Бунтове и безредици из Украйна – медиите мълчат

Поредните протести, оглавявани от представители на движението на привържениците на „Евромайдана“, организации като „Свобода“ и „Десен сектор“ не получиха отражение в телевизионните репортажи

0525_UKR-Porosh

Сблъсъци с полицията, безредици и бурни протести, така беше белязан съботния ден в Украйна.

Стотици работници от стоманолеярния завод в Кременчуг, град с над 200 хил.души население в Полтавска област, Централна Украйна, протестираха, защото от месеци не са получавали заплати и срещу масовите съкращения. Успоредно с това митинги и демонстрации из Днепропетровска област преминаха с насилие, сблъсъци с органите на реда, изпочупени автомобили. Паметник на Владимир Ленин беше обруган от про-европейските демонстранти, повечето привърженици на „Евромайдана“, крайно-десните „Свобода“ и „Десен сектор“.

PR20141206211329

В събота, 06 дек. демонстрации бяха проведени и във Виница, Югозападна Украйна.

Стотици активисти от „Евромайдана“ и крайно-десните формации поискаха оставката на губернатора и началника на местната милиция. Агресията ескалира, когато демонстрантите щурмуваха и нападнаха сградата на Областния съвет.

„Това си беше малък „Евромайдан““, коментира коресподент на руския „Първи канал“, който излъчи репортажи за съботните брожения в централните и западните части на Украйна.

Най-агресивни, както винаги били представителите на формацията „Свобода“. Маскирани радикали с факли и прътове пожелаха да бъдат допуснати до заседанието на областния съвет и след като това им беше отказано, заедно с останалите демонстранти, започнаха да громят сданието на съвета и да се опитват да го окупират. В резултат на това имаше и сблъсъци с органите на реда. Демонстрантите издигнаха лозунги и плакати срещу новия президент Петро Порошенко и поискаха оставката на председателя на областния съвет Сергей Свидко.

 

Мнозина се опасяват, че чувството на „подмяна“ и на измама скоро може да доведе до нови големи бунтове и сблъсъци срещу новата власт в Киев.

Засега демонстрациите остават скрити, но в Западна Украйна протестите започнаха още в средата на лятото. Няколко месеца жителите на Киев нямаха достъп до топла вода и многократно граждани на столицата излизаха на протести. В центъра на Киев пък все още стоят палатки с демонстранти на „Евромайдана“, които обявиха, че се чувстват излъгани, че новата власт не е договорил нормалната асоциация на Украйна с ЕС, която първоначално дори беше отложена – решение, което предложи и Янукович и което уж отприщи голямото насилие на „Майдана“ през изминалата зима. Протестиращите отказват да напуснат „Евромайдана“, а новата власт и президента Порошенко търсят деликатно решение как да прочистят площада. Демонстрантите настояват за пълна лустрация по високите етажи на властта, но е ясно, че новия олигархичен кръг, който дойде на мястото на Янукович и неговите приблежени е дотолкова заинтерсована от това, колкото и бившата власт. ЕС призова Киев да започне реформите и лустрацията, както очакват жителите на Украйна.

Няколко големи демонстрации проведоха и граждани, обявили се срещу всеобщата мобилизация, операцията в Източна Украйна (АТО) и опитите на властите да прикрият истинските загуби – както на войници, така и на военна техника на украинската армия.

За щастие Киев получи кредити и беше заставен да започне да погасява дълговете си към „Газпром“. Властите в Киев се договориха с руската компания, че ще изплащат дълговете си, към момента възлизащи на няколко милиарда долара и ще предплащат за газа, който ще им бъде доставян тази зима. Така, оптускайки кредити ЕС подсигури и собствените си доставки през територията на Украйна. Напрежението и притесненията за жителите на Украйна също се намали, защото се очакваше украинците да посрещнат зимата без отопление.

Спорни решения като закупуването на африкански въглища, за да се „намали зависимостта от Русия“, които преди няколко дни се оказаха непригодни за украинските централи, с руски технологии, обаче засилват недоверието в новата власт, която вече е наясно, че свалянето на Янукович чрез въоръжени протести в Киев е заплаха, която скоро може да последва и за тях.

 

4 коментара to “Бунтове и безредици из Украйна – медиите мълчат”

 1. Тия май са по-зле и от нас. Явно винаги може да има и по- по- най-.
  Назначиха си трима министри чужденци, но тъй като не знаят украински език от няма и къде щели да говорят с другите от правителството и помежду си на руски….
  Щели да заменят азбуката с латиница и………..
  Виждате как навсякъде се действа по един сценарий – ако мине……
  Вай, вай, вай…..

 2. Хак да са им Евросаюза и НАТО, нали драпаха за тях сега и тази държава си заминава благодарение на братята американци

 3. САЩ сринаха още една държава и са на път с това действие да сринат и Европа. Но на кой от Евромарионетките му пека за това?

 4. Ураа!! 🙂

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s