„Криминализирането“ на бедността означава, че 60% от българите са престъпници ли?

В някои от най-богатите западни държави и САЩ все по-масово се приемат закони, които превръщат бедните и дори бездомните хора в престъпници, или лица към които властите имат специални изисквания

Untitled

Така, например, в много от американските щати да дадеш пари на бездомник вече е нарушение, за което ще се плаща глоба. И така, докато безработицата се увеличава, както и бедните и

изнемогващите граждани управляващите елити мислят не как да изкоренят най-големия порок на съвременното общество – неравенството и бедността, а как да я скрият далеч от очите си. Може би за това във Флорида – последния щат, който последва примера за наказване на бедността от няколко седмици насам е забранено да се дава дори и храна на бездомни хора. Докато пътувате по американските магистрали може да видите огромни билборди, призоваващи „Не давайте пари на просяците, пречите на движението!“ – колко важен довод, нали?

Подобни нелепи закони се прокарват и в Европа. Дори в държави като Унгария, чийто лидер – Виктор Орбан се закани срещу монополите, Международния валутен фонд (МВФ), ЕРП-тата и Световна банка. Унгария забрани на бездомниците да спят на улицата. Да, точно така. През октомври Парламентът на Унгария прие закон, който забранява на бездомните хора да нощуват по улиците и площадите на населените места. Нарушителите ще бъдат наказвани с принудителен обществено-полезен труд. Закона уточнява и че бездомните хора вече нямат работа в кварталите, населявани от по-заможните унгарски граждани. Разваля ли „Европейския облик“ на страната, вероятно и пречат на богаташите.

Във Франция и по-точно във втория най-голям град – Марсилия пък беше приет закон, според който всички бездомници трябва да носят оранжев триъгълник над дрипите си. Специални карти за самоличност ще бъдат издавани на всички марсилски клетници. Не знам за Юго, но много жители на Франция и Марсилия намериха в това аналог с принуждаването на евреите от нацистите да носят жълти звезди на дрехите си през Втората световна война.

И докато се лутаме от криза в криза, след които богатите стават още по-богати, а бедните още по-бедни, 1% от населението на Земята притежава 40% от всички нейни ресурси ето какви „мерки“ се взимат срещу все по-увеличаващите се като брой изнемогващи в условията на корпоративния капитализъм нещастници.

Бедността е порок, който трябва да бъде изкореняван, а не криминализиран. Никой не говори и никога не го е правил за „равенство за всички“. Има хора, които чрез таланта си, трудолюбието си и ученолюбието си също имат право на равен шанс в живота. Да, за щастие под „бедняк“ се разбира човек, който не може да си позволи определени луксове, вечери на вън, скъпо палто за любимата жена и…достъп до добро здравеопазване и образование за децата ни. Защото нямаш пари и не си допуснат до „елитните“ лечебни и учебни заведения. Официално, разбира се, имаш право на тях, но практически е друго.

И какво, значи ние българите, в най-бедната страна в Европейския съюз, с около 60% от населението застрашени от бедност скоро може да се окажем криминализирани ли?

6 коментара to “„Криминализирането“ на бедността означава, че 60% от българите са престъпници ли?”

 1. жалки сте бе…

 2. Сега „крими“ – бездомниците, после дебелите, после грозните, и така до ……….

 3. Този на снимката, полегналия, изглежда в доста добро здраве? Защо не работи?
  А като гледам новичкия му шушляк-никак не изглежда изпаднал бедняк.
  Такива имат ли място там, на улицата?

 4. И аз съм заразкарването на просяците от улиците.
  Няма място такъв криминален контингент там.
  Има много бедни хора,но малцина просят по улицата.Има хиляди пустеещи селски къщи!
  Защо не живеят там и не се изхранват от градината?
  Ще ви кажа защо-защото един професионален просяк самомза две минути взема няколко лева-толкова,колкото вие изкарвате на час с труд!

 5. Диктатура на шепата самозабравили се богати. Явно психично болни.

 6. ДеМАГОкрация…

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s