Списаревски и Луков – Родолюбецът и чуждопоклонникът

Неонацистите се прекланят пред тях, защото уж и двамата са загинали като герои, като български родолюбци, отстояващи българските национални интереси и защитаващи монархо-фашистката власт. Но за тези, които са се занимавали по-обстойно с биографиите на Списаревски и Луков, няма как да не направи впечатление огромната разлика между тях, между техните възгледи, между техните действия…

Untitled-2

Нека вземем няколко характерни примера от техния живот, от които човек може да си направи изводи за това каква е разликата между родолюбеца и чуждопоклонника, между българския патриот и хитлеристкия агент.

Възпитан от дядо си, Д.Списаревски от малък се запознава с българската история и ясно осъзнава кой има най-голям принос за освобождението ни от османско иго – руският народ. Негов любим герой е подполковник Калитин – спасителят на Самарското знаме от турците при Стара Загора. Затова, когато го питат защо иска да учи в руско училище, Списаревски отговаря:
„Защото дядо ми е учил някога в Русия и защото подполковник Калитин е загинал за България”.
 Същевременно, ген.Луков се прекланя пред цар Фердинанд – един от хората с най-големи заслуги за националните катастрофи, преживени от българския народ през 20 век, донесли ни неизмерими страдания и мъки. Затова говори неговото писмо от 1932 г. до Фердинанд:
Polcovnic_Lucov_do_Ferdinand
Vasche Velitschestvo
Ofizerite ot 27 vipusk prazdnuvaiky 25 godischninata ot proisvodstvoto im si spomnjat sas tschuvstvo na dalboca priznatelnost y predannost za Tzara-Otez ot Kogoto imacha visocata tschest da polutschat litschno parvia cadetsky y parvia ofizersky tchin.

Za savipusknizite

                                                           Polcovnic Lucov.

Забележете само по какъв начин е написано писмото – на така омразната за всеки български родолюбец „шльокавица” – израз на преклонение пред Запада и на неуважение на българската национална култура, традиции и ценности. В книгата за Списаревски  (Л.Овчаров – „Списаревски. Повест за живата торпила”, изд. 1998 г., гр.София) се отбелязва, че „особено непримирим е Списаревски срещу безродниците и слабите духом които гънат гърбовете си в чуждопоклонство. Срещу тях трудно сдържа гнева си. Ръцете го засърбяват. Свива юмрук.” Известен е случаят от честването на един 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост и култура – в него събралите се летци празнично се веселят в градския Военен клуб в Плевен заедно с току-що завършилите зрелостници. И докато летците пеят български военни маршове и „Хубава си моя горо”, наперените младежи демонстрират нископоклонството си пред Хитлерова Германия, пеейки немски маршове. Списаревски зашлевява един от тях, а останалите млади хитлеристчета се разпръскват яко дим…
 Списаревски никога не прави ниски поклони и пред представителите на „Хилядолетния райх” – известен е случаят, когато в школата във Вернойхен (Германия) набил един немски летец-капитан, който обидил България и нейните летци, наричайки ги „балкански туземци”.
Известно е също така (нещо, което няма никак да се хареса на неонацистите), че Списаревски приема с гняв и ярост новината за подготвяното депортиране на българските евреи: „С войната столичните защитници свързват всичко. С нея свързват и смъртта на знаменитото кученце Чочо, което моторизирана немска колона прегазва на шосето София-Сливница. Някой ще каже – кучешка смърт… За Спаич (така са казвали на Списаревски) и другарите му техният талисман загива от същата машина на войната, дето прегазва и засява с безброй човешки жертви Европа. С нея свързват и арестуването на млада еврейка, която повишеният в поручик Списаревски с пагона и с мъжката си сила измъква насред София от ръцете на двама полицаи. В нейно лице той вижда съученичката си Клара Каин, дъщеря на унгарски евреи към австрийската търговска параходна агенция в Лом. С тънки широки устни; с изтеглени големи бадемови очи; с черна коса и като че винаги с учудени вежди… В столицата вече се заговорва за депортиране на българските евреи към фашистките концлагери на смъртта. Убеден в правото си на техен защитник, въздушният ас изповядва без страх:

