britton Hill събра повече от $ 40 милиона за първия си капиталов запас през Май 2013, според съобщение за частно пласиране на Комисията по ценни книжа и ценности. Britton Hill има инвестиции в компания, която добива газ чрез фракинг в басейна Marcellus Shale и в друга, която притежава залив с газови залежи и чиято цел е износ на американски пропан за Азия. Мич Джоунс, директор в Агенцията за контрол на храната и водите, написа критичен коментар в блога си серщу Джеб Буш и компанията му, в деня когато Блумбърг публикува статията.

„Практиката политиците да лавират между Вашингтон и Уолстрийт, между правителството и финансите и експлоатацията на ресурси , е още една причина, защо ние трябва да премахнем парите от политиката“, пише Джоунс. „Точно тези взаимоотношения увреждат нашата система и осигуряват на политическия и бизнес елит контрол върху нашето правителство.“ Критиката на Джоунс към Джеб Буш могат да се отправят и към сина му, който наскоро заяви, че баща му „най-вероятно” ще се кандидатира за президент през 2016 година. Според множествo проверки и независимата оценка на DeSmogBlog за финансирането на кампанията в Тексас, Джордж П. Буш е влез стотици хиляди долари от нефтената и газова промишленост за предизборните си надпревара. Също така е бил подкрепен и от политическия изпълнителен комитет на Тексаската Асоциация за Петрол и Газ, която е ищец по другото дело.

„Джордж П. Буш напълно оценява и разбира колко важна е ролята на силната вътрешна енергетика и как това осигурява просперитет и сигурност на нацията,” заяви Робърт Лууни, президент на Асоциацията, обосновавайки позицията си. „“Г-н Буш се ангажира с напредване на обществената политика за енергийната промишленост, която гарантира, че производители на петрол и газ в Тексат могат да захранват държавата ни в бъдеще и да създават добре платени работни места.

2

„St. Augustine Capital Partners“ също инвестира във фракинга, според собствения й уебсайт. Има осъществено партньорство със сезонни оператори за развитието на сондажни проекти в басейните Марселус и Пърм, като това е допълнение към финансово-консултантските услуги, които основна дейност.St. Augustine предоставя възможности за развитие на компании на средните пазарни услуги: обхващайки както конструкции за съхранение на втечнени вещества, така и логистични дейности.

Като допълнение, St. Augustine е участвала като основен парнтьор в многобройни проекти, свързани с изследването и производството на петрол и газ в разнообразни геологически образувания,” добавят от компанията.

David Porter

Комисар Дейвид Портър

Според сайта на фирмата, те са „работили активно” и с Тексаската железопътна комисия. В предшестващите вота месеци, Тексаската железопътна комисия се превърна в основно оръжие на индустрията, което да се преобърне общественото мнение и да дискредитира активистисте, желаещи забрана на фракинга. Комисарът Дейвид Портър, работил като петролен и газов счетоводител, беше сред първите заявили, че евентуална възбрана върху фракинга в Дентън, ще бъде посрещната с безмилостен съдебен отпор от Тексаското правителство. „Да служиш като комисар по земята в Тексас, често е необходимо условие преди да станеш губернатор” – написа GreenWire в статия за Джордж П. Буш. „Това е силна длъжност, който контролира петролните и газови договори. Всеки комисар от последните три десетилетия се е кандидатирал за заместник-губернатор или губернатор,” довършват от изданието.

Бейкър Ботс: от Тексас до Ирак и обратно

Един от адвокатите на Бейкър Ботс по делото срещу Денът е Евън Йънг, част защитническо трио, което включва и Томас Филипс – бивш член на Тексаския върховен съд. Филипс свидетелства срещу забраната за фракинг пред Градския съвет на Денът през юли от името на TXOGA. Филипс също работи и по защитата на бившия Тексаски губернатор от Републиканската партия – Рик Пери – който през 2012 година беше номиниран и за президент, а също беше изпълнителен директор на Interstate Oil and Gas Commision – обвинен в углавни престъпление на щатско ниво за злоутпотреба с власт по делото Травис Каунти.

Според биографията на Бейкър Ботс, Йънг и служил на Антотин Скалия – консерватор от Върховния съд на САЩ, както е бил съветник в Министерството на правосъдието при адвокати Алберто Р. Гонзалес и Майкъл Б. Мукаси от 2006 година до края на администрацията на Джордж У. Буш.

„Докато работи към Министерството на правосъдието, той приема задача от американското посолство в Багдад”, пише още в сайта на Бейкър Ботс. „Там той е правен координатор, от която позиция той помага на иракското правителство да укрепи легалния си режим.”

Сред другите „легални режими”, за които Бейкър Ботс спомага, докато Йънг все още работи в Министерството на правосъдието е и този за извличане на петрол от окупирания Ирак и внасянето му в САЩ. От 2012 година САЩ е сред най-големите вносители на иракски суров петрол, според информация на Американската агенция за енергийна информация (виж графиката).

Screen Shot 2014-11-05 at 9.55.01 PM

Според статия на американски адвокат от 2007 Бейкър Ботс са помогнали да се развали противоречива сделка между Hunt Oil и Кюрдското регионално правителство.Сделката давала право на Hunt да търси и изследва за петрол в Кюрдистан – първата компания получила зелена светлина. Но в Иракската конституция, в чието писане участие взе САЩ, гласеше, че това е незаконно.„Не само, че сделката е сключена във военна зона, но Ирак все още работи по законодателството си върху петрола. Според конституцията на Ирак от 2005, местният петрол се притежава от „народа на Ирак,” пише американският адвокат.

Рей Хънт, изпълнителен директор на Hunt Oil, финансира кампанията на Джорджо П. Буш с $25 000, според финансовота информация относно изборите. А фондът на Бейкър Ботс помага за кампанияа с $2000, като Йънг и Филипс даряват лично по $500 за каузата Джордж П. Буш да бъде избран.

През юли Иракското петролно министерство заведе дело срещу Кюрдското регионално правителство в съд в Хюстън. Делото е за милиони незаконно откраднати и изнесениот Кюрдистан барели, които все още стоят на танкера United Kalyvryta – който стои на 60 мили от брега на Тексас в залива Галвстоун.Петролното министерство се позовава на конституцията за правния прецедент.През март 2014 година, месеци преди завеждането на делото, Бейкър Ботс публикуват становище относно правните и геополитически последици от кюрдския износ на петрол.Въпреки че Бейкър Ботс цитират Тексаската конституция в делото срещу Дентън, Иракската конституция не е удобна на фирмата и клиента и Hunt Oil, когато става въпрос за набавянето на още петрол и право за проучвания в Кюрдистан.

Адвокатите на Бейкър Ботс също са пренебрегнали опасенията на американското и иракското правителство, че операции с петрол в конфликтната зона ще разклатят стабилността в региона, което вече е видно с надигането на Ислямска държава. Шерън Уилсон – организатор на Еarthworks – неправителствена организация, борила се за налагане на забраната в Дентън – цитира Джордж П. Буш: „Достатъчно… има големи правителствени решения на проблемите ни,” каза той на събитие през Октомври, в което участва и баща му Джеб Буш.

 

Станислав Кертиков, Alter Information

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s