Брюксел и Москва се разбраха, а ние останахме с пръст в уста

Брюксел и Москва се разбраха – ново трасе, заобикалящо Украйна ще има. Просто няма да се казва „Южен поток“ и ще заобиколи бившите и нестабилни руски сателити, настоящем американски като България. А ние ще купуваме същия този руски газ от Турция…

3572543t81h7306

Руския президент Владимир Путин, по време на еднодневната си визита в Анкара на 01 декември изненадващо обяви, че „Южен поток“ вече не е на дневен ред, ще има ново трасе, по което Европа ще получава руски газ и то ще заобиколи страната ни, минавайки през Турция.

За всички е ясно, че Путин не е решил „просто така“ да зачеркне проекта, който Брюксел, под наставленията на Вашингтон използва като „санкция“ срещу Русия. Сега обаче се вижда, че кризата в Украйна утихва, Германия обяви, че повече не иска да налага санкции срещу Русия. По всичко личи, че Брюксел, съгласувано с Вашингтон-Анкара и Русия приеха да се създаде ново трасе, включващо Турция и заобикалящо държави като България и Сърбия.

Тази теза изглежда „налудничева“, но в голямата геополитика всичко е лудост. Както виждате и САЩ и Германия и ЕС като цяло вече дори не се правят на възмутени за „недопустимата за 21 в. инвазия в Крим“. Тоест, Брюксел и Вашингтон много добре знаеха още през 2009, че с „Източно партньорство“ не просто излизат на границите на Русия, те щяха да унищожат базата на руския черноморски флот и щяха да са с единия крак вътре в Русия. Русия разбира реагира и си запази базата. Ние не трябва да се правим на „изненадани“, когато трупаме войски на алианса ни по границите на Русия, че Русия е реагирала и да наричаме придвижването на руски войски в собствените ѝ предели „разрастване на Русия към Европа“ – това е нелепо.  Асоциацията на Украйна все пак беше отложена първоначално, след това все пак тя се случи, „ама не точно“, а ЕС хлопна вратите до 2020 г. – никакви източноевропейци засега.

Тоест, разума в двете супер сили, които застрашават съществуването на света с непрестанните си „Виетнами“, „Сирии“ и „Украйни“, все пак се е проявил в някакъв момент. Много е важно да се отбележи, че НАТО не побърза да превърне Украйна в свой сателит, което е показателно: паритетът ще бъде запазен, въпреки че след 1989г. НАТО нямаше да се разширява повече на изток от Берлин, но както и да е. Все пак някаква буферна зона ще има. Новия върховен представител и първи дипломат на ЕС, Федерика Могерини, наскоро дори заяви, че „Брюксел очаква Украйна да бъде децентрализирана и да даде автономия на Донбас“. Най-вероятно Украйна ще се разпадне и „големите“ ще си я поделят.

„Ама нас какво ни грее всичко това“?

„Грее“ ни, защото се греем с руски газ, който заема 96% от обема на доставките ни на газ. Европа също няма алтернатива (ако изключим преминаването на дърва, но и те се опасявам, че ще идват от Русия). За всичко е ясно защо беше нужно всичко, случващо се в Украйна. Та, нали през нейната територия минава трасето, по което тече руския газ за Европа? Ако официален Вашингтон си има неговите интереси, то какви са тези на Европа? Война с Русия – Вашингтон е „за“.  Отказване от руския газ? Заменяме го с американски шистов газ и готово, но ще ни излезе много по-солено. Това е основната връзка, която американците трябва да унищожат. Защото първо трябва да се запитаме за какво воюват толкова десетилетия американците и руснаците? Защо победиха злия комунизъм, възтържествува свободата, но НАТО продължава да съществува и лека по лека да обгражда Русия и Китай с бази? Е, със сигурност сега войната в Украйна не беше за „свободата на украинците“, както пише в сълзливите статии на „Дойче Веле“. Войната е за енергийните ресурси и маршрутите, по които те минават. Така е било от както свят светува, така и ще бъде. Барел нефт не струва живота и на 20 хил. иракчани. Войната в Сирия също е заради това.

И да си дойдем на думата, извинявам се за многословието.

Какво става в България? Абсолютна политическа нестабилнсост, правителствата едвам изкарват по няколко години, вървим от една безумна в друга коалиция. Банки фалират, олигархията вилнее. Ако трябва да сме откровенни – премного са агентите и на задокеанския ни и на кремълския ни „брат“. Сблъсъка е епичен, основно върви по линията енергетика. Простата истина е, че Русия и САЩ си поделиха Украйна, Русия няма да „закача“ бившите си сателити в нашия регион, а Брюксел не може да повери „Южен поток“ да минава през територията на идиоти като нас. 

Идеята е, че партньорите ни от Турция ще бъдат енергийния център на Балканите. Все пак те са „бъдещия стълб на Балканите“ според Вашингтон.

Може би помните колко важно беше българската енергетика да бъде пратена в девета глуха. Ние имахме потенциала да сме енергийния център на Балканите. А това през България, най-бедната държава в ЕС и НАТО, да минава тръба, по която тече газ за Европа?

