България в поза „разчекнат пергел“ между Брюксел и Москва за „Южен поток“

След визитата на премиера Бойко Борисов в Германия той ще се завърне у нас с празни ръце по трите въпроса, които постави пред немския канцлер: „Южен поток”, Шенген и новия алтернативен газов хъб. Веднага след това енергийния министър на България обяви, че на 19-ти декември българска делегация ще преговаря в Москва за продължаване на проекта „Южен поток“
1521_PM-Merkel01
Веднага след като стана ясно, че Германия няма да поеме никакви конкретни ангажименти по поставените от премиера и българската делегация въпроси в Берлин стана ясно, че на 19-ти декември правителствена делегация ще посети Москва, където ще се срещне с енергийния министър на РФ Александър Новак.Трябва да се отбележат следните неща. Евентуалния алтернативен газов хъб през България, който правителството на България обяви, че може да бъде изграден след спирането на проекта „Южен поток“ така или иначе не може да се осъществи, ако новия газопровод заобиколи България и мине през Турция, както обяви президента на Русия на 01 декември по време на визитата си в Анкара.

Вашингтон оказа силен натиск по веригата Брюксел-България, за да бъде саботиран „Южен поток“. Брюксел също имаше своите основания да се притеснява: България щеше да стане по-независима от еврофондовете, на които сега се надява да скрепи крехката си икономика, а това означава, че България можеше да „кривне“ от евроатлантическия курс.

След като страната ни, следвайки указанията на партньорите ни във Вашингтон и Брюксел, се оказа причината за прекратяването на изграждането на новия газопровод, поне в този му вид, сега страната ни отново е в поза „пергел“ : от една страна изпълнихме това, което нашите партньори искаха от нас, но осъзнавайки какво пропуснахме все пак се надяваме Брюксел и Москва да се договорят и газопровода да не ни заобиколи, минавайки през Турция.

Но дали не е твърде късно? Според енергийния министър Лукарски, който обяви за предстоящата на 19 дек. визита на правителствена делегация в Москва може би все още има надежда. Енергийния министър на България обяви, че страната ни ще се опита да убеди руския енергиен министър Новак решението за спирането на „Южен поток“ да бъде преосмислено.

Тезата, че Русия нямала пари и за това проекта е спрян е повече от нелепа – защо тогава вместо „Южен поток“ Русия е готова да построи същия газопровод (в който вече са инвестирани милиарди), но заобикаляйки България?

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s