С поредната режисирана драма ни подготвят за инвазия в Сирия

В интернет беше разпространено видео, на което малко момче рискува живота си, за да спаси момиче от „снайперистите на сирийската армия“. Това поредно зверство само трябва да затвърди, че е време САЩ да нахлуе и в Сирия

4.si

Стотици милиони изгледаха набралия популярност клип за невръстното момче, което героично рискува живота си, за да спаси момиче от огъня на кръвожадната сирийска армия.На фона на това изказването на Обама, че „Ислямска Държава не може да бъде победена докато Асад е на власт“ звучат повече от правдоподобно. Независимо от това, че в продължение на две години единствено Сирийската Арабска Армия воюваше срещу джихадистите, спонсорирани от Персийските монархии, Турция и САЩ, които ги обучаваха и въоръжаваха и прекарваха през Пакистан и Турция.

Сега нещата се промениха и под предтекста, че бомбардират позициите на Ислямска Държава САЩ и коалицията, която сформираха и оглавиха, всъщност си развързаха ръцете, за да бомбардират Сирия. Трябва да признаем, че Барак Обама, чийто рейтинг е катастрофално нисък, а външната му политика не се различава особено от тази на предшественика му Буш-младши, умело успя да заобиколи Конгреса, който му върза ръцете за бомбардировки срещу Сирия. Сами по себе си тези бомбардировки не отговарят на международното право, но в голямата геополитика световните суперсили отдавна са дали да се разбере, че те ще го спазват само, когато им изнася.

1157336_690xNoneВсички вече забравиха химическата атака в Сирия от 21 август, 2013 г. Особено администрацията на Обама, които веднага обвини Башар Асад. Тогава ни убеждаваха, че Асад и Сирийската Арабска Армия са използвали ракети със зарин срещу цивилните. Въпреки, че след няколко дни трябваше да дойдат международните инспектори, поканени от самото сирийско правителство. Кери размаха тъжната снимка (ляво) на 30 август, за да онагледи „зверството на Асад в Сирия при химическата атака“. Снимката обаче е на фотографа Марко ди Лауро от „Асошиейтед Прес (АП)“ и тя беше разпозната. Оказа се, че снимката не е от Сирия, а от Ирак – 2003г. – годината, в която САЩ нахлу, лъжейки, че Ирак разполага с оръжия за масово унищожение, които повече от десетилетие по-късно не „намериха“ и признаха, че това е било изфабрикувано оправдание.

След това през лятото на 2014 г. окончателно беше доказано, че снарядите със зарин са изстреляни от позициите на бунтовниците. Темата, разбира се, отдавна вече не присъства в медиите. Още след атаката с химически оръжия държави като Великобритания и Германия „почервеняха от срам“, защото някои независими журналисти припомниха, че още от времето на Хафез Асад (бащата на Башар Асад) с тяхна помощ и помощта на британски, френски и германски компании Сирия натрупа химическия си арсенал. Именно тези държави, водени от бизнес интересите си продаваха прекурсорите и химикалите на режима.

Знаейки, че само въздушни удари не биха „трогнали“ джихадистите стигнахме до очакваната развръзка – оръжието подрънква, САЩ пригласят за „boots on the ground“. Използвайки Ислямска Държава още преди да са се изнесли от Ирак, където тя „под носа“ им превзе огромни територии от страната, американците обявиха, че най-вероятно ще изпратят неособено голям контингент от военни, за да помагат на иракските власти. Реално САЩ никога няма да се изнесат от Ирак или поне не в обозримо бъдеще.

Възползвайки се от тоталния си медиен монопол (едва 5 корпорации притежават всички медии в САЩ и клоновете им по света;) американците изфабрикуваха нова драматична пиеска.

В интернет се появи видео, на което се вижда как малко момче рискува живота си, за да спаси момиче от обстрела на сирийски войници.

video-undefined-23101C7800000578-119_636x358-620x330

„За пореден път виждаме как кръвожадната армия на Сирия атакува деца“, заявиха американски официални лица, правейки се на възмутени, след като повече от две години не виждаха как техните „борци за демокрация“ ядяха органи на хора и избиваха цивилните граждани в Сирия. Клипчето набра огромна популярност. В продължение на дни интернет потребителите, логично, се изпълваха с тъга и едновременно презрение към „поредното зверство на злия Асад“ – това е мисълта, която идваше да втълпи този клип в съзнанието на масовата публика. Милиони гледания в сайтове за видеосподеляне като Youtube, LiveLeak и др. В страницата на Държавняи департамент на САЩ клипчето беше публикувано под заглавие „HERO – Syrian boy risks own life to rescue girl from Assad regime sniper firing on civilians“. Наистина щеше да е героично, но нещата се оказаха „малко“ по-различни.

Проблема – видеото не е автентично. Норвежкия филмов институт е спонсориран от правителството на Норвегия, която е държава-член на НАТО, с $30, 000 долара, за да заснеме сцената в Малта и да публикува режисирания клип, но без да афишира произхода му. (статия на „Би Би Си“ по въпроса)
 
Вече няма значение, защото милиони потребители са го изгледали и вече биха подкрепили „благородните желания“, зад които се крият определени правителства, с които се опитват да оправдаят поредната инвазия на НАТО. Само броени дни, след като се изнесоха от Афганистан и нито една камера не засне това, за да не се налага да се говори какво оставаят след себе си. Ето колко е лесно в днешно време чрез манипулиране на подсъзнанието на масовата публика да се оправдаят какви ли не користни цели на определени кръгове, правителства или цели алианси.

„Съзнателното и интелигентно манипулиране на организираните навици и мненията на масите е важен елемент в демократичното общество. Тези, които манипулират този невидим механизъм на обществото представляват невидимо правителство, което е истинската управляваща сила на страната ни.“

– Едуард Бернайс

Бернайс  е малко известен, но изключително влиятелен манипулатор на общественото мнение в САЩ през 20 век. Племенник на Зигмунд Фройд, Бернайс използва на практика идеите на чичо си за безсъзнателните, ирационални човешки импулси, за да ги впрегне в услуга на корпоративни интереси, и така да подтикне масите да консумират продукти иуслуги основаващи се не на рационални нужди, а ирационални желания. Считан е от мнозина за автор термина „PR“ („Public Relations“, или „връзки с обществеността“) и негов пръв експлоататор. Същата техника работи и за прокарването на подобни политики…

One Comment to “С поредната режисирана драма ни подготвят за инвазия в Сирия”

  1. Би било жалко да се позволи на американците да сложат ръка върху Сирия, но ето че и баба Ванга била казала, че „третата световна ще започне когато сломят съпротивата на Сирия“!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s