Швейцарците не си искат златото

След проведения референдум, под наслов „Да спасим нашето злато“ се оказа, че желаещите швейцарските държавни активи да бъдат задължително обезпечавани със злато, а швейцарският златен резерв плавно да бъде репатриран обратно във Швейцария са малцинство

0e0d8ce0-656d-11e4-a8c4-cc6a4b065da1_2014-11-05T162904Z_53433253-325--646x363

След месеци на яростна медийна кампания срещу Швейцарската Национална Банка, която предложи, чрез референдума, швейцарците да решат дали искат страната им да поеме в нов исторически курс, превръщайки се в първата европейска страна, чиято валута ще бъде реално обезпечена със злато от десетилетия насам 77% от гласувалите на референдума се обявиха „против“ предложенията.

Месеците преди националното допитване бяха пълна какафония за медийните редакции и студиа. Яростно се обясняваше колко лошо е това държавата да обезпечи активите си със злато, швейцарското злато да бъде репатрирано обратно в страната – стъпка, която държави като Франция, Германия и Холандия вече направиха, колко е безмислено и излишно националната валута да е обезпечена със злато и прочее. Въобще – тенденциозно и целенасочено моделиране на общественото мнение. Тази кампания, подобна на кампанията против независимостта на Шотландия, който не мина дори и без манипулации по време на преброяването на резултатите, доведе до голям отлив от швейцарци, които бяха готови да подкрепят подобни стъпки.

„Това, което се случи през последните осем седмици, бих казал, е че Швейцарската Национална Банка беше подложена на яростна черна кампания, а някои от служителите ѝ, както и самия държавен президент, бяха дежурни в медиите, за да обясняват на хората колко лошо всъщност е всичко предложено за швейцарската икономика, за работните места и в крайна сметка хората се повлияха.“, обясни Игон вон Греверз – един от основните водачи на кампанията „Да спасим швейцарското злато“ и партньор в компанията GoldSwitzerland.

Греверз обяснява, че преди 1999-та Швейцария съхраняваше над 40% от собственото си злато във страната. Между 2000-2004 половината от златото беше разпродадено на половин цена от тази на световните пазари, „което доведе до загуби за Швейцария в порядъка на 30 млрд.долара изгубени ползи“. На всичкото отгоре през 2008 Швейцария започна да печата пари безконтролно.

Gold as % Of Swiss Res_fmt

„През 2011 бяха разпечатани голямо количество пари – повече пари от всяка централна банка в Европа. Те [Швейцарска Национална Банка] направиха негативни баланските между активите и пасивите, достигащи разлика от 500 млрд. швейцарски франка, което е около 80% от целия БВП на Швейцария.“, обяснява експертът и допълва, че „напечатаните пари бяха продадени срещу евра, което означава, че силния франк не е най-големия приоритет на Швейцария“.

Репатрирането на златото стана доста популярна стъпка в Европа на фона на страховете от нова криза, нарастващите дългове, боксуващите икономики след кризата и не на последно място – невидението, в което САЩ, която съхранява по-голямата част от златните резерви на повечето европейски държави от краят на Втората световна война до днес, къде по-точно е златото им, защо отказва да го връща и има ли истина във „Волфрамовата афера“ за фалшифицирането на златните кюлчета. Холандия беше последната държава, която вече изтегли 122 тона от златните си резерви, възлизащи на $5 млрд.долара от Ню Йорк. Подобни искания отправиха и във Франция. Миналата година Германия поиска репатрирането на 680 тона от златния ѝ резерв, по-голямата част от което се съхранява в САЩ. САЩ правят всичко възможно, за да не връщат златото. Така Германия си получи едва 5 тона от златото и обещанието, че до 2020 година то все пак ще бъде върнато.

В крайна сметка цели 77% от швейцарците, които взеха участие в референдума, проведен тази неделя, гласуваха против тези предложения.

1015298022

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s