За пореден път – уволнени журналисти заради филм срещу ГМО храните и „Монсанто“

„Фокс Нюз“ уволни двама свои журналисти и забрани излъчването на документална поредица, уличаваща в мащабни злоупотреби големи корпорации като „Монсанто“

Belgian-Blue-huge-bulls-2

За пореден път се доказва, че „свободата на пресата“ съществува само на хартия, дори в Съединените щати.

Това е кратък откъс от неизлъчената документална поредица „Корпорацията“, която разглежда безнаказаността на съвременните корпорации и вредите, които те нанасят в името на собствените си печалби. В поредицата бяха включени интервюта с известни хора като проф. Ноам Чомски, Наоми Клейн и Хауърд Зин.

Стив Уилсън и Джейн Акре са работили над документалната поредица, в която са засегнали и вредите от Генно-модифицираните храни (ГМО), с които всеизвестната компания „Монсанто“ залива Съединените щати, а след подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европа най-вероятно и европейските пазари.

Така, например, в материалите на двамата американски журналисти е включено заключението на Здравното министерство в Канада, според което хормонът на растежа, използван при ГМО-продуктите на „Монсанто“ не е безопасен. В последния си официален доклад, обаче компанията премахна това становище, продължавайки да рекламира натъпканите си с химикали, стабилизатори и ГМО продукти като напълно безвредни.

Дни преди пилотния епизод на поредицата да бъде излъчен журналистите получили факс от един от лобистите и адвокат на гиганта „Монсанто“ в Ню Йорк, в който те били предупредени, че компанията ще заведе дело срещу „Фокс Нюз“, ако поредицата бъде излъчена. Така изпълнителния директор на телевизията опитал да накара Стив и Джейн да се откажат от документалната си поредица, ако в замяна получат щедри „бонуси“ към заплатите си. Условието включвало и да не споделят, че въобще са работили над подобен журналистически проект. Двамата американски журналисти отказали и в последствие били уволнени…

Alter Information припомня, че в последния си доклад Комитетът за защита на журналистите заключи, че официален Вашингтон използва медиите като „пропагандна машина“, а президента Обама и неговата администрация „третират медиите като врагове и възпрепядстват свободата на словото“.

Тези заключения не са изненадващи, тъй като ако през 1983г. 50 големи корпорации са притежавали повечето медии във страната, то днес те са под контрола на едва 5 корпорации.

Corporate-Control-of-Media

 

7 коментара to “За пореден път – уволнени журналисти заради филм срещу ГМО храните и „Монсанто“”

  1. Защо казвате, че няма публикации за вредата от ГМО продуктите. Ако четете внимателно характеристиките на ГМО продуктите ще прочетете „влия е на репродуктивната способност“ – размножаването. При проведени опити с бозайници, които са хранени с ГМО продукти, след третото поколение те са стерилни – не се размножават. Този експеримент не е скъп. Правени са опити с морски свинчета и резултата е потвърден. АЗ съм го чел, но лично не съм го експериментирал. Биолози бол, вивариуми също. Направете го ! – и публикувайте резултата. За 1 год. и по малко опита ще се извърши и да се публикува резултата. Склонен съм да вярвам че е така защото самите производители пишат, че влияе на репродуктивната способност. За човека това е около 170 – 180 г. Първите 60 – 70 г. – едно поколение минаха. И масово се наблюдава нарушение на детеродните функции при хората и все по-често се прибягва към инвитро.След като се увеличават семействата, които не могат да имат деца, по сравнение с преди 30 – 40 г. Трябва да се търси причината. Мисля, че този резултат не е без участието на ГМО. Какво е тяхното относителното тегло да кажат специалистите. Но факта си остава факт : все повече и повече семейства не могат да имат деца.

  2. Росене, ти си е*ати тъпия учен!

  3. освен това човекът писал статията е разбирал точно нищо от темата, защото смесва по някаква неведома причина ГМО и използването на соматропин (хормон на растежа), което обяснено най-простичко е като, да говорите за бензин и за течност за чистачките без да намираме разлика между двете.

    • Старите хора имат една приказка за такива хора като теб rosen : На земята като и бактиса от учени тогава нещата ще се оправят.

  4. А може би, тези които са написали тази статия са истинските маниполатори. Като учен мога да кажа, че няма нито една научна публикация за доказана вреда от ГМО технологията (която е на почтената възраст от над 40 години) като технология. Вреда може да има но от това което се прави с нея, както впрочем е със всяко дрего нещо. Това обаче не става ясно от казаното. Не става ясно и това че за анти ГМО кампании се наливат стотици милиони от едни други корпорации, които произвеждат земеделска химия остатъчните вещества, от която в нашата храна доказано водят до редицаа заболявания в това число и на рак.

  5. Европейските правителства са също толкова продажни, колкото и българското. Те взимат огромни бонуси за да прокарат смъртоносните ГМО-„храни“ на САЩ в цяла Европа. Тук М.Кунева с две ръце подкрепяше това ново био-оръжие на САЩ, което ще доунищожи българското земеделие и ще изроди народа до 1-2 поколения, защото тези „храни“освен вредни хормони, съдържат и всякакви гадости. Тъкмо за това, по-голямата част от това споразумение не се публикува в интернет и е със зачернени страници.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s