Едно цензурирано от мас-медиите изказване на Ноам Чомски – „Хубаво ще е, ако САЩ спазва международното право“

Известния американски дисидент професора по лингвистика Ноам Чомски пред Генералната асамблея на ООН, в което призова САЩ да спазват международното право и зададе въпроса – кога ще бъдат наложени санкции над Израел NoamChomskyandAmyGoodmanatUN

След като световноизвестния професор Ноам Чомски отправи сериозно предизвикателство пред международната общности  в частност ООН изказването му, очаквано, беше цензурирано от корпоративните медии, тъй като, както винаги, излиза от „допустимата рамка на дискусиите“ относно политиката на САЩ и Израел.

Ноам Чомски говори по време на събитие, организирано от Комитета за правата на израелския народ към ООН.

„Едно важно нещо, което Съединените щати трябва да направят е да спазват собствените си закони. Разбира се, би било добре, ако спазват и международното право, но това може би е твърде голямо искане“, заяви Чомски пред ООН.

По-късно Ноам Чомски даде интервю на живо, пред 800 души, за „Democracy Now!“. Интервюто беше във връзка с речта му пред ООН и беше водено от Ейми Гудман. Ето кратка стенограма от интервюто на Чомски за „Democracy Now!“:

 Ейми Гудман: Намираме се в Генералната асамблея на ООН. Какво мислите, че е най-важното, което ООН може да стори, за да бъде решена кризата между палестинците и израелците в Окупираните територии?

Ноам Чомски: Е, трябва да вземем предвид това, което всички вие знаете: В реалния свят, ООН може да действа дотам, докъдето великите сили ѝ позволят. В този случай, това означава, че ООН действа дотам, докъдето ѝ позволят Съединените щати и нейните близки съюзници Британия и Франция. Това са главните актьори. И те са поставили доста ограничени лимити. Но въпреки тези лимити, има неща, които ООН може да направи. Признаването на държавата Палестина ще е стъпка напред. Вече, не съм сигурен точно, около 130 държави-членки в ООН са приели тази стъпка индивидуално. Съвсем наскоро видяхме и първият пробив в Европа – Швеция обяви, че ще признаят Палестина. Само преди няколко дни, Британския парламент гласува за признаването на Палестина. Все пак, имайте предвид, че управляващата партия практически бойкотира гласуването по молба на израелското правителство, което искаше гласуването да не минава. Така че, нямаме промяна на политиката, но е значително и символично събитие. Франция дава индикации, че и те може да погледнат в тази насока. Мисля, че това ще са важни стъпки.

 

2 коментара to “Едно цензурирано от мас-медиите изказване на Ноам Чомски – „Хубаво ще е, ако САЩ спазва международното право“”

  1. Чудно ми е как този достоен човек все още не е споделил съдбата на президента Кенеди и други като него!

    • Защото прекалено ще бие на очи. Той все пак е известен професор и ще е брутално грозно ако му се случи нещо. Целия свят ще види и ще разбере.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s