Сега определени медийни кръгове са във възторг, най-сетне „Южен поток“ го няма. Дежурните кресльовци вече могат да спят спокойно. Но какво ни казват? Че било „Евроатлантическо“ да купуваш руски газ от Турция, да плащаш и таксите и на всичкото отгоре да пропуснеш угодния шанс през територията ти да минава ново трасе, заобикалящо Украйна, по което ще потичат по 67 куб.млрд. руски газ за Европа.

„Брюксел не е страна по въпроса“ – ето така най-нагло си измиха ръцете, когато стана ясно, че са се договорили с Москва – „Южен поток“ няма да минава през България и Сърбия, ще ни заобиколи през Турция. Няма значение как ще се казва.

Трудно е да обясняваш сега, че „нямало да загубим 400 млн.евро на година, ами по-малко“. Може и да е по-малко, може и да е повече, важното е, че губим, губим за сметка на турските ни партньори, а за „клета Европа“ не се притеснявайте, тя за себе си е помислила добре – Украйна започна да си плаща дълговете към „Газпром“, т.е доставките на руски газ през Украйна бяха подсигурени още преди няколко месеца, а „Южен Поток“ ще видим как ще го прекръстят. Всичко звучи като „Радвайте се, че се прецакахме“. Върха на гениалните анализи, които изчетох беше един, че „Троянския кон на Русия е изиграл роля за разгрома ѝ на наша земя“. Ясно се вижда политическата мисъл на автора, в чийто блог всички статии са против злата Русия – България е троянски кон на Русия в ЕС и НАТО, но спира проектите като „Белене“ и „Южен поток“. А с това доколко Русия е „разгромена“, след като новото трасе просто ще ни заобиколи е друг въпрос, който по-горе изчерпах.

Но наистина в това да нямаме енергетика, никаква роля и армия има големи плюсове. Описахме накратко ситуацията в страната ни. Представете си, че част от тръбата на „Южен поток“ минаваше през България, представете си как щяха да ни издърпат ушите и да ни нахокат като украинците. А представете си с този Главнокомандващ, който поиска и ядрени ракети срещу „агресията на Русия“ да бъдат разположени в България, да имаме някаква боеспособна армия?

Спомняте ли си онази приказка, че когато големите си мерят нещото, ти най-добре да не се буташ. А имаше и още една – че „Който е приятел на всички, не е приятел на никой“ и е презиран от всички. За това сега сме някакъв придатък на ЕС, защото не може днес да си нацист, утре комунист, днес – евроатлантик. Никой не обича ветропоказатели. За това каквото и да става все ние ще сме губещите.

 

8 Коментари to “Брюксел и Москва се разбраха, а ние останахме с пръст в уста”

 1. Не е виновен народа,а шибаните политици гъзолизачи

 2. БНТ – Сръбският премиер Александър Вучич:„Нашите експерти работят по въпроса (за Южен Поток) и проучват всички договори.“
  Официално беше обявено, че досега нито един български премиер не е получавал договор, касаещ Южен Поток !!!!!!!!!!!!!!!

 3. Мисля, че Путин малко е попрекалил като се е отдал на емоциите си…
  Сръбският посланик в Москва е изразил надежда, че преговорите за „Южен Поток“ могат да бъдат възстановени. Ако това се случи, ще има само един недоволен и много печеливши. Но, което си е право, България не може да „купува котка в чувал“ и договорът трябва да се сложи на масата за да се дискутира.

  • Благодаря за преобладаващите отрицателни мнения. Мисля, че смисълът им е следният: когато България иска да си купи котка, тя няма право да проверява да не би в чувала вместо котка да е скрита например жаба !
   Много впечатляващо !!!

 4. В момента осъзнаваме загубите ,но до няколко години ще ги и усещаме, и на тези, които ни го причиниха няма да им се размине.

 5. Ние българите сме най-големите глупци с най-глупавото правителство на планетата Земя!!! Аааа и щях да забравя, и най-големите професори, само простотии бърбориме и си мислиме че сме много умни! Срам и позор.

 6. Доста интересна гледна точка не ми беше идвало на ум!

  В крайна сметка какво стана – алтернативно трасе, което ще заобиколи украйна директно да доставят за Южна Европа руския газ ще има, само дето ще ни заобиколи. Може би найстина е подобре така – ние сме страшни идиоти и това си е рисково и за Европа и за Русия кой знае какво ще ни накарат американците. Вижте че вече 2 дни след като стана ясно че няма да има „Южен поток“ ПРемиерЪ обяви че щели сме да добиваме нефт в Черно море и да го изнасяме. Е, да не стане като с златото – да го изнасяме ама в чуждия джоб, а за смешната ни държава – 1-2% от всичко добито – сами сме си виновни…

  • Каквото сами си направим и най-големия ни враг не може да ни го направи! Близахме гъза на този и онзи уж да хванем и ние някакъв дикиш, ама хванахме само оня с трите букви ( х.й ). Толкова сме прости, човек като ни гледа отстрани не може да каже, че сме толкова древен народ. Като се замисля, май само историята ни е древна ние като народ вече сме се изродили в някакво подобие на българи.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s