            – Аз пръв ще хвърля бомба отгоре и няма да позволя да бъдат екстрадирани евреите по Дунава!
В тази закана се побира цялата му физическа и духовна сила, проумял сякаш думите на Макиавели: „За да изплашиш вълците, трябва да си лъв!” А по земята и в небето вълчи глутници – колкото щеш. От хищни по-хищни. Зверове в човешки образи, едни прегракнали от рев „Разделяй и владей”, други плъпнали подире им да разпределят света и наложат „нов ред на земята”.
Същевременно, известен е подчертано анти-еврейският характер на оглавявания от Луков Съюз на българските национални легиони (СБНЛ)…
430x229
  Списаревски гледа с нескрита омраза и презрение към богаташите и обслужващите ги български министри, които въвличат България в унищожителна война на страната на Германия: „Във въздуха и на земята той е по своему различен от другите летци. По своему непредвидим и неподражаем. Своеволен и дързък. Неподвластен на когото и да било. Дори и пред министъра на войната. Пристига министърът на войната генерал Даскалов със свита министри, военни, с милионера Багаров. Дръпва една реч пред летците, за да каже:
            – Войната все повече се разраства и ожесточава. Тя може да потропа и на нашата врата, затова бъдете готови да поразявате самолетите на противника, дори ако трябва да се блъскате в тях!…
            Десният фланг се размърдва. Привел рамо до рамото на Виктор Павлов, уж на ухота му шепне Спаич, ала тъй, че и други да чуят:
            – За кого че се блъскам, за милионера Багаров ли?
            Всички знаят чия е вилата с най-голямата винена изба в близкото селище Баня. За богаташа министър Багаров ли да се блъскат? Репликата на Спаич от уста на уста стига чак до левия фланг, не чута от когото трябва. След патетичния призив на военния министър, големците запрашват към Карловските бани, към вилата на милионера с най-дълбоките винарски изби.
            „На война като на война” – иронично подметва подире им Спаич, както преди година подир приземилия се фон Папен на летище Божурище с „пробойни” по самолета. Иронията му не е в кого, а за кого аджеба трябва да се блъскат българските изтребители.”

А не е ли като Багаров и ген.Луков, за когото се знае, че е спечелил като военен министър (1935-1938 г.) доста добри пари от сделки с оръжие от Германия за България?
         
Списаревски решително не одобрявал войната, започната от Германия срещу СССР и категорично заявява, че по никакъв начин няма да участва в нея: „Готов съм – казва той пред колегите си – да воювам с всички, които посмеят да нападнат България. С руснаците няма да воювам, защото сме братя по кръв”. А друг път коментира: „Ще види Хитлер дали славянският колос е с глинени крака! Жалко е, че нашите тъпи управници не виждат истината и водят България към страшна катастрофа”.

Не по-малко ярост предизвиква у Списаревски обявената от филовци „символична война” на САЩ и Англия: „Тъкмо са насядали да вечерят и репродукторът в казиното пропуква. След минута с повелителен тон отеква гласът на министър-председателя Богдан Филов, който прочита прокламацията до българския народ, от чието име правителството два дни по-късно скъсва дипломатическите си отношения с Америка и Англия… Сякаш сух залък засяда в гърлата им. Списаревски не се сдържа и крясва:
– Това е срам за България!
Най-старшият, за да не изпати от началството, ако не отреагира, уж го смъмря:
– Бъди спокоен, Списаревски. Това е символична война, освен туй американците са далече от нас!
– Добре, господин капитан, „символична война” – с присмехулна нотка в гласа си повтаря двете думи Спаич. – Но ако американците дойдат близо до нас, тогава Филов и министрите, и вие – летците канцеларисти – ке се криете в мазетата, а ние с остарелите „Доган”-и и с „Месершмит”-ите ще трябва да се бием с техните крепости!…” – за Списаревски е повече от ясно, че българските хитлеристи тласкат България към нова национална катастрофа. Особено активен в това отношение е ген. Луков, който е ратувал за изпращане на български войски на Източния фронт, срещу СССР. Заради което е и разстрелян от Антифашистката съпротива. Убит е като куче от Виолета Якова – неонацистите няма как да не мразят това име, защото тя олицетворява всичко което те ненавиждат – Виолета Якова е едновременно комунистка, еврейка и жена, т.е. най-лошата (от тяхна гледна точка) възможна комбинация.

