Командир на опълченците в разговор с командир от украинската армия – „Това е братоубийствена война“

Опълчението в ДНР пропусна хуманитарен коридор до сданието на новия терминал на летището в Донецк. Три камиона „Камаз“ с войници от украинската армия и представители на ОССЕ доставиха помощ на приклещените и отчаяни украински войници в терминала на летището

_77909779_ukrdonetskairreut

Камионите преминаха в предоставения коридор с бели флагове. Те бяха придружени от представители на ОССЕ, с които извозиха от летището блокираните в него войници на украинската армия.

По време на мисията легендарния командир от опълчението с прякор Моторола проведе интересен разговор с украинските войници и техния командир. Той заяви, че това е „братоубийствена война“ и двамата изразиха надежда, че скоро всичко ще приключи. Командира на украинските войници заяви, че е съгласен, но има хора „отгоре“ и войниците просто изпълняват заповедите им.

– Надявам се, че занапред всичко ще е нормално, ще се настроим помежду си и всеки ще си отиде на мястото. Нито аз, нито ти, искаме да губим повече хора. Повече страдам за мирните жители, заради това, на което са подложени от твоите хора. А нашите момчета, както и твоите, ще се бият до край, затова от вас зависи това да приключи. От вашата власт., заяви известния опълченски водач Моторола на украинския командир.

– Не решаваме ние, има висшестоящи началници, но смятам, че сме длъжни да се помирим., отвърна командира от украинската армия, след което стисна ръката на командира от опълчението.

По-рано на донецкото летище опълченците предоставиха хуманитарен коридор за ротации и доставка на продукти от първа необходимост. Украинските войници дойдоха с три камиона „Камаз“ със закачени бели флагове, в два от които бяха натоварени общо 51 невъоръжени войници, а в третия бяха натоварени 35продуктите. От блокирания терминал на донецкото летище те изтеглиха 48 души от своите.

Опълченците приклещиха войниците от украинската армия в летището в Донецк по време на ожесточените боеве помежду им за контрола над него през лятото. Украинските войници направиха няколко злополучни опита да пробият обкръжението и да избягат, но не успяха. В началото на септември войниците бяха „заключени“ в стария терминал на летището и се оказаха в двоен пръстен. В края на септември опълченците започнаха да прочистват територията на летището. Ожесточените боеве, от които може да видите кадри тук, продължиха повече от две седмици и в крайна сметка в началото на октомври месец флага на ДНР се развя над стария терминал, но регулярно все още имаше сражения между тях и украинската армия.

Именно батальона „Спарта“ на опълчението, ръководен от Моторола окончателно прочисти стария терминал от украинските войници през декември.

 

 

One Comment to “Командир на опълченците в разговор с командир от украинската армия – „Това е братоубийствена война“”

  1. На доста години съм и все си мислех, че хората ще се поучат от историята най-вече от двете световни войни. Уви, много съм сгрешил след като в 21 век възможно да доведеш цяла една държава като Украйна, която е дала по време на Втората световна война толкова много жертви, и отново да започнеш братоубийствена война по кефа на някои безумци.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s