ООН, няколко европейски държави и Русия осъдиха полицейския произвол в САЩ

На фона на бунтовете в САЩ заради убийствата на двама младежи от полицейски служители доклад на ООН осъди Съединените щати за системното нарушаване на международните правила срещу мъченията. ООН осъди САЩ за полицейската бруталност и заради това, че незаконния затвор Гуантанамо все още функционира

Lead-Image

Изготвен от Комитета срещу мъченията към ООН, докладът акцентира над безразборното и прекомерно използване на сила от служителите на реда преднамерено към цветнокожото население. Докладът беше разпространен в петък броени дни, след като властите в Мисури оневиниха полицаят, който застреля 18-годишния Майкъл Браун. Това решение отприщи вълна от недоволство и протести в поне 30 американски града.

156 държави са ратифицирали Конвенцията против мъченията. В доклада ООН отчита, че в САЩ има притеснително наличие на „расово профилиране от служителите на полицията и имиграционните власти и нарастваща милитаризация на полицията“.

ООН за пореден път отправи призив към САЩ незаконния затвор Гуантанамо, където се държат лица без GuantanamoTortureприсъда и конкретни обвинения и биват подлагани на психическо, физическо и дори сексуално насилие от служителите да бъде затворен.. Този ангажимент беше поет от Барак Обама още преди встъпването му на президентския пост през първия му мандат. Заради това и други неспазени обещания Нобеловия комитет бе призовал Барак Обама да върне Нобеловата награда за мир, която му бе връчена 11 дни преди встъпването му в длъжност.

Насилието и мъченията, използвани срещу цивилни граждани и методите на разпити са проблем, пред който Конгреса изглежда безсилен, въпреки опитите му да наложи прекратяване на подобни практики.

Правителствата на Русия и няколко европейски държави вече осъдиха действията на САЩ и продължаващия от години насам полицейски произвол в страната.

САЩ, Канада и Украйна бяха силно разкритикувани за това, че преди броени дни отказаха да подкрепят резолюцията на ООН, приета с мнозинство от 115 държави, срещу реабилитирането на нацизма. България беше сред страните, които също гласуваха „против“.

 

 

 

Повече за методите на мъчения, използвани от ЦРУ

Борбата на американските сенатори ЦРУ да не цензурира и да предостави публично доклада за използването на мъчения

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s