Съвсем друга е съдбата на Димитър Списаревски. На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи „летящи крепости” Б-24 Либърейтър („Освободител”), охранявани от 50 изтребители, се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище с Месершмит Ме-109G-2, които трябва да пресрещнат англо-американците преди да достигнат града. Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна.

Според бойния дневник на 3/6 изтребителен орляк, в който лети Списаревски, битката протича по следния начин: Либърейтърите летят към София в клинов строй по тройки, ешелонирани в тилна колона, краят на която се губи до хоризонта. Българите формират насрещен боен ред, ешелонирани поятно, по четворки в тилна колона. Летят срещу противниковите самолети на 6000 метра височина. Българският орляк 3/6 има задачата да завърже бой с противниковите изтребители, двутелите П-38 Лайтнинг, а в това време другият орляк – 2/6, да удари бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София.

Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал. С безумно смела маневра, той сваля един бомбардировач. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва се към група от 16 Либърейтъра, но в борбата си с охраняващите го британски изтребители свършва патроните на бордовата картечница. Тогава, без колебание, той се блъска във водаческата машина. Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният бомбардировач. Врагът е принуден да се оттегли и да хвърли бомбите си в полето. Има различни свидетелства за тарана, но единствен реален очевидец е пилотът на американски изтребител, който малко след това също е свален и пленен.

Така Списаревски загива за своя обичан български народ. Не за Хитлер, не за Филов, а за Него – потиснатия и тероризиран, изстрадал и измъчен народ.

Лейтенант Едуард Тинкър, участник във въздушния бой на 20 декември 1943 година, заявява: „Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията”.

Димитър Списаревски, първата жива българска торпила, е произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища, Алеята на летците. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач на летеца са признати три въздушни победи.

Подофицер Робърт Хенри Ренър, единственият оцелял от екипажа на сваления с таран бомбардировач по-късно моли да се види с майката на Списаревски, за да й предаде своите медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига на нейния син.

Подвигът на Списаревски е признат и от съветския военен комендант на София. Веднага след 9.ІХ.1944 г. някои непроумели истинската героична същност на стореното от Списаревски, побързват да сложат неговото семейство в списъка с неблагонадеждните софиянци, които трябва да бъдат изселени от столицата:

„Почему так? – почудва се руснакът. ­­– Он не враг, он погиб для Родины! Он ваш герой!” (Защо така? Той не е враг, той е загинал за Родината! Той е ваш герой!) – назидателно изрича и задрасква името на бащата на Списаревски от списъка с нарочените за неблагонадеждни.

Ето каква е разликата между Списаревски и Луков. Списаревски – родолюбецът, презиращ чуждопоклонничеството, богаташите и техните министри, уважаващ руския народ и заслугите му за свободата на България, защитаващ българските евреи от анти-еврейското законодателство и жертвал се за мирните български граждани, подложени на англо-американски терористични бомбардировки (спрени между другото с личната намеса на Георги Димитров и Сталин). И, от друга страна – Луков – хитлерист, чуждопоклонник, прекланящ се пред царе и фюрери, корумпиран, мразещ българския народ (и мразен от българския народ), мразещ евреите, готов да изпрати български войски да воюват срещу своите руски славянски братя, разстрелян като куче пред дома си.

Ето такава е разликата между родолюбецът и чуждопоклонникът. Между българския патриот и хитлериста.

Вие избирате какви да бъдете – като Списаревски или като Луков.

