„Гнилите ябълки“ сред банките прибраха влоговете в КТБ. Кои и какви са те?

Сред банките, които прибраха влоговете в КТБ присъстват и такива, които заедно с нея американските доклади описваха като „гнили ябълки“ още през 2006г.

www.monitor.bg

Кои са банките, които прибраха влоговете в Корпоративна търговска банка и каква, накратко, е оценката за тях?Значима част от тях всъщност по този начин ще ползват нерегламентирана скрита държавна помощ, смята разследващия журналист Григор Лилов.

Банките, които ще изплащат сумите до размера на гарантираните влогове в КТБ, вече са определени. Изплащането започна на 4 декември. Това са следните девет банки:

1. „УниКредит Булбанк“
2. Банка ДСК
3. ОББ
4. „Първа инвестиционна“
5. „Пощенска банка“
6. „Райфайзенбанк“
7. „Алианц България“
8. „СиБанк“
9. „Централна кооперативна банка“

Булбанк, ДСК, Алианц са здрави. Но другите?

ПИБ е в режим на спасяване – не може да върне държавната помощ от над 1 млрд. лв. (1 млрд. евро според меродавни световни фин. оценки) през ноември и ще го връща в началото на 2016 (засега). Според  „Ройтерс“,  щели да ѝ дадат още милиард от новите държавни заеми в пореден опит от операцията по спасяване.

 „Райфазенбанк“ – в Австрия стана огромен скандал около Райфайзенбанк, бившият гл. изпъл. директор на Борда Херберт Степич подаде оставка заради офшорни сметки, а новият Борд и неговият шеф нарекоха инвестициите, направени чрез „Райфайзен инвестмънт“ (вкл. в България) рискови. Изп. директор у нас Момчил Андреев също подаде оставка, а перспективата пред рейтинга на българското поделение на австрийската банка е отрицателна.

ОББ е с по-нисък рейтинг, отколкото беше преди време онзи на вече фалиралата Корпоративна. Нейният собственик – Националната банка на Гърция наскоро не издържа стрестестовете, организирани от Европейската централна банка. Краткосрочната оценка на ОББ е „С“, дадена по скалата от световната рейтингова агенция Standard & Poor’s (накратко „С“ означава институция със силно уязвима позиция с просрочия, опасност от изпадане в неликвидност, но засега все още плащаща)

В подобна ситуация около стрестестовете, проведени от Европейската централна банка, е и Пощенска банка (гръцката Юробанк).

За СИбанк засега е рано да се коментира поради конфликт около начините на банкирането им, заради които е сезиран Банковият надзор на БНБ, Комисията за финансов надзор и др. у нас.

В резюме – изплащането на гарантираните влогове в повечето от банките от списъка представлява и форма на допълнителна, при това скрита държавна помощ, която заобикаля регулациите на ЕС и необходимото за целта разрешение от Брюксел и се прави с разчета, че вложителите няма да изтеглят парите си, понеже не са информирани за тяхното действително състояние.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s