Най-висшия американски генерал призна: Наши съюзници финансират Ислямска Държава

Председателя на Съвета на началник щабовете на САЩ  ген. Мартин Демпси призна, че някои арабски партньори на САЩ финансират Ислямска Държава

000_490859633.si

Генерал Мартин Демпси заяви, че знае за „един голям наш съюзник, който ги [Ислямска Държава] финансира“, но не го назова поименно.

За всички следящи процесите в Близкия изток и читателите на Alter Information обаче е ясно кой е основния съюзник на Щатите в Близкия изток – теократичната монархия, разпространяваща уахабитския екстремизъм в целия Близък Изток – Саудитска Арабия. САЩ обаче имат не по-малка вина за разрастването на ИД от техните съюзници като Катар, Саудитска Арабия, Турция и др.

Генерал Демпси, който е с най-висшия военен чин в американската армия, беше запитан от сенатор Линдзи Греъм:

“Знаете ли за някой наш арабски съюзник, който e в добри отношения с ИДИЛ?”

 “Знам за един основен наш съюзник, който ги финансира.”, отговори Демпси.

“Да, но дали са в приятелски отношения?, отвърна Греъм. “Те ги финансират, защото Свободната Сирийска Армия не може да се бори с Асад. Те се опитват да победят Асад. Мисля, че осъзнават своето безумие.”

Всъщност, подобно “безумие” ще продължи след като US президента Барак Обама обяви нов план за въоръжаване и обучаване на сирийски бунтовници, въпреки факта, че така наречените “умерени” бунтовници се вливат в редиците на Ислямска Държава, борят се редом с тях и им предават получените от САЩ оръжия.

Има примери, че подкрепяните от Вашингтон бойци от Сирийската Свободна

Видео»

Армия и джихадистите от ИДИЛ затоплят своите отношения, като миналата седмица те дори сключиха пакт за ненападение.

През юли излезе новината, че “няколко групировки в Сирийската Свободна Армия, включително Ал Атар и Ибин Каим”, са предали големи количества от своите оръжия на Ислямска Държава и са се заклели във вярност към ИДИЛ.

Трима от висшите командири на сирийските бунтовници съобщиха още през миналия декември, че прекъсват своите връзки с Върховния съвет на ССА, за да се присъединят към ИДИЛ.

Боецът от Ислямска Държава, Абу Атер заяви пред Ал Джазира:

“Ние купуваме оръжия от ССА. Ние закупихме от тях 200 ракети земя-въздух и противотанкови оръжия. Имаме добри отношения с нашите братя от ССА. За нас, неверниците са тия които си сътрудничат със Запада, за да се бият срещу исляма.”

Ново проучване показва, за бойците от Ислямска Държава са се снабдили с доставени от САЩ оръжия, включително автомати М-16, които са били прекарани през Йордан и предадени на така наречените “умерени” бунтовници от ССА.

Терористите от ИДИЛ са се снабдили и с ракети М79, които са били предадени на ССА от Саудитска Арабия. Тези ракети

“са били част от военни пратки от Хърватия и са били предназначени за Свободната Сирийска Армия. Тези оръжия са или заловени или получени от ИДИЛ, когато бивши бойци от ССА са се присъедили към тях.”, съобщава LJR Preview.

Както отбелязва Джош Рогин от Daily Beast:

“Ислямска държава Ирак и Леванта, която сега заплашва Багдад, е спонсорирана от години от богати донори в Кувейт, Катар и Саудитска Арабия, и трите държави са американски съюзници, които играят двойна игра във войната срещу терора.”

Saudi-bling_1845049cНе само, че бойците от ИДИЛ получават обучение и оръжие от най-близките партньори на САЩ, но групировката също така се снабди с оръжие и при атаката срещу американското консулство в Бенгази през септември 2012г.

По-рано този месец, генерал Томас Макирни потвърди, че САЩ са “помогнали да се създаде ИДИЛ”, като резултат от подкрепата на Обама за “грешните хора” в Сирия.

Аарон Клейн твърди, че е получил информация от властите в Йордан, че много бъдещи бойци от ИДИЛ са били обучени там, като част от тайната помощ на САЩ за милициите, борещи се срещу Башар Асад в Сирия.

И след всички тези неща, Обама най-официално иска да продължи и увеличи своята подкрепа за въоръжаване и обучаване на ислямистите в Сирия, които изграждат все по-тесни връзки с ИДИЛ. Това само ще задълбочи проблема, създаден именно от политиката на Вашингтон, ще спомогне за увеличаване на влиянието на ИДИЛ и дестабилизирането на региона.

Използвани източници: „Infowars“, „Desinfowar“, DB, CNN, Al Jazeera, The Telgraph

3 коментара to “Най-висшия американски генерал призна: Наши съюзници финансират Ислямска Държава”

  1. Да, съюзниците са виновни ние нямаме нищо общо.

    • Не мога да разбера иронията ти. Може ли да има съмнение, че безогледно натрапваната „демокрация“ по света е точно американски патент ?! А питал ли те е тебе или мене някой какво искаме ние, та да имаме „нещо общо“ с всичко това ? Какво право на мнение ни беше дадено при промяната „от трън, та на глог“ ?!

  2. Колко трогателни са усилията на нашите нови задокеански братя, които не пропускат да демократизират де що има „нуждаеща се“ държава по света, а съвсем са забравили най–близките на сърцето си арабски съюзници !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s