Автор: Живко Вълчев

 

11 коментара to “Списаревски и Луков – Родолюбецът и чуждопоклонникът”

 1. Откровено манипулативна статия, написана напълно в духа на червената пропаганда – казват се полуистини и се премълчават неудобните факти! Целта – да се дискредитират и двамата герои, като чуждопоклонници – единият симпатизиращ на червените, а другият на нацистите – и двете еднакво неверни и еднакво неприемливи за истинските български патриоти! А освен това с тази манипулация може да се всее объркване и раздор в патриотичните среди!
  Какви са фактите? Списаревски е легионер т.е. член на ръководената от ген.Луков патриотична организация СБНЛ! Като легионери те изповядват и защитават на дело една идея – Отечеството е над всичко! И са против всеки, който с думи или дела вреди на България! Защо не се споменава например факта, че патриота и легионер Списаревски като ученик в гимназията е шамаросвал агитатори-ремсисти, един от които впоследствие става министър на културата? Или факта, че “На 26.05.1943г. рота от 6-ти въздушен полк начело с офицерите пилоти Димитър Списаревски и Виктор Евстатиев ( Павлов ) упорито претърсват горите край Карлово, залавят един партизанин и раняват друг….“ цитат от „История на военната авиация на България“, издание 1988г. Или факта, че на родителите му са отнели пенсията поради цитираните фашистки прояви на Списаревски, който в случая е изпълнявал дълга си, съгласно действащия тогава „Правилник за реда за оказване на помощ на полицията от войската“.
  Добре известни, но премълчани в статията са заслугите на ген.Луков през ПСВ, както и решителната му роля за възкресяване и превъоръжаване на българската войска след жестокото й окастряне от ньойския диктат. Ще обърна внимание само на „германофилството“ му – в спомените си легионера Кирил Никифоров Ганев свидетелства, че на 8 декември 1942 г., празненството на легионерите-студенти е посетено за кратко от пълномощните министри на Германия – Бекерле, на Италия – сеньор Маджиетрати и на Унгария – Хорват, присъства генерал Н. Жеков, както и водача на легионерите генерал Хр. Луков. След напускането на официалните гости „…генералите отново взеха думата и поясниха, че след задължителната куртоазия, ще говорят само за нас си. Подчертаха, че България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси. Това беше нашироко мотивирано. Разбира се в деликатен стил, който не можеше да бъде атакуван от “съюзниците” като враждебен. Те не можеше да нямат свои уши между нас. Нямаше и сянка от съмнение в това, че ние вървим по свой път и служим само на България. Ето това беше нашето “германофилство” и “смъртния грях”, че се борим за обединението на Отечеството.“

 2. България е влязла в Тристранния пакт два часа СЛЕД влизането на Вермахта ,което значи,че е била в положението на окупирана държава,атаката на Пърл Харбър е била провокирана от САЩ,а Великобритания е обявила война на България два дни преди тя да го направи!Ако не беше генерал Луков в Кюстендил днес щеше да се вее сръбският флаг,щеше да се пее „Боже,правда!“ а самият град да бъде подлаган на пълна сърбизация!Кой родолюбец може да има добро отношение към евреите-евреизираните хазари срива Стара Велика България,заради еврейската ни царица Сара Видинското Царство се отцепва от Търновското и това ускорява падането ни под робство поне с десетилетие ,всъщност самото турско нашествие е финансирано от еврейските банкери във Венеция и Генуа и така изхвърлят някога силните балкански държави-България,Византия а по-късно и Сърбия,от Великите европейски сили !Евреите са участвали дейно в управлението на Османската Империя,сектата на жидовстващите с намесата на гореспоменатата Сара е третирана необичайно меко за Средновековието,евреинът Дизраели и масонът Бисмарк(масоните са създадени от евреите!)разпокъсват България на Берлинският Конгрес и така унищожават малкото останали възможности за единство между православните народи на Балканите,евреинът Стоян Заимов проваля Априлското Въстание във Врачанско и така
  на практика осъжда на смърт Ботев,организира и покушението над хасковският чорбаджия Хаджи Ставри Примо,което,след Арабаконашкият Обир е най-големият удар по БРЦК на Левски,не се знае колко от революционните ни водачи са предадени от евреите,защото предателите в повечето пъти не се споменават поименно!Хитрият дипломат евреин Фердинанд допуска за по-малко от година допуска серия дипломатически и военни грешки,от които насетне съдбата на родината ни до сега е предопределена,евреите в разузнаването прикриват информацията за готвеното настъпление при Добро Поле,където войските ни,между другото,са под личното командване на царя!Ръководителите на Райха също са от чифутски произход,което го прочетох в един руски сайт,за което говори фактът за кремирането на тленните останки на нацистите,а така отпада възможността за ДНК анализ!За организаторите на октомвийската „революция“ се знае достатъчно,както и за отражението й върху страната ни!Полски евреин създава“ македонският народ“,евреи от цяла Европа се включват в създаването на „езика му“,Сталин е поеврейчен (хазар)по бащина линия,за Димитров се носят слухове за еврейски произход,а истинският Тито най-вероятно е бил убит през някоя от световните войни и че заменен със жид!Чифута Луканов срина България,както и „избраните“Надежда Михайлова,Соломон Паси,Симеон Саксобурготски и Сергей Станишев!Освен това през 19 век еврейчета едва не ни вкарват във война със Франция(във Варна е акостирала френска военна фрегата!)замеряйки оградата на френското посоство в града с изпражнения,имената на тези деца имената им са неспоменати от историците,може би защото щеше да се разбере ,че са от влиятелен еврейски род в града и инцидентът не е просто вандалска проява,а за щастие ,неуспешен опит ,за вкарване на България във война,която най-вероятно е щяла да завърши с катастрофален резултат,но въпреки това межд ународният ни престиж на страната ни спада в резултат на това!Богдан Филов,масонът,отклонява планът на Антонеску,който е могъл да спаси България от комунистическа диктатура-превръщането на България,Румъния и Турция в блок на неутрални държави,друг масон – „кървавият професор“
  Цанков,със действията си подклажда братоубийствената касапница през 23-25 година!Има още много примери за вредно еврейско влияние по целият свят!За край-председателят на БХК Кънев е със еврейски черти на лицето,а това чифутско вредителство е причинено от свещенната им книга-Талмудът,в която на неевреите се гледа като на животни,а евреите са избрани да завладеят света!

