Перспективите и ролята на България в ЕС и НАТО през идните години

Плацдарм за военни удари на НАТО, получаващ подаяния от Брюксел. Така изглежда бъдещето на България като държава-членка на военният алианс и Европейския Съюз

population

 

През 2007г. с фанфарии и оптимизъм българите станаха част от Европейския съюз. Седем години по-късно равносметката е тъжна, а перспективите – повече от мрачни.

Бившите руски сателити, бяха големи „трофеи“ за Европейския съюз, или по-точно за официален Вашингтон, който чрез НАТО и съюза превърна всички държави от Източна Европа в свои сателити. Но преди това, през 2004г., България влезе в НАТО обезоръжена. Процесът за членството ни във военния алианс започна веднага след 1989г. – през 1990г. Соломон Паси набързо вкара проектозакон в Парламента за влизането ни в Северноатлантическия алианс. Разбира се, това беше просто формалност. След договорката между Горбачов и Буш Русия прие, че след разпада на СССР и Варшавския договор комунистическите режими в сателитните ѝ държави от Източна Европа следва да бъдат свалени. Русия прие обединението на Германия, а САЩ гарантираха, че след като Германия се присъедини в НАТО алиансът повече няма да се разраства на Изток. Това обещание не бе спазено – днес НАТО е обградил Русия по границите ѝ.

Разговорът и равносметката следва да са откровенни.

Живков беше свален със съглъсуваните действия и решения на Кремъл и Вашингтон. Студената война, ужким, следваше да е приключила. В условията на трансформацията на геополитическото противопоставяне между Русия и САЩ България се оказа в безпътие. Или поне в такова положение се поставихме, след като за пореден път не се възползвахме от географското си и стратегическо разположение. Отново сме на червено-бял синджир. Този път американски. България е обградена от държави-членки на НАТО. Абсолютна „ненужна провокация“ е приемането ни в НАТО и разполагането на американски бази. На това мнение е Робърт Гейтс – бившия шеф на Пентагона. Но какво можеше да направи България, след като изгубихме всичката защита, която ни осигуряваше Варшавския договор – силна армия, ракетни войски, авиация и прочее. Всичко това беше унищожено, защото Турция – нашата съседка и втора по численост армия в алианса настояваше това да се случи. И така България се оказа вече партньор на Турция в НАТО, нещо не просто нелогично – нещо фиктивно. Интересите и апетите на Турция включват и България. Това, което се случва днес в Украйна е илюстрация какво се случва, когато една държава откаже доброволно да бъде присъединена в ЕС или НАТО. Членството в съюза и алианса не са никак доброволни. Освен това, в разрез с международното право, никоя държава няма право да напусне НАТО.

САЩ са поверили Балкание на партньорите си в Анкара. „Бъдещият стълб на Балканите“, така определят Турция в американските доклади нашите задокеански партньори.

Какви са перспективите и задачите на България в НАТО?

150408131България беше предварително обезоръжена. След това, през 2004г., официално се присъединихме в НАТО. Москва си имаше своите грижи, а и нейния основен съперник в нашия регион, естествено, е Турция. Ние не представляваме никаква заплаха, а и нямаме никаква роля. Следва да вметнем, защото е част от националната сигурност, че българската енергетика беше умишлено обезглавена, за да може Турция да се превърне в енергиен център на Балканите, не ние. Дотук се изчерпват интересите на руснаците основно. Както виждаме „Южен поток“ е поредния енергиен проект, който под натиска на САЩ България практически саботира. След срещата между Путин и Ердоган руския президент обяви, че „Южен поток“ вече не е на дневен ред. Ще има алтернативно трасе, минаващо през Турция и заобикалящо България. Путин си дава сметка, че Ердоган не е много по-надежден от властта в Киев, която сега държи страхотния асак от енергийното и геополитическо тесте. Украйна може да спира доставките на руски газ за Европа и така да извлича ползи и от двете страни. Това ще се промени, само че Турция не е по-глупава. Турците ще се възползват още повече от украинците от това, че руския газ за Европа ще минава през тяхната територия.

НАТО продължава да струпва войски и военна техника в Източна Европа, стигайки чак до границите на Руската Федерация. По този повод очакваме поредното увеличаване на американското военно присъствие у нас. Заговори се за 20-30 американски танка, които може да бъдат разположени у нас. Това изразено намерение мина просто така. В Москва беше прието като незначителна провокацийка, на каквато и двете страни са свикнали от началото на студената война до днес. Какво обаче означава това за нас? Означава, че нашата територия се по-усилено се превръща в плацдарм за атаки по фланга на НАТО (срещу Русия). 20-30 танка са нищо. Те са безполезни на наша територия. Русия няма да нахлува в България, а и не сме в годините на окопните войни. Но утре тези танкове може да станат повече. В други ден пък Вашингтон може да каже: „Знаете ли, много скъпо ни излиза да ви пазим с нашите танкове. По-удобно ще е нашите турски партньори да докарат още военна техника у вас, за да ви защитаваме от Русия“. И така нещата ще си дойдат на мястото…

