Руски милиардер купува Нобелова награда…за да я върне на притежателят ѝ

Генетикът Джеймс Уотсън получи Нобелова награда за наука през 1962г. в признание за това, че разкри структурата на ДНК, но от 2007г. бе силно критикуван заради проучванията му относно интелигентността на чернокожата раса (IQ)

2.si

Най-богатия руснак – Алишер Усманов ще заплати $4.1 млн.щатски долара, за да купи от аукцион Нобеловата награда на прочутия учен и да му я върне, след като тя му беше отнета. Усманов ще откупи Нобеловата награда на американския генетик, разкрил структурата на ДНК и ще му я върне обратно. Джеймс Уотсън е подложен на остри критики и буквално „демонизиран“ от 2007г. насам, след като, според неговите изследвания, чернокожата раса е с по-нисък коефициент на интелигентност. По-късно всепризнатия учен беше принуден да продаде Нобела, за да гарантира спокойните си старини. Уотсън е на 86-годишна възраст.

56447645

д-р Джеймс Уотсън

 

„Всичките социални политики на останалия свят се базират на грешното мнение, че африканците имат равен на нашия интелект“, заяви през 2007г. пред „Съндей Таймс“ американския генетик.

Руския милиардер спечели на търг в USM Holdings group Нобеловата награда на американския учен с оферта от $4.1 млн.щатски долара. Усманов твърди, че е мотивиран да върне медалът на притежателя му, американския генетик д-р Уотсън, защото сред значимия му принос към науката е борбата срещу най-коварната болест на нашето съвремие.

usmanov-nobel-prize-medal.si

Алишер Усманов

 

„По мое мнение, ситуация, в която един доказан учен продава медалът си, засвидетелстващ неговите постижения е недопустима“, заяви Усманов след търга. „Работата на д-р Уотсън е допринесла в изследванията на рака, болестта, от която моят баща почина. За мен е важно парите, които ще дам за този медал да са за човекът, който го е спечелил и го заслужава“.

Уотсън беше обвинен в расизъм, след като проучванията му доказаха, че нивото на интелигентност на чернокожото население на Африка е по-ниско от нивото на интелигентност на азиатците и белокожите. От 2007г. ученият беше обвиняван в расизъм и обясни, че заради тези седем години на непрестанни нападки и обвинения е бил принуден да продаде Нобеловата си награда, която получи през 1962г. за разкриването на структурата на ДНК-то.

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s