Русия продължава да доставя тръби за „Южен поток“ в България

Руските компании продължават да произвеждат и да доставят на България тръби за строителството на морския участък от газопровода „Южен поток”

5e_f5lhy4

В петък, 19 дек. в Москва ще пристигне българска правителствена делегация, която ще се срещне с руския енергиен министър Александър Новак и ще изложи желанието на страната ни Русия да не прекратява проекта „Южен поток“, съобщи вчера енергийния ни министър Лукарски.

Предстоящата визита в Москва бе обявена след като стана ясно, че премиера Борисов не е постигнал нищо конкретно по време на визитата си в Берлин, където се срещна с Ангела Меркел.

Днес стана ясно, че тръби за руския газопровод продължават да се доставят на пристанището в морската ни столица Варна. Това е обнадеждаваща информация за страната ни, която въпреки че под натискът на Вашингтон и Брюксел блокира преминаването на газопровода през България, след като стана ясно, че ще има нов маршрут, заобикалящ България и преминаващ през Турция, се надява все пак Москва да преосмисли решението си и да не спира „Южен поток“. Това заяви и Божидар Лукарски, който подчерта, че България никога не е искала проекта да бъде спиран и се надява той все пак да бъде осъществен.

„България никога не е имала намерение да спира проекта „Южен поток“. Ние винаги сме искали той да бъде реализиран. Ние искаме да чуем официалното становище на министъра на енергетиката на Русия за този проект“, заяви пред репортери Лукарски в кулоарите на търговско-икономическия форум на страните от Централна и Източна Европа с Китай, който се проведе във вторник в Белград.

Според източници на Alter Information вероятно китайски партньори на Русия са били медиатори за уреждането на визитата на българската делегация в Москва, насрочена за този петък, 19 дек.

Руските компании продължават да произвеждат и да доставят на България тръби за строителството на морския участък от газопровода „Южен поток”, предаде вестник „Ведомости”, позовавайки се на източник от една от компаниите за производство на тръби, цитиран и от „Фокус“.

Тази информация е била потвърдена и от директора на Фонда за развитие на тръбопроводната промишленост Олег Калинский.

„Не сме получили официално уведомление за спирането на „Южен поток” и продължаваме да работим за изпълнението на договорите”, е заявил той.

 

One Comment to “Русия продължава да доставя тръби за „Южен поток“ в България”

  1. Впредвид поредното турско правителство в лицето на турците еничари от ГЕРБАЛЪ според мен е много вероятно тези тръби да се доставят в България и после да бъдат продадени на безценица на Турция за турски поток.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s