95 години след позорния Ньойски договор – България отново е на грешната страна

Днес отбелязваме 95 години от подписването на Ньойския договор България плаща висока цена за това, че Фердинанд и германофилското правителство на Васил Радославов вкарват страната ни във войната на страната на Германия и Тройния съюз
 nioi
На този ден отбелязваме 95 години от подписването на Ньойския договор. Преди 95 години на 27 ноември 1919 г. се подписва една от най-пагубните спогодби в цялата българска история – Ньойският договор, съобщи Дарик. В края на Първата световна война, българската държава е от страната на загубилите най-големия дотогава световен конфликт. Тя, както и останалите съюзници от Централните сили, е принудена да сключи договор, който предначертава бъдещето на Европа, договор, който поставя крайно жестоки клаузи върху победените страни и години по-късно дава отражението си върху целия свят.
Ньойският договор е наказанието за погрешния избор от лятото на 1915 г., когато цар Фердинанд и правителството на Васил Радославов вкарват България във войната на страната на Тройния съюз, казва историкът акад. Георги Марков. Това, според него е стратегическа грешка на управляващите. Но цар Фердинанд се прибира в Кобург, а Васил Радославов намира убежище в Баден-Баден. А плаща българският народ. Този договор е поредната национална катастрофа за страната. Той откъсва от България Струмишко, Босилеградско, Царибродско и половината от Кулско. Отнема излаза към Бяло море през Западна Тракия, потвърждава разделянето на Македония между Сърбия и Гърция и отнема Южна Добруджа, житницата на България.

В края на 1919 г. българска делегация, начело с министър-председателя Александър Стамболийски е изпратена към Франция.

Отношението на французите към пратениците е било като към военнопленници. Техния достъп до външния свят е бил изключително ограничен, като още с пристигането си в Париж на българите е било забранено да излизат от хотела, в който са настанени, без специално разрешение. 11 278 кв. км територия е откъсната от България, 600 000 българи остават извън границите ѝ. Репарациите, които трябва да изплати страната ни на съюзниците възлизат на 2,25 млрд. златни франка. Според Ньойския договор губим Южна Добруджа, но и Струмишко и Западните покрайнини. Западна Тракия е окупирана от френски войски, а на конференцията в Сан-Ремо през 1920 г. Антантата я предава на Гърция с уговорката тя да осигури на България свободен и безмитен излаз на Бяло море – нещо, което никога не става. От военна гледна точка на българите е забранено да притежават тежки въоръжения, да притежават наборна армия, а професионалната войска е ограничена до 20 000 души.

10 коментара to “95 години след позорния Ньойски договор – България отново е на грешната страна”

 1. Незнам тези които си мислят ,че Русия щели да им гарантират светло бъдеще едва ли не , Русия си гледа само инперските интереси както е било винаги ,това ,че нещо е съвпаднало с тези интереси и е било дошло за нас незначи ,че трябва да се разчита като овце на това ! Не забравяите какво е казал В.Левски- този който ще ни освободи и ще ни зароби !

 2. Когато една държава не уважава себе си се случват именно такива неща.
  Няма как да ни уважава и признава някой,ако ние сами не се уважаваме!!!
  Даже по-лошо: САМИ ПРЕДАВАМЕ НАРОДА СИ!!!!!!!

 3. … И какво правим като знаем кои са предателите? Пишем по форумите само и си чешем изиците…

 4. А защо да чакаме политиците да ни закопават в блатото?!!
  Нека да излезем всички пред парламента и да покажем на Русия и света какво е мнението на болшинството от българския народ. Такабезропотно, без съпротива, естествено излиза,че сме съгласни с всичко, което решават политиците.

  Обичам Русия и руския народ!!! Защо не им го покажем всички заедно! Тогава няма да ни мислят за предатели и ще покажем на света,че има гражданско общество в България! Иначе ни чака съдбата на другите малцинства като изиди,кюрди и т.н. … ;(
  На път сме да загубим земята и достойнството суверинитета си завинаги!!!
  Трябва просто да го направим!

 5. Сега Нъой се нарича ЕС,а Радославов е д.п., б.б.,ц.ц и т,н

 6. Eдна от най грубите грешки правени в новата ни история-влизането в нато и ЕС.Нищо добро не ни чака!!!!Наистина пак сме на грешната страна!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Този път ще ни вземат Тракия и ще я дадат на турция . Мдаааа, пак ще ни заорат в блатото продажните ни политици .

  • Да ,този път няма да ни се размине защото никой няма да ни подкрепи. Нямаме един сигурен съюзник. Русия, която ни спаси от загуба на територии след ВСВ вече ни мисли за предатели и няма да си мръдне пръста за нас. Всичко това заради шепа предатели, които всички знаем кои са. .

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s