Крим припомни важен детайл: Украйна е станала член на ООН без него

Крим влезе в състава на украинската държава чак през 1954г., когато Хрушчов го прехвърли под администрацията на Украйна по чисто икономически причини zx450y250_2257768

Украйна бе приета в Организацията на обединените нации (ООН) веднага след края на Втората световна, през 1945 г., Крим обаче влезе в състава на Украйна чак през 1954г.Този важен детайл припомни ръководителят на Държавния съвет на Република Крим Владимир Константинов. Според него именно това е причината, заради която никой вече дори не се преструва на възмутен от връщането на Крим в състава на Руската Федерация.

„Това е причината нито един сериозен политик вече да не коментира темата за Крим“, заяви в ефира на радио „Россия сегодня“ Владимир Константинов. И допълни – “ ООН през 1945 година прие в състава си Украйна, без Крим да е бил в състава на тази държава. Във връзка с това, да се оспорва статута на полуострова е абсолютно безсмислено. „

Фактически ООН призна границите на Украйна и я прие като член на организацията без Крим в границите ѝ. Ето как обяснява прехвърлянето на Крим от състава на РСФСР в Украйна сина на съветския лидер Никита Хрушчов – Сергей Хрушчов:

Въпросът за Крим изобщо не беше въпрос, това си беше чисто икономическо решение. За петилетката 1951 – 1955 г. беше планирано изграждането на Каховската ВЕЦ по долното течение на река Днепър. Също така беше записано, че след построяването й и запълването на язовира с вода е необходимо да се изградят два канала за напояване на земеделските земи в Донбас и Крим. Единият канал беше наречен Южноукраински, а другият – Севернокримски. Когато наближи 1953 г. Държавната планова комисия (Госплан) започна да планира следващата петилетка 1956 – 1960 г. В края на 1953 г. планът беше изпратен за утвърждаване на съветското правителство заедно с огромен списък въпроси и забележки. Един от въпросите беше за двата канала, изграждането им беше планирано да започне през 1957 г. С Южноукраинския канал нямаше проблеми, той изцяло преминава през територията на Украйна, обаче Севернокримският канал започва в Украйна, а разпределителната мрежа е разположена в Русия. Държавната планова комисия е предположила, че такова положение ще доведе до бюрократични усложнения, тъй като е щяло да има две строителни организации, подчинени на различни правителства (Русия и Украйна). Неизбежно е било възникването на търкания, напрежения, сблъсъци на интереси и т. н. И с цялата тази каша е трябвало да се оправят в Москва. Строителството е щяло да се забави. За да се избегне това, Държавната планова комисия предложи Крим да се прехвърли от юрисдикцията на Руската федеративна социалистическа република (РСФСР) към юрисдикцията на Украйна.

 

Етикети: , ,

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s