Ноам Чомски: Расизмът е държавна политика на САЩ

Американския професор по лингвистика и известен политически активист и дисидент Ноам Чомски заяви, че Роналд Рейгън е бил най-големия расист, заемал поста на президент на Съедиените американски щати, в контекста на бунтовете в десетки американски градове срещу полицейското насилие и расовото профилиране

noam-chomsky2

Професор Ноам Чомски коментира случващото се в САЩ и се включи в дискусията относно нивото на расизма в Съединените щати в предаването на Лаура Фландърс.

„Живеем в крайно расистко общество, имам предвид, че всичко това е шокиращо“, заяви Чомски в началото на дискусията за нивото на расизма и развитието на американското общество от края на Гражданската война до днес.

Чомски обърна внимание на случващото се след края на Втората световна война.

„Нужни бяха около две десетилетия, през които афро-американците все още имаха някакъв шанс да бъдат интегрирани в обществото. Чернокож работник можеше да бъде нает в автомобилна фабрика, профсъюзите все още функционираха…но това беше до 1970-1980 г., след това да си чернокож се превърна в престъпление. Това стана с т.нар. „война срещу наркотиците“, която по своята същност е расистка война. Роналд Рейгън беше голям расист и не го криеше. Цялата тази нарко-война направи живота на чернокожите мъже в обществото невъзможен и все повече и повече жени почувстваха същото. Това важи и за испаноговорящите.“, заяви Ноам Чомски.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s