Бивш US-министър: Американската полиция може да разстреля, който си поиска

Бившия зам.министър на финансиите на САЩ в кабинета на Роналд Рейгън Пол Крейг Робъртс коментира напрежението в Съединените щати, сблъсъците, расизма и действията на властите

https://alterinformation.files.wordpress.com/2014/05/roberts.jpg?w=526&h=307

Пол Крейг Робъртс коментира бунтовете в САЩ срещу решението на съда в Сейнт Луйс, който оневини Дарън Уилсън – 28-годишния полицай, който разстреля 18-годишния Майкъл Браун през август.Това решение, както и поредния случай на убит младеж от полицай, този път 13-годишно дете с пистолет-играчка, което беше застреляни 3 секунди след пристигането на полицейския екип отприщи нова вълна от бунтове и протести в над 30 американски града.

Случващото се бившия зам.министър на финансиите при президента Рейгън и считан за идеолог на т.нар. „Рейгъномика“ – Пол Крейг Робъртс коментира така:

„Случая се представя грешно – бели срещу черни. Но става дума за нещо много по-далеч от расизъм. Мога да си спомня времената, когато полицията в Америка беше надеждна. В тези времена те бяха под контрол и виждаха своята роля като защитници на гражданите. Работата им бе да разследват престъпленията, да ги предотвратяват. Те не се занимаваха с това да повдигат нелепи обвинения на невинни граждани и да убиват просто така. Полицаите рискуваха живота си, за да не допуснат грешки, когато използваха сила.“, коментира Робъртс, акцентирайки над огромните правомощия, с които разполагат американските полицаи и изтъквайки аргумента, че всъщност всички американци, не зависимо от расата и религията си заплашени от полицейско насилие.

Според Пол Робъртс всичко се е променило след 11 септември и приемането на „Патриотичния акт“:

„Тези времена си отидоха завинаги. Полицията беше милитаризирана до зъби, особено след 9/11, но този процес започна преди това. Полицията днес гледа на всеки като на „заподозрян“. Дори всеки, пресякъл не на пешеходната пътека се счита за заплаха. Новото правило – полицията прилага насилие над заподозрян или нарушител, за да предотврати евентуално насилие срещу себе си. Разпитват се заподозряните, само ако са вече с белезници и обезопасени. Ако все още са живи те са подложени на бой, електрошок, но въпреки това пак има риск, както се е случвало, да бъдат убити.“

ferguson-riots

Бившия министър в кабинета на президента Рейгън смята, че полицията вече е „над закона“ и може да прави каквото си пожелае:

„Данъкоплатците плащат за полиция, която разследва престъпления, а не аткува всеки член на обществото. Но полицията беше приучена да вижда своята роля като защитаваща се от престъпниците – бели, черни., пише Робъртс. „Полицията е в изпълнителната власт и след 9/11 липсва всякаква отчетност за действията на полицията пред закона и Конституцията. Това превърна полицията във въоръжена до зъби структура, която може да разстрелва граждани и има имунитета да го прави безнаказано.“

Припомняме, че според последния доклад на ФБР  „Неизбежните убийства“, извършени от полицейски служители са ударили рекорден брой. 461 американски граждани са били застреляни при „неизбежност“ от полицейски служител, докато за същата година са убити едва 27 полицая. В САЩ тече сериозен дебат за огромните правомощия, с които разполагат полицаите. Освен това е твърде спорно доколко е „неизбежно“ едно убийство – кога е можело да бъде предотвратено и кога става дума за случай, подобен на разстрела над 13-годишното момче, което беше застреляни 3 секунди след пристигането на полицейския патрул.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s