11 септември, войната в Ирак и доклада за мъченията на ЦРУ – какво пропускат медиите?

Войната в Ирак и официалната версия на Съединените щати се крепят върху информацията, с която ЦРУ се сдоби чрез мъчения

4484217-derfor-vandtosama-bin-laden--

Докато изведнъж международната общественост започна да се възмущава за сексуалното, физическото и психическото мъчение, които ЦРУ от дълги години използва като методи за изтръгване на самопризнания и информация никой не повдигна най-важните въпроси за нахлуването в Ирак и официалната версия на САЩ за 11 септември.

Членове на Ал-Кайда са били разпитвани, чрез давене във вода. 10 от задържаните били подлагани на най-суровите методи за разпит в тайния арсенал на ЦРУ – т.нар. техники за ускорено изтръгване на признания. Най-ефикасната от тях била връзването на краката на затворника и потапянето му с главата надолу в дълбок контейнер с вода, докато проговори. Заловеният в Пакистан и разпитван в Тайланд Абу Зубейда издържал така едва 31 секунди, преди да помоли за милост и да се съгласи да сътрудничи.

Именно иззетите чрез мъчения показания на Забейда послужиха на САЩ, за да сформира официалната си версия за атентатите от 11 септември, 2001г.

През Март 2013 обаче официално изтръгнатите с мъчения доказателства (в нарушение на Женевската конвенция) бяха определени като „безстойностни“ в доклада на официалната Комисия за разследване на атентатите от 11 септември. Сега, след като ЦРУ призна за мъченията и излезе част от доклада (който е с общ a3f3e3c3599f49a2accc4dbe80fb3ebe.625x370x1обем цели 6 000 страници) официалната версия на САЩ за събитията от 11 септември вече нямат никаква правна стойност съвсем официално.

Американския Конгрес и официални лица от разузнавателното управление решиха, че практиката и съответно програмата трябва да бъдат преустановени. Те признаха, че ЦРУ можеше да се сдобие с много повече и достоверна информация, намеквайки за това, че подложени на подобни тежки мъчения повечето задържани са „признавали“ какво ли не. Така самия Зубейда дори започнал да си измисля нови истории, само и само, за да избегне ново подлагане на мъчения. CNN разказва, цитирайки разузнавачи, че Абу Зубейда втрещил разпитващите го, след като „признал“, че се готвил и друг атентат, включващ „куфарче с ядрено оръжие“. От ЦРУ, разбира се, не му повярвали.

Лъжите за войната в Ирак

е другият аспект, който медиите не коментират след публикуването на доклада за мъченията.

Colin-Powell-makes-his-pr-007Инвазията в Ирак и трайното установяване на Коалиционните сили, което ужким приключва след тази година, беше с една единствена цел – контрол над иракския петрол и стратегическото положение на Ирак в региона на Близкия Изток. Вече САЩ признаха, че Садам Хюсеин не е разполагал с никакви биологични оръжия и това е причината те никога да не бъдат намерени – такива оръжия дори и не са търсени. Самия Колин Пауъл, който в качеството си на държавен секретар тогава размаха епроветка с проби, доказващи, че Садам Хюсеин има биологични оръжия в Ирак, вече призна, че такива оръжия всъщност няма.

Тогавашния началник.щабовете на въоръжените сили пише до Пауъл:

„Чудя се какво ще се случи, когато изпратим 500,000 войници в Ирак, претърсим щателно цялата държава от край-до край и не намерим нищо“

Намеренията на САЩ да нахлуят в Ирак са много отпреди атентатите от 11 септември, 2001г., когато САЩ, чрез изтръгнатите с мъчения признания и чрез няколко снимки, свързаха Ирак и диктатора Хюсеин с организирането им. Още по времето на Дик Чейни, който сега нарече публикуваните части от доклада за мъченията на ЦРУ „пълни лайна“, превръща нефтените полета на Ирак в приоритет за „националната сигурност на САЩ“ много преди атаката от 11 септември. Бившият шеф на ЦРУ Джордж Тенет заяви, че САЩ са имали намерение да атакуват Ирак много преди атентата от 2001г. и са изфабрикували редица „аргументи“, за подготвящата се инвазия.

Не трябва да забравяме как започна войната в Ирак и да го помним всеки следващ път, когато САЩ представят някакви „доказателства“, с които искат да оправдаят поредната си инвазия, война или военни удари.

Трудно е и да си обясним как „под носа“ на Коалиционните сили „Ислямска Държава“ превзе толкова много територии от Ирак и постави под контрол голям брой нефтени кладенци в страната. Със сигурност трайната намеса на САЩ и техните партньори са основните виновници за зараждането на организации като Ал Кайда, която през 1980-те ЦРУ подпомагаше, предоставяйки обучение и оръжия на муджахидините на Осама бен Ладен, „Ислямска Държава“ и дестабилизацията на Близкия изток. За това звучи повече от цинично борбата на САЩ срещу черните джихадисти в момента, която се изразява основно с бомбардиране на цели в Сирия, където САЩ се опитват да свалят легитимната власт и да превърнат Сирия в подобие на Ирак или превърналия се под техен контрол производител номер едно на хероин във света – Афганистан.

Съвсем правилно реагира правозащитника Бен Емерсън от ООН, който изрази мнението, че архитекта на „гестаповските“ програми за мъчения на ЦРУ и войната в Ирак – президента Джордж Буш трябва да бъде изправен пред съд за военни престъпления. В доклада обаче не бяха посочени никакви лица, които да са отговорни за това. Както стана с глобалното подслушване, получихме обещание практиката да бъде преустановена, международното престъпление просто беше констатирано и никой не беше осъден. Как биха могли да осъдят американския президент, не зависимо дали е действащ или бивш?

One Comment to “11 септември, войната в Ирак и доклада за мъченията на ЦРУ – какво пропускат медиите?”

  1. Живеем в един свят в който САЩ и техните съюзници в лицето на ЕС (в това число и България, която бе бутната там от Андрей Луканов и новоизлюпените политици-предатели) се мъчат ако може да заграбят всичко което е на планетата Земя. В края на краищата сметката която си правят ще ги унищожи. Не напразна поговорката казва „каквото повикало такова се обадило“ и „който сее ветрове, жъне бури“.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s