САЩ си „разреши“ да задържа и прехвърля хора от всяка точка на света

Американските законодатели приеха годишната стратегия за отбрана на САЩ и окончателно блокираха затварянето на незаконния затвор в Гуантанамо, Куба

guantanamo-prison-celebrates-civil-rights-with-terribly-unfortunate-headline-choice

Впрочем, затворът не само няма да бъде затворен, но американските законодатели разшириха правомощията си да „задържат и прехвърлят“ лица от целия свят, които подозират като потенциални терористи, или лица обвързани с терористични организации, уточнява „Military Times“.Изданието цитира сенатор Карл Левин, ръководител на Комитета на въоръжените сили, който заяви в понеделник пред репортери, че окончателния вид на закона ще позволи на американския президент и въоръжените сили на САЩ да задържат и прехвърлят  „лица, заподозряни в тероризъм“, което е доста съмнително и разтегливо понятие, в затвори като този в Гуантанамо.

Гуантанамо

Серия от снимки, разкриващи бруталните мъчения, на които са подложени задържаните в незаконния затвор в Гуантанамо бяха разпространени преди няколко години.

Цели пет години Барак Обама се преструваше, че работи за затварянето на незаконния затвор в Гуантанамо, където без присъда и конкретни обвинения, по официални данни, има близо 150 задържани. Миналата седмица ООН призова Обама да затвори нелегалния затвор, където задържаните са подложени на физическо, психическо и дори сексуално мъчение. Докладът на ООН осъди и полицейския произвол в САЩ. Изненадващо, няколко европейски държави също осъдиха политиката на официален Вашингтон след случаите на убити невъоръжени младежи от афро-американски произход. Последния случай беше шокиращ: 13-годишно момче с пистолет-играчка беше застреляно от полицай, едва три секунди след пристигането на патрулната кола.

Сенатор Левин уточнил пред медиите, че дори Конгреса да разреши затварянето на незаконния затвор това няма да повлияе на политиката на САЩ да задържа и прехвърля лица от всяка точка на света, които счита за заплаха за националната сигурност на САЩ.

Затварянето на затвора в Гуантанамо, Куба би означавало, че САЩ ще трябва да реши какво да прави с лицата, които са задържани там. Няколко освободени преди няколко години лица от Гуантанамо бяха „предложени“ на България. Страната ни обаче, макар и уклончиво, в крайна сметка отказа да предостави убежище на освободените от затвора.  Но САЩ, по-конкретно ЦРУ, имат десетки незаконни тайни затвори по света, включително и в нашият регион. Наскоро Полша беше осъдена за това, че е позволила изграждането на такова съоръжение на нейна територия. В Румъния също имаше подобен таен затвор.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s