10686857_869484366416087_5590036864582151500_nСАЩ ще запазят американските военни бази у нас, които в момента по-скоро играят ролята на стар будилник, който следва да ни напомня „кой е шефа“. Тези бази обаче ще се разрастнат. НАТО ще вложат няколко десетки милиона, скромна инвестиция, в авиобаза „Безмер“. Целта е да се модернизира летището, за да може самолетите на НАТО да го използват за евентуални военни удари. Можем само да се радваме, че не сме малко „по-нагоре“ на картата, на мястото на Румъния, защото щяхме да бъдем подложени на зверски натиск да приемем части от Евро-ПРО и на наша територия. Общо взето ние сме една територия, принадлежаща на НАТО и САЩ, която ще се превърне в плацдарм за военни удари. За това държава, която няма пари да поддържа дори и нищожната си армия и да плаща членския си внос в алианса беше приета в него. Ако някой твърди, че „НАТО ни пази и не ни трябва армия“ е кръгъл глупак, или чужда агентура. В този контекст – кой и защо унищожи българското разузнаване е елементарен въпрос. Но какво като не можем да си платим членския внос в НАТО. Няма да ни изгонят. А и ние сме услужливи – американците не плащат нищо за военните си бази у нас. Общо взето това се иска от България.

Брюксел НЕ дава пет пари за България

 

Приказката за милиардите, които ще завалят към България след присъединяването ни в ЕС бяха постоянно натрапван-мит от българските политици, които обясняваха на гражданите на България колко е важно да станем част от ЕС. Все пак в България течеше процес, завършил окончателно през 2007г., за геополитическото ни преориентиране. Нещата обаче не стоят така. Въпреки протестите на държави като Франция, Германия и Великобритания Вашингтон „подшушна“, че въпроса е геополитически и макар да не отговаряме на абсолютно никакви условия трябва да бъдем приети в евросъюза. Това се случи през 2007г. Преди това след дълги „преговори“ България изпълни какво ли не, което донесе огромни загуби, които и след 60 г. членство в ЕС няма да се възвърнат.

Българите се интерсуват обаче от джоба си. Отношението на обикновенните българи към ЕС е или безразличие, или отминала еуфория и трансформиран от оптимизъм в песимизъм придатък към сивото ни ежедневие. Българите не гласуват на изборите, особено на европейските избори, защото знаят, че Европа се движи на „две скорости“, че България е „задния двор“, в който всички си изхвърлят боклука. Шенген? Забравете. Колкото и да се натрапва широкото понятие за „европейски ценности“ ние следва да се държим малко по-достойно. България е от 2в. в Европа. Ние сме европейци и това не зависи от членството ни в ЕС. Ние сме дали на Европа много, веднъж дори я спасихме от ислямистката инвазия.

За периода 2007-2014 България не получи нищо от ЕС освен жълти стотинки. Евросъюза и държави като Германия не искат да харчат пари от европейския бюджет за държавите от „задния двор“. Не стига, че ги накараха да ни приемат в съюза, ами и трябва да харчат пари като за „цял човек“. За това набързо ни бе обяснено, че сме много корумпирани, че сме крадливи. Крадците обаче са те и техните корпорации  и монополи, които превърнаха България в корпоративна държавичка.

За изминалите седем години сме внесли, под формата на членски внос, поне 5 млрд.лв. Членския внос се внася в началото на всяка година. Това, което получихме за този период от ЕС е едва 31% от договорените средства. Това прави малко над 6 млрд.евро. За новия програмен период за България, най-бедната държава-членка в ЕС, отново са отредени най-малко средства. А за капак – Европейската комисия е одобрила 39 от p5100079ewropomosht1-e1400063350805новите Оперативни програми по еврофондовете, но сред тях няма нито една българска.

Готов съм да приема, че ние българите сме крадливи. Добре, откраднали сме всичките 6 млрд.евро, които получихме от 2007г. досега. В последния си доклад обаче OLAF и Дирекцията на правосъдието на Европейския съюз пресметнаха, че заради корупция и злоупотреби в държавите-членки на ЕС от европейския бюджет „изчезват“ по 323 млрд.евро годишно. Така че оправданието, че сме били много корумпирани и за това през ден ни спират средствата по програмите и фондовете си е брюкселско кисело зеле.

