Около 7млн. граждани на Русия може да се самоопределят като българи

За първи път от 1926 г. насам се допуска възможността граждани на федерацията да се самоопределят като българи

Крим-преброяване-650x417

Предполага се, че около 7 милиона от жителите на Руската федерация ще се самоопределят като българи в приключилото вече в по-голямата си част преброяване на населението.

В навечерието на тазгодишното броене на населението обществената организация „Българска община“ с централа в Казан, Република Татарстан, излезе с призив пред сънародниците ни. В него се казва:

„Драги българи,

Федералната служба за държавна статистика РОССТАТ със заповед № 74 от 27 януари 2010 г. включва нашето национално самоопределение „българи“ в преписките по преброяването на населението на Русия през 2010 г… Призоваваме ви да се възползвате от своите конституционални права. Укажете националната си принадлежност правилно „българин“ или „българка“ (код 1595), а като роден език „български“, без да се подразделяте на етнически, регионални и други подгрупи. Нека да се възползваме от възможността да станем единна българска нация, официално да утвърдим своето изконно име „българи“ и да получим възможност свободно да развиваме своята единна българска култура и традиции на всички групи българи“.

Предполага се, че днес на територията на Руската федерация – основно в Татарстан, Чувашия, Башкилия, Казахстан и Самарска област, живеят около 7 милиона българи. Някои наблюдатели определят като наивно очакването същата бройка да се установи и при преброяването, но все пак възможността тамошните жители съвсем свободно и без страх да се самоопределят като българи е една много голяма стъпка в посока идентифицирането на българската диаспора в Руската федерация

4 Коментари to “Около 7млн. граждани на Русия може да се самоопределят като българи”

  1. Добре но, става дума не точно за българи, а за „булгари“. Така че ще се образува единна булгарска народност, говореща тюркски език и с мюсюлманско изповедание.

  2. Господа антиглобалисти, много малко се пише у нас по тази тема, а тя е съкровище! Много угоднически се мълчи обаче и това е престъпление.

  3. Казахстан не е част от РФ !!!

  4. Увряха им руските кратуни. С обявяването ни за татари отвориха дупе към Турция. Плачи македонска и сърбоциганска пропагандо.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s