 3. Статията пропагандира мироглед със стойност на редка прокиснала боза !

 4. По-голяма глупост не сън чел. Повече няма да отворя страницата ви! Поклон пред героите Списаревски и Луков!

 5. Описаната случка със съветския офицер и спасяване родителите на Списаревски показва как и тогава и сега и винаги е имало такива дебилни натегачи като Маринов! Поклон пред Списаревски и всички загинали летци – /самият имах трима приятели/Но не бива нито да се приравняват Списаревски и Луков, нито да се героизира ненужно високо тарана на Списаревски – той не е нито първия в историята на авиацията, както го изкарват във филма, а там пропускат много от разказаното тук! За съжаление именно „хулиганските“ постъпки на нашите смели летци принуждават командването на съюзниците да ни дадат заслужен урок и да бомбардират не само София. Отначало те са нападали само рафинерията в Кюстенджа, били са придружавани от изтребители до България. бомбардировачите са хвърляли бомбите си и на връщане нашите са ги нападали в тил.

 6. За същия ли братски славянски руски народ ли става въпрос, който по време на Първата Световна война се би в Добруджа срещу Българите на странта на румънците?

  Докато Вермахта минаваше през България посрещнат с цветя прегази куче, а след това нацистите умряха за свободата на Македония и Беломорието и ги върнаха на България.

  Докато Червената армия окупираше България, всички врати бяха залостени, а красноармейците крадяха кокошки и сирене (по-късно за да скрият това родните шумкари правеха колажи, използвайки снимки от радостното посрещане на Германската армия в България и залепвана отгоре снимки на руски танкове и войници). Накрая донесоха на България и 45 години управление на завършени дебили, които подготвиха почвата за пълното унищожение на Родината през последните 25 години. Същите тази дебили, които премахнаха от историята подвига на Списаревски, защото преди да дойде „великата“ дата 09.09 един от тях беше също нашамарен от Списаревски, именно за чуждопоклоннически прояви спрямо СССР, а после същия стана и министър на културата.

  Чуждопоклонничеството е нещо наистина много лошо. Но най-важното в борбата с него е да не го заменяме с друго такова.

  Набийте си го в главите и запомнете веднъж за винаги – Не КПСС освободи България от Турско робство. Именно, защото не знаеха това нещо, много хора със симпатии към Русия се подведоха по това и резултата не закъсня. Сталин и Коминтерна воден от Георги Димитров създадоха македонска нация и имаха идея да създадат и добруджанска, шопска и тракийска.