България не може да разчита на „невидимите“ еврофондове и туризма, предимно от идващи у нас бедняци от Европа и Русия. За това проекти като АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ са ни нужни. Защо отказваме инвестиции за десетки милиарди от Китай и Русия? Вашингтон не бил доволен, бил „загрижен“ и прочее…

Сега най-важна е Сърбия, която вече кандидатства за членство в ЕС. Белград е склонен да изпълнява всичко, но не и да влошава отношенията си с Русия. Докато Брюксел „изисква от Сърбия да наложи санкции на Русия“, които тя отказа да наложи, следва да се даде шанс на сърбите, какъвто ние не получихме, да решат дали искат да са част от този съюз. Такъв референдум впрочем най-вероятно ще се проведе след няколко години и във Великобритания. Защо? „Заради глупостите на Брюксел“, както се изказа Дейвид Камерън наскоро. Брюксел много обича да се отнася към Източноевропейските държави като към леки жени. България със сигурност е такава, но сърбите са малко по-различни. Там се иска повече „ухажване“. За това за наводненията в Сърбия ЕС отпусна 60 млн.евро, а за наводненията у нас едва 10 млн. Просто пример.

И последната перспектива, която е повече от тревожна. България рано или късно ще бъде окончателно колонизирана и опоскана, когато зарежем лева и последваме новата визия на ЕЦБ – скъсване с валутните бордове. Сега един български лев се оценява на 1.95 евро. Сещате се обаче, че лева ни е силно надценен. Приемането ни в еврозоната ще стане по следния начин. Българите ще бъдат уведомени в 6 без 5, а репортажите по повода ще са точно 35 секунди. Европа ще оцени българския лев на до 5 евро. Тоест 1 лев ще достигне обмяна около 4-5 евро. Грабежа ще е колосален, това ще е последната ни „изгода“ от ЕС.

 

 

 

18 коментара to “Перспективите и ролята на България в ЕС и НАТО през идните години”

 1. Пожарникара Бойко целува не само турски задници но и американски.

 2. Няма ли начин да се уведомят политиците за всичко това?!
  Може би не го знаят и не са се замисляли, като се има в предвид, че не всички са с висше образование!…
  Тази информация трябва да се разпространи!!!

 3. Не понасям да се плюят българите.Нито сме тъпи,нито безсилни и точно затова всички ни нападат и късат жива плът от нас.Така малко по малко стигнахме до това положение.Аналогичен е случеат с Германия и Тусия,постоянно са подложени на всякакъв вид атаки и единствената причина е ,че са силни.За това западно европейчетата и американчетата са така обединени против „Злото“.В мътните времена след 1989г.лумпените в България закрещяха за присъединяване към ЕС и техните „ценности“ без да имат елементарно понятие от реалността.Западна Европа (от хилядолетия)винаги е заявявала своето враждебно отношение към България и не го е крила.Дори нещата да бяха толкова розови,колкото ги представяха тези полуграмотници,нашето място не е в ЕС.Ние от тях не можем да очакваме никога нищо.ЕЛЕМЕНТАРНО,УОТСЪН !!

 4. Статия на Атака. Вероятно на Болен, тъй-като той май е единствения грамотен в тази структура.

 5. Помня, че по повод на приемането ни в ЕС през 2007г. Соломон Паси плачеше. Тогава си мислех, че е от щастие….

 6. Иде ми да хващам балкана че пак трябва да освобождаваме родината! Да се плюем по форумите полза няма!Дела трябват на Майка България! Да се пратят господ да ги съди националните предатели!

 7. Бля-бля-бля……….
  Какво ще правим от сега нататък?
  Ще присъстваме на погребението си ли? Погребват ни живи…
  А ние – ни дума, ни вопъл, ни стон…..
  Един червей като го нараниш и реагира….

 8. с фанфарии

 9. Нещо се бъгва и не мога да редактирам последния абзац. Има се предвид, че 1 евро ще се оцени за около 4-5 лв. 1 евро = 4/5 лв.

 10. по-скоро еврото ще е 4-5 лева, ако е обратното ще им изкупим земите на швабите 😀

 11. Там за курсовете трябва да се разменят лев и евро. Един лев не е 1.95 евро

 12. Направо катастрофа е членството ни в ЕС,а това в НАТО може да ни изтрие от картата на света. По ирония на съдбата Русия ни върна на картата на света и тя ще ни изтрие от нея защото сме малък, и прост народ. Малък не като брой ,а като качество. Едва ли има друг народ, който да върви от катастрофа на катастрофа. Тотално да загуби целия 20 век и да не научи нищо, и така да започне 21 век. Дали ще има дълго БГ с такъв народ?! Едва ли.

 13. Много точен анализ. Време е да признаем, че изгубихме много от членството в ЕС и особено във военен алианс като НАТО. А до привържениците на ЕС, които предимно обитават интернет и американските медийки у нас ще кажа, че са пълни дебили, точно такива дебили ни искат

  • Изгубихме от това, че избрахме един тъп пожарникар, миша душица и целувач на турски задници да управлява България!

   • Не сме го избрали, той си купи изборите. Където не ги купи, ги изманипулира.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s