Сблъсъка между Китайския социализъм и американския капитализъм

Американската комисия за икономическо сътрудничество между Китай и САЩ постоянно дава заплашителни предупреждения. Комисията предупреди, че руските и китайските ядрени подводници вече могат да нанесат удари по американски военноморски бази, САЩ обвини властите в Пекин, че водят кибер-война срещу тях, в  Азия Китай и САЩ водят ядрена надпревара, същевременно САЩ натрупаха огромен дълг, достигащ вече колосалните 18 трлн.долара, а най-големия им дълг е към прекия конкурент – Китай. И в тези условия за САЩ става все по-трудно да запази световната си хегемония. Очевидно е, че „китайския модел“ вече надви американския корпоративен капитализъм…

china-vs-us-cartoon-image

През 2001 Пентагонът даде своите прогнози, че през 2015 американските въоръжени сили ще имат капацитета да предизвикат китайските. Прехвърлянето на части от Персийския залив и Европа до Далечния изток беше забавено

фатално. Войната в Сирия обърка всички планове на САЩ. Междувременно, Китай вече е най-голямата световна икономика, развитието на „китайския дракон“ се оказа по-бързо от прогнозираното. Според експертът Манлио Динучи, последния доклад на Комисията за икономическо сътрудничество на САЩ и Китай от ноевмри е „аларма“ – Вашингтон трябва да започне да действа срещу Пекин, ако иска да запази световната си хегемония.

„Китай предизвиква паника в САЩ“

това заглавие е избрал италианският експерт. Ето превод на неговия анализ:

Правителството на Китай прибягва до „нечестни“ търговски практики, стимулирайки икономиката и експорта чрез своя модел на смесена пазарна икономика със социалистическа ориентация, вместо да „въвежда солидни икономически реформи“: Това е първото обвинение срещу Китай в доклада на Комисията за икономическо сътрудничество и сигурност на САЩ и Китай, публикуван и представен пред Конгреса през ноември.

Въпреки увеличението на американския експорт за Китай, американския търговски дефицит се увеличи през 2013, достигайки до 318.4 млрд.щатски долара и продължава да

За автора
Manlio DinucciМанлио Динучи е италиански географ и експерт по геополитика. Ученият е автор на голям брой книги, публикации и изследвания. Последните му книги са Laboratorio di geografia, Zanichelli 2014 ; Geocommunity Ed. Zanichelli 2013 ; Escalation. Anatomia della guerra infinita.

се увеличава. Това е най-високия търговски дефицит между САЩ и Китай някога. Цените на стоките „произведени в Китай“, внесени от Съединените щати надвишава четири пъти стойността на стоките „произведени в САЩ“, които се експортират за Китай. В следствие на това ударът за САЩ е звучен – за периода 2001-2014 29% ръст на безработицата беше отбелязан в производственият сектор в САЩ. Очевидно е, че бизнеса вече гледа към Китай, а недоверието спрямо САЩ, идващо дори от европейските им партньори тепърва ще се почувства по-силно.

Комисията обаче отказва да признае, че всичко това се дължи на аутсорсинга на производството от корпорации от САЩ за Китай (източник на по-евтина и многобройна работна ръка и много други привилегии). Това позволява на мултинационалните корпорации да правят колосални печалби, а за американския работник остават само негативните последствия.

Китай започва да навлиза стабилно с инвестиции в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка, предлагайки много по-добри условия от неоколониалните похвати на американските мултинационални компании.

Докладът на Комисията по икономическо сътрудничество и сигурност между САЩ и Китай за 2014г. (PDF – 8.2 Mb)

С други думи, за разлика от това, което искаха, Съединените щати се провалиха в опитите си да се държат с Китай, забравяйки с кой си имат работа. Нео-колониалните механизми предвиждаха, че САЩ ще получи това, което е свикнала да си взима навсякъде – пазар за американските стоки и евтина работна ръка. САЩ отказват да припознаят китайската икономика като „пазарна“.

Но най-голямата заплаха е рискът САЩ да изгуби военното си надмощие. Комисията неслучайно винаги отбелязва с тревога сериозната модернизация на китайските въоръжени сили и увеличаването на военния бюджет, който тази година „скочи“ на $ 131 млрд. долара. Но не се чува и дума за огромния американски военен бюджет (най-големия във света) при популация четири пъти по-ниска от китайската. САЩ харчи около $1 трлн.долара за военните си разходи годишно. Не се споменават и официалните данни на Пентагона за 576-те военни бази по цялото земно кълбо, с които разполага САЩ. За разлика от американците, всички военни бази на Китай са само по тяхната територия и имат дефанзивно, а не експанзивно предназначение. За сметка на това САЩ методично обрисува кръг от свои военни бази, който обгражда Китай с хирургическа прицизност.

И така, Комисията отново поиска увеличаване на военните разходи, за да „може САЩ да увеличи военното си присъствия в Азия и Пасифика, за да се противопостави на нарастващите възможности на китайските военни сили“. Сега САЩ има 360 000 войници, 200 бойни кораба и 1500 самолета, ръководени от Pacific Command (PaCom), но явно това не е достатъчно. Според плановете на Пентагонът, до 2020 г. 60% от американските военни кораби и военноморски бази ще се концентрират в Пасифика.

В Четиригодишния отчет Пентагонът твърди, че „Съединените щати са допринесли, особено в последните шест десетилетия, за мира и просперитета на азиатския регион“. Но, когато се замислим за политиката на САЩ относно Азия не се сещаме за нищо подобно. Сещаме за няколкото милиона виетнамци, изклани или натровени с Напалм и Оранжевия агент. За 500-те хиляди индонезийци по време на преврата през 1965, организиран от ЦРУ.

– Манлио Динучи

One Comment to “Сблъсъка между Китайския социализъм и американския капитализъм”

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s