ООН: САЩ да не замазват положението, очакваме присъди

След като американския Сенат публикува едва 400 от общо 6-те хиляди страници на доклада за програмата за мъчения на ЦРУ последва остра критика от правозащитните организации и ООН

if4d7f05f72aac08be8830380ab4df0da_human-rights-cia-torture.si

Макар по-голямата част от доклада да беше скрита, а вината от Джордж Буш и неговия наследник Барак Обама да беше свалена и изцяло стоварена върху Централното разузнавателно управление, малкото което стигна до публиката само официализира това, което се знаеше отдавна за бруталните методи на ЦРУ, използвани при разпити.

Последва остра критика от международната общественост, правозащитните организации и ООН.

Докладчика по мъченията към ООН Хуан Мендез нарече това, което беше разпространено от Сената „така наречен доклад“, акцентирайки над това, че бяха публично предоставени едва 400 страници от общо 6 000, съдържащи инфорамцията за бруталните мъчения на ЦРУ включващи давене с вода, психически, физически и сексуален тормоз.

„Няма да приемем „не“ за отговор“,

Заяви Хуан Мендез пред RT. Служителя на ООН изрази мнението, че както винаги, най-вероятно, след като най-накрая поне тази малка част от доклада беше публично осветлена, ще последва някакво правосъдие. Той обаче заяви, че ООН „няма да приеме „не“ за отговор“ и всяко мъчение трябва да бъде разследвано и да доведе до ефективни присъди.

След публикуването на позорния доклад за мъченията на ЦРУ, Полша, която беше вече осъдена от Европейския съд, най-накрая призна, че на нейна територия е бил изграден нелегален затвор на ЦРУ, в който са транспортирани и измъчвани нелегално задържани от американското разузнавателно управление.

България е спомогнала тези престъпления поне веднъж.

Освен това България е подпомагала и незаконното глобално подслушване, извършвано от АНС над милиони граждани на Европа и държавни лидери. Една от секретните станции, от която агенцията е подслушвала в Европа е била в София. След разкритията, че дори германския канцлер Ангела Меркел е бил подслушван, както и милиони граждани на Италия и Франция, трите държави отправиха общо допитване до САЩ с искане за обяснения. Американския президент не предостави никакво публично обяснение, но обеща, че практиката ще бъде преразгледана. И тогава отново не последва никакво правосъдие, припомнят световните медии.

Най-важното признание, което направи САЩ обаче е, че тези програми трябва да бъдат прекратени, а методите на мъчения не са довели до задоволителни резултати и дори са предотвратили получаването на информация от задържаните лица. Така, например, по време на разпитите на един от сочените сред организаторите на терористичния акт от 11 септември се оказва, че  е бил давен с вода в продължение на няколко седмици, за да признае, че е сред организаторите. В последствие, разказва СNN, той дори започнал да си измисля нови истории, за да бъде прекратено мъчението. Най-невероятната била за някакво „куфарче с атомна бомба“. Именно иззетите чрез мъчения показания на Забейда послужиха на САЩ, за да сформира официалната си версия за атентатите от 11 септември, 2001г., но през 2013 г. официалната анкетна комисия за атаките от 11 септември обяви изтръгнатите с мъчения показания за „невалидни“ в своя доклад.

Предисторията на докладът от 6 000 страници, разглеждащи програмите на ЦРУ за мъчения

One Comment to “ООН: САЩ да не замазват положението, очакваме присъди”

  1. ДВЕТЕ НАЦИИ, ЗА КОИТО ВСИЧКО Е ПОЗВОЛЕНО ИЛИ АМЕРИКАНСКОТО ГЕСТАПО В ДЕЙСТВИЕ !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s