Водката и наркотиците са убили повече украински войници от опълченците

Всяка шеста смърт в украинската армия е в резултат от злоупотреба с алкохол или наркотични вещества. Шокиращите данни обяха официално отчетени от управлението за работа с личния състав на Въоръжените сили на Украйна

ukrainian-army-2014-1

Войниците от украинската армия масово воюват в нетрезво състояние и често губят живота си заради влечението си към водката. В следствие на употребата на спиртни напитки войниците не са в кондиция и съответно не са достатъчно ефективни, често се нарушава войнската дисциплина, не липсват побоища и инциденти в редиците на украинските войници и дори посегателства срещу командващи, това призна Виталий Покатило – началник социално-психическото управление към Въоръжените сили на Украйна в интервю за радио „Свобода“.

„Всеки шести случай на смърт, всеки пети случай на инцидент с участието на военнослужещи, практически всички случаи на хулиганство, всяко пето нарушение на войнската дисциплина и всяко десето психично отклонение сред украинските войници е вследствие на злоупотреба със спиртни напитки“, разказва Покатило в интервюто, което буквално взриви украинското и руското интернет пространство.

Че в украинската армия цари хаос е известно отдавна, но публично признание от ръководството липсваше. Явно нещата вече тотално излизат от контрол, щом началството е принудено открито да признае подобни срамни факти, коментира руското издание „Вести“.

Инцидентите идват един след друг. Някои изглеждат невинно хулиганство, но има и случаи, в които украински войник отнема живота на свои другари вследствие на пиянство. Един от последните случаи, които военната прокуратура в момента разследва е нанесения побой над командира и зам.началник щаба на поделението, в което служат от четирима украински войници в нетрезво състояние.

Виталий Покатило признава и че много от украинските войници злоупотребяват с наркотици. Началника на социално-психическото управление на Въоръжените сили свързва големия брой психически заболявания сред служещите именно с това.

Още по времето на „Майдана“ лекарите, присъстващи сред протестиращите и въоръжените радикали от организации като „Десен сектор“ (сега влели се в някои доброволчески батальони в Югоизтока) през февруари потърсиха помощ от лидерите на тези организации да осмирят и да недопускат членовете си, които изпадат в психоза и губеха съзнание вследствие на употребата на наркотици. По това време в министерството на здравеопазването в Украйна дори проведоха специално заседание с нарколози и психиатри.

 

 

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s