Журналист размаза Джен Псаки, говорителката на Държавния департамент на САЩ

По време на пресконференция на говорителката на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки, на която тя с неохота отговаряше за зверските методи и мъчения на ЦРУ журналиста Матю Лий от „Асошиейтед Прес“ буквално накара госпожа Псаки да заеква

US-UKRAINE-DIPLOMACY-PSAKI

По време на пресконференцията говорителката на Държавния департамент Джен Псаки обяви, че „Вашингтон не счита, че публикувания доклад руши имиджа на САЩ“.

Освен това, Псаки обяви, че не е нужно някой да бъде изправен пред правосъдието за действията ан ЦРУ. Според говорителката на Държавния департамент било достатъчно, че САЩ са изразили намерение тези действия да бъдат преустановени.

Не на това мнение обаче е международната общност, която дълго време си затваряше очите за мъченията, глобалното подслушване и куп други нарушения на международното право, както и ООН.

Джен Псаки и журналиста Матю Лий се „познават“ доста добре. Веднъж, след като журналиста отново подложи на кръстосан огън говорителката на Държавния департамент тя беше уловена да казва, че „отговорът ѝ е бил нелеп“, след като забрави за включения микрофон.

Относно безочливото позиция на САЩ и лицемерната им външна политика, журналиста Матю Лий от „Асошиейтед Прес“ зададе няколко въпроса на говорителката на Държавния департамент, на които тя отговаряше доста трудно и дори заекваше, докато формулираше отговорите си. Ето стенограма от диалога между американския журналист и Джен Псаки:

Матю Лий: Вие казахте, че докладът констатира проблем. Но той не посочва нито един виновник за него. От тази трибуна Вие често се възмущавате, както и нашите посолства в разни държави, когато други правителства привличат под отговорност някой, който е извършвал подобни престъпления. И ако вие считате, че в този доклад се съдържат данни за престъпления, то как Вие занапред ще продължите да използвате своите аргументи срещу чужди правителства от тази трибуна, ако никой не бъде привлечен под отговорност за тях тук, в нашата държава?!

Джен Псаки: Добре, Мат. Аз считам, че с позволението този доклад да бъде въобще публикуван ние показахме откритост, признахме грешки, направихме изводите си и ще се променим. Публикуването на доклада го доказва.

Матю Лий: Окей. Това е прекрасно. Вие искате да сте открити, но откритоста е само едната половина. Другата е този, който е отговорен за престъпленията да бъде наказан. Не е ли така? Но изглежда, че отговора на администрацията на този въпрос е „не“. А вие продължавате да говорите „Ние сме готови да покажем пред света мръсното си бельо“. Според Вас с това въпросът е приключен! Но, когато други държави постъпват като нас, Вие казвате, че това е „неприемливо“. И как може сега да запазите невъзмутимото си лице, след като обявихте, че съдържанието на доклада е вярно, но няма да последва нищо?!
Джен Псаки: Мат, ние направихме някои неща. Ние прекратихме тази програма [за мъченията]. Мисля, че това е голяма крачка и светът ще го оцени.
Матю Лий: Да, но вие ръководихте – не говоря за сегашната власт – военни трибунали и подобни съдилища в други страни. Смисъла е в това, че Вие сте привличали като обвиняеми хора, извършвали същите престъпления като Вас. Вие винаги осъждате неприемливите дела като „неприемливи за нашите ценности“, но се оказва, че Вие самите действате в разрез с ценностите на нашата нация. И никой няма да бъде привлечен под отговорност.
Джен Псаки: Ами, мога да Ви препоръчам да се обърнете по този въпрос към правосъдното министерство, в качеството си на говорител на Държавния департамент аз повече не мога да Ви отговоря.

 

 

3 коментара to “Журналист размаза Джен Псаки, говорителката на Държавния департамент на САЩ”

  1. Е това е малко нелепо. Нито Държавният департамент, нито тази конкретна мацка вземат решението, че да се задават тия въпроси на тях. Те са направили това, което могат – изнесли са данните. Прокуратурата е тази, която повдига обвинения. И тя следва да е независима. Нито Джен, нито някой неин шеф, нито дори Обама могат (и така е редно) да вдигнат телефона и да „искат“ или нареждат прокуратурата да повдига обвинения. Това е работа на самата прокуратура, която трябва да прилага закона. И тоя журналист, който иначе задава правилни въпроси, просто е избрал грешния човек, на когото да ги задава. А на Джен толкова й е акълът, че му се връзва.

  2. Чифутка? Или само дьомне? Проклета да е, барабар с цялана си пасмина кръвожадна!!! Да бъде!!!

  3. Да , донякъде е добре, аз не съм очаквал, че ще си признаят въобще – те и сега го правят под сурдинка.Но надали някога ще разберат, че основнияг инкубатор за тероризъм е била тяхната дебилна политика!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s