  За да бъде България суверенна държава, не бива да има обвързвания и ориентации, а трябва да има национално-отговорно управление в интерес на народа. Никога националния интерес на една държава не отговаря на 100% с интереса на друга по отношение на нея. Който мисли обратното, накрая неизбежно довежда до беди и катастрофи за своите.

  • Не трябва да се бърка Царска Русия,СССР и сегашната Русия,колкото и общи неща да имат.Факт е,че като силна страна могат да налагат на малките играчи своята политика,НО,само ако и колкото малкия позволи.Та нали Царска Русия като освободителка е против СЪединението??СССР като мощен строй направи от предкомунистическия българин един мързелив и крадлив,завистлив човечец,вярващ,че българите сме славяни?!?! Сегашна Русия с всичките си недостатъци е ценен съюзник,от който бихме имали единствено полза,обаче пак има едно голямо НО. И тогава,и сега сме имали и имаме изключително долни,продажни и страхливи управници.А гарнирано с това,че са и глупави е просто катастрофално.Изключения са един – двама.

   Германия – обещава територии ако вземем тяхна страна.Англия обещава същите територии,ако останем неутрални.Подведени от военната мощ на Германия,същите тези негодни управници ни вкарват в поредната национална катастрофа,и то не заради националния интерес.

   Националния интерес не трябва да включва гъзене на който и да е,бил той червената армия,вермахта или педалската натовска пасмина.

 7. За Бога, как може толкова повърхностно и предубедено да преиначавате нещата? Защо и вие се опитвате да разделяте народа?Имайте си лично мнение , но когато то бъде споделено от такава трибуна , като вашата, е съпроводено с голяма отговорност.Оставяте черни петна, пропити с омраза , в главите незапознатата читателска аудитория. И двете личности са национални герои и родолюбци!Съзнателно ,или не, сте пропуснали да напишете , че Ген.Луков е участник и герой във войните за национално обединение (Първа и Втора балкански войни и Първа световна ), за така желаното за всички национално обединение, спомняте ли си Мизия, Тракия и Македония=България. Спомнете си също , че единствено Хитлерова Германия обещава тези територии на българското правителство, та това е реваншистка политика.Ние сме се ръководели от националния ни идеал и желанието за реванш.Използвали сме политическата конюнктура ,такава каквато е била. Съзнавам пристрастията ви , но вие сте сериозна медия , бъдете обективни, и за какъв разстрел пишете , като човекът е застрелян от засада..Това ,че някой се е провалил в осъществяването на всеобщия идеал, не ни да дава повод да му лепваме етикета национален предател и чуждопоклонник, и ако е така , то и Спаич ли е чуждопоклонник поради това ,че изпитва слабост към руснаците,напротив сигурен съм ,че и двамата са се ръководели единствено и само от интересите на България и българският народ.

  • Моля прочети отново статията то и джуджето в Берлин се е „ръководело от националния интерес“ и остави германия в разруха и окупация и предопредели съдбата ѝ като американска курва днес! „Всеобщия идеал“ НЕ Е избиването на евреи, закона за „защита“ на нацията, нацизма и прочее това може да си е твой „идеал“ и може да си го завреш знаеш къде. Ако не разбираш разликата между „малкия“ и обикновен летец Списаревски и охранената свиня Луков значи си латентен слабоумник!

   • Съгласен съм. не може в името на изпълнение на бг национален идеал да подкрепяме зверствата на нацистите, избиването на евреите ,прегазването на редица държави в Европа, стремежа да се крадат ресурсите на тези държави и на СССР. Заради никоя национален идеал не може да съдействаме на диктатура. След ВСВ се измъкнахме горе долу, но можеше да не ни се размие,а да бъдем наказани по-зле и от ПСВ и Ньойския договор. Сега сме в същото положение, но поне вече няма идеали и други такива залъгалки. Извода от целия 20 век трябва да ни е – никога БГ не трябва да участва във войни защото ги губи, и никога с Германия.

  • Никъде на съм писал за еврейски въпрос или подобни закони,а и до колкото знам , указа е на Борис и е внесен от първото правителството на Б.Филов, но вие май си чувате само това , което искате